Για συνεχείς διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας – Ουάσινγκτον σχετικά με την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας» μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες αφότου ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ – Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ζώνη ασφαλείας, αλλά βλέπουμε πως σε κάθε βήμα αυτό που εμείς θέλουμε και εκείνο που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους δεν είναι το ίδιο πράγμα», είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Φαίνεται πως ο σύμμαχός μας επιδιώκει μια ζώνη ασφαλείας για την τρομοκρατική οργάνωση, όχι για εμάς. Απορρίπτουμε αυτήν την προσέγγιση» υπογράμμισε ακόμα.

«Αν η ντε φάκτο διαμόρφωση μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη με Τούρκους στρατιώτες δεν ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να τη δημιουργήσει η ίδια», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας τελετής στην ανατολική επαρχία Μαλάτια (Μελιτηνή).

Προβολή εικόνας στο Twitter

«Οι κοινές περιπολίες Τουρκίας-ΗΠΑ θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία» δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή (08/09) ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Οι χερσαίες και από αέρος κοινές περιπολίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επιβλέψουν τις δραστηριότητες για την εγκαθίδρυση της ζώνης ασφαλείας με προσοχή και ακρίβεια και να επιτηρήσουν τις πρακτικές επί του πεδίου σύμφωνα με το πρόγραμμα», ανέφερε το υπουργείο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης κοινής χερσαίας περιπολίας στη Συρία.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως συνεχίζονται χωρίς καθυστέρηση οι κοινές προσπάθειες για την καταστροφή καταφυγίων των τρομοκρατών και συγκέντρωση του οπλισμού τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι για την αποχώρηση των τρομοκρατών και ως επακόλουθο την επιστροφή των Σύρων στην περιοχή.

Νωρίτερα την Κυριακή (08/09), στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη κοινή χερσαία περιπολία για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία.

Οχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με εκείνα στη Συρία που έφεραν σημαίες των ΗΠΑ περίπου 15 χλμ ανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Ακτσάκαλε, κοντά στην Τελ Αμπιάντ της Συρίας.

Με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα να υπερίπτανται για λίγο, κατευθύνθηκαν νότια όπου παρέμειναν για αρκετές ώρες προτού επιστρέψουν στην Τουρκία.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Στις 7 Αυγούστου, στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία κι έναν ειρηνευτικό διάδρομο για τη διευκόλυνση των κινήσεων εκτοπισμένων Σύρων που θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συμφώνησαν επίσης να εγκαθιδρύσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων.

Μια εξαμελής ομάδα των ΗΠΑ έφθασε στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 12 Αυγούστου για να κάνει τις προετοιμασίες για το κέντρο.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την εγκαθίδρυση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της εκκαθάρισης της περιοχής από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, που τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Στις 24 και 29 Αυγούστου καθώς και στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ και η Τουρκία πραγματοποίησαν επίσης αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την περιοχή, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πηγή : altsantiri.gr