Η F1 επιστρέφει στην Ιαπωνία και τη Suzuka για πρώτη φορά μετά το 2019, με το Ιαπωνικό Grand Prix να αποτελεί συχνά έναν αγώνα πλούσιο σε θέαμα και τη Suzuka να έχει στέψει πολλάκις παγκόσμιους πρωταθλητές.

Δύο χρόνια μακριά από την ιστορική Suzuka ήταν πολλά για τη Formula 1, η οποία επιστρέφει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για πρώτη φορά μετά το 2019, το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου.. Με τον τότε νικητή του αγώνα, Valtteri Bottas, να μην τρέχει πλέον για τη Mercedes, αλλά για την Alfa Romeo, πολλά έχουν αλλάξει στο grid.

Πολλές είναι οι φορές που κάποιος τίτλος κρίθηκε στη Suzuka. Από το 1987 που μπήκε για πρώτη φορά η πίστα στο πρόγραμμα της F1, έχουν κριθεί τίτλοι όπως αυτός του 88 και του 89 (με το αντίστοιχο παρασκήνιο ανάμεσα σε Ayrton Senna και Alain Prost), το 98 και το 99 για τον Mika Hakkinen, καθώς το 2000 για τον Michael Schumacher.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, υπάρχει ξανά η ευκαιρία να στεφθεί στην Ιαπωνία πρωταθλητής και ο Max Verstappen,Συγκεκριμένα, 112 βαθμοί θα πρέπει να είναι η διαφορά του από τον Charles Leclerc το απόγευμα της Κυριακής εάν θέλει ο Verstappen να σφραγίσει μαθηματικά τον τίτλο του 2022, το δεύτερό του πρωτάθλημα.

Δεδομένου ότι μένουν ακολούθως 4 GP (ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία, ΗΑΕ), άρα σύνολο 104 βαθμοί (μαζί με τον ταχύτερο γύρο) και επιπλέον 8 μαζί με τον Sprint αγώνα στο Interlagos, φτάνουμε στο συνολικό άθροισμα των 112 που “παίζονται” για τον πρωταθλητή.

Δεδομένου ότι η διαφορά των δύο οδηγών αυτή τη στιγμή είναι στους 104 (και 106 με τον Perez) το σενάριο που θέλει ο Ολλανδός είναι να κερδίσει και να πάρει τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα. Έτσι, σε όποια θέσει και να τερματίσει ο Μονεγάσκος της Ferrari, η μεταξύ τους διαφορά θα είναι τουλάχιστον 112 βαθμοί (ενδεχόμενα ισοβαθμίας στις νίκες δεν παίζουν), κάτι που φτάνει και…περισσεύει ώστε ο Verstappen να γίνει δύο φορές πρωταθλητής.

Στα του αγώνα όμως, η πίστα είναι χαρακτηριστική για τις πολύ γρήγορες καμπές που έχει σε όλα τα 5 χιλιόμετρά της. Από τα “S” στο πρώτο χρονομετρημένο, μέχρι τις δύο Degner και την 130R (θα ‘χει ενδιαφέρον με πόσα την “παίρνουν” τα μονοθέσια του 2022), η Suzuka είναι μια πίστα που ανταμείβει τον θεατή και δεν συγχωρεί τα λάθη.

Μια old school πίστα στη χάραξή της, έχει αρκετά στενά σημεία και αμμοπαγίδες και χορτάρι εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, αλλά αυτό είναι που την καθιστά και τόσο δημοφιλή μεταξύ των οδηγών και των φιλάθλων.

Japanese Grand Prix - F1 Race - Suzuka International Racing Course | Formula 1®

Εντυπωσιακή και απαιτητική σε κάθε της μέτρο η πίστα της Suzuka

To πρόγραμμα

Σε…πολύ πρωινές ώρες θα αναγκαστεί το ελληνικό κοινό να ξυπνήσει εάν θέλει να παρακολουθήσει ζωντανά το Ιαπωνικό Grand Prix. Δεδομένης της διαφοράς ώρας, και του ότι ο αγώνας γίνεται σε μεσημεριανή ώρα Ιαπωνίας, όλα τα sessions σε αναγκάζουν να σηκωθείς νωρίς. Δεν μας πτοεί αυτό πάντως, καθώς και με πρωινό καφέ ή πρωινό, η Formula 1 μας χορταίνει το ίδιο!

Το πρόγραμμα λοιπόν του τριημέρου είναι το εξής:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου:

Practice 1 –> 06:00 – 07:00

Practice 2 –> 09:00 – 10:30

Σάββατου 8 Οκτωβρίου:

Practice 3 –> 06:00 – 07:00

Qualifying –> 09:00 10:00

Κυριακή 9 Οκτωβρίου:

Race –> 08:00

 

ΠΗΓΗ: F1fan.gr