Το Grand Prix Ουγγαρίας Formula 1 διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1986, ήταν ιδέα του Bernie Ecclestone και θεωρήθηκε τότε κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν εν εξελίξει, με την Ουγγαρία στο στρατόπεδο της Μόσχας, πίσω από το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Η κίνηση πέτυχε, ισχυροποιώντας τη θέση του Ecclestone, και από τότε ως σήμερα ο αγώνας διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι.

Ο Lewis Hamilton έχει νικήσει εδώ 8 φορές, περισσότερες από όλους, και ακολουθούν οι Michael Schumacher με 4 νίκες και ο Ayrton Senna με 3. Εδώ πήρε την 1η του νίκη ο Fernando Alonso το 2003 με Renault ενώ πέρσι την 1η και ως εδώ μοναδική τους νίκη η Alpine και ο Esteban Ocon.

Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε κάποιες από τις πιο δραματικές στιγμές του Grand Prix της Ουγγαρίας.

Formula 1

Το σιρκουί του Hungaroring είναι σχετικά μικρό και στενό, με λεία άσφαλτο και αρκετά αργά κομμάτια, θυμίζοντας το Μονακό, σε βαθμό που κάποιοι το αποκαλούν, Μονακό με γρασίδι αντί για τοίχους. Λόγω των παρόμοιων απαιτήσεων που παρουσιάζουν οι δύο διαδρομές, μικρές από τα μοτέρ αλλά μεγάλες από τα σασί, υπό φυσιολογικές συνθήκες αναμένεται οι Ferrari να είναι ταχύτερες από τις Red Bull, όπως στο Μονακό, όπου όμως οι Ferrari έχασαν λόγω αλλοπρόσαλλης στρατηγικής.

Η Pirelli φέρνει τις τρεις μεσαίες γόμες της, C2, C3 και C4. Τα πρόσφατα χρόνια η προσπέραση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όμως με τα φετινά αυτοκίνητα ίσως θυμηθούμε λαμπρές μάχες του παρελθόντος. Άλλωστε εδώ, στο Hungaroring, το 1986 συντελέστηκε μια από τις πιο θρυλικές προσπεράσεις στην ιστορία της Formula 1, με τον Nelson Piquet να περνά με ανάποδα στο τέλος της ευθείας τον Ayrton Senna.

Formula 1 2021: Hungarian GP

Σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού που ίσχυαν το πρωί της Πέμπτης, θα έχουμε καλοκαιρία την Παρασκευή με υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες το Σάββατο και ψιχάλα το πρωί της Κυριακής, με τον αγώνα σε δροσερές συνθήκες.

Σε ώρα Ελλάδας, οι περίοδοι ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής 29/7/2022 εκκινούν στις 15:00 και 18:00 (3 και 6 το απόγευμα) και του Σαββάτου 30/7/2022 στις 14:00 (2 το μεσημέρι). Οι κατατακτήριες εκκινούν στις 17:00 (5 το απόγευμα του Σαββάτου) και ο αγώνας, το Grand Prix Ουγγαρίας, την Κυριακή 31/7/2022 στις 16:00 (4 το απόγευμα)

Ολόκληρη τη δράση του τριημέρου μπορείτε να δείτε ζωντανά στη συνδρομητική Cosmote TV ή δωρεάν στην ERT-FLIX κάνοντας κλικ εδώ. Τις κατατακτήριες και τον αγώνα μπορείτε επίσης να δείτε ζωντανά στην τηλεόραση της ΕΡΤ2.

F1 Pirelli GP Ουγγαρίας 2022 Preview (1)

ΠΗΓΗ: 4 TROXOi

φοτο: motorsprort.com