Κάλεσμα στην απεργία και στη συγκέντρωση ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου της Κέρκυρας . Το κάλεσμα είναι για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

 

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι,

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ

Τρίτη 18 Φλεβάρη δώστε το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση

στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο

Οι νέοι «σωτήρες» του ασφαλιστικού (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) βάλθηκαν να μας σώσουν διαλύοντας τη ζωή μας. Φέρνουν προς ψήφιση στην Βουλή νέο αντιασφαλιστικό νόμο με τον οποίο θωρακίζουν τον Νόμο Κατρούγκαλου – ΣΥΡΙΖΑ, που ενοποίησε όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και καταργεί ασφαλιστικά δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην Πρόνοια και στις συντάξεις.

Θεσμοθετούν την σταδιακή μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αριθμού των συνταξιούχων, αφού όλο και λιγότεροι θα εξασφαλίζουν τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες εργασιακές σχέσεις. Την ίδια ώρα το κράτος εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ.

Με την απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει και προεκλογικά ο Μητσοτάκης (τρεις πυλώνες ασφάλισης – Νόμος Πινοσέτ) ανοίγει ο δρόμος για τα αρπαχτικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να διαχειριστούν το ασφαλιστικό λεληλατώντας τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, χωρίς καμία εγγύηση για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Στο ιδιωτικοποιημένο ασφαλιστικό σύστημα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν από ποια ανάγκη τους θα κάνουν περικοπές για να πληρώσουν μία ασφάλιση της οποίας ο μηχανισμός εισφορών είναι στυγνός ως προς το ποσό και τη συχνότητα είσπραξης αλλά δεν είναι καθόλου φερέγγυος ως προς την καταβολή των παροχών προς τους ασφαλιζόμενους.

Νέοι και νέες,

Το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί πεδίο διαπάλης ανάμεσα στους σφετεριστές του πλούτου (εργοδότες) και τους παραγωγούς του πλούτου (εργαζόμενοι). Η υπονόμευση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και η παράδοσή τους στους ιδιώτες είναι αναχρονισμός και οπισθοδρόμηση, είναι στην πράξη ένα κοινωνικό έγκλημα. Δεν είναι πρόοδος ούτε σύγχρονη εξέλιξη αλλά αποτελεί αναδιανομή εισοδημάτων από τους εργαζόμενους στους εργοδότες. Είναι κλοπή, είναι ληστεία, είναι επαναφορά στον μεσαίωνα.

Με τον νέο Νόμο:

 1. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
 2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.
 3. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.
 4. Στον στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02).
 5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!
 6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα.
 7. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.
 8. Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους κήρυξαν τον πόλεμο στα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας και κυρίως στην νέα βάρδια των εργαζόμενων, τις νέες και τους νέους, τους ημιαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μερικώς απασχολούμενους.

Στον πόλεμο αυτό απαντάμε με αντίσταση και πάλη, όχι με παράδοση και υποταγή.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο δρόμο για να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε το νομοσχέδιο Βρούτση  – Κατρούγκαλου.

Διεκδικούμε:

 

 1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
 2. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
 3. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
 4. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
 5. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 6. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
 7. Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, 18 ΦΛΕΒΑΡΗ, 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ

 

Το Δ/Σ του Ε.Κ.Κ.