Αυτό που προέχει μετά το πρόσφατο συμβάν στα Ίμια είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με ηρεμία και νηφαλιότητα για την υπεράσπιση των αδιαμφισβήτητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ. Παράλληλα τόνισε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα για λόγους μικροπολιτικής.

Η εξωτερική πολιτική και η διαχείριση των εθνικών θεμάτων δεν γίνονται με κραυγές, ανέφερε η Φ. Βάκη, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα της χώρας διεκδικούνται και κατοχυρώνονται μέσα από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, ενώ επισήμανε τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης μετά το συμβάν στα Ίμια. Όπως είπε, πρόκειται για ζήτημα που άπτεται και της ευρωπαϊκής σχέσης γειτονίας με την Τουρκία, που έχει παραβιαστεί, αναφερόμενη και στο γεγονός ότι το επίμαχο ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Εξάλλου, ήδη η Κομισιόν καταδίκασε απερίφραστα το προκλητικό συμβάν στα Ίμια, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση της έντασης και η καταδίκη και απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως η μικροπολιτική εκμετάλλευση εθνικών ζητημάτων από τη ΝΔ γίνεται χάριν της ενότητάς του κόμματός της «το οποίο είναι διασπασμένο σε χίλια κομμάτια και κυριαρχεί πλέον σαφέστατα η ακροδεξιά».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ εκτίμησε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς σε επίπεδο διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, με σκοπό της κυβέρνησης να είναι η επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ερωτηθείσα σχετικά, επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσεως τα τελευταία 25 χρόνια οδήγησε τελικά η γείτων χώρα να μπει στον ΟΗΕ με την ονομασία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και επίσης να αναγνωριστεί από 140 χώρες με το συνταγματικό της όνομα. Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε, ποια είναι η τελικά η στάση της ΝΔ επί του θέματος, αυτή του 1992 και του κ. Σαμαρά ή του 2008 στο Βουκουρέστι.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, έκανε λόγο για «το σύνηθες ποτ-πουρί καταστροφολογίας», καθώς η ΝΔ «ερμηνεύει το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν πρόσφατα τη δημόσιο διάλογο ως στημένες σκευωρίες». Η Φ. Βάκη τόνισε ότι πατριωτισμός «δεν είναι το ‘πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’ και από την άλλη Novartis, Paradise Papers, offshore και ‘μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου’». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «πατριωτισμός είναι να οικοδομείς σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας με τους γείτονές σου» καθώς και «η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και υπεράσπιση του δημοσίου χρήματος». Στον αντίποδα, στο παρελθόν «η σημαία και το λάβαρο ήταν η μίζα, αυτό ήταν το πολιτικό σύστημα» κατέληξε.