Στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, το ΕΚΑΒ αλλα και γενικότερα το σύστημα δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα αναφέρεται ο Θ. Γαλιατσάτος.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

 

 

Είναι γνωστή η αλλεργία των κυβερνώντων, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής αρχής Ιονίων Νήσων, για το δημόσιο σύστημα της υγείας και η δηλωμένη πρόθεση τους να το  συρρικνώσουν και να το απαξιώσουν υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Είναι αλήθεια ότι η εκδήλωση της πανδημίας του covid-19 και η από τα πράγματα ανάδειξη του δημόσιου συστήματος της υγείας ως κύριου πόλου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, επιβράδυνε την υλοποίηση της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Παρ’ όλα αυτά όμως, κανένας τομέας της δημόσιας υγείας δεν λαμβάνει ουσιαστική στήριξη, θεσμική και χρηματοδοτική, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο υποδομών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Κέρκυρας.

 • Νοσοκομείο
 • Μείωση προϋπολογισμού για το 2022,
 • 55% κάλυψη των οργανικών θέσεων των γιατρών,
 • εξαίρεση από την Ζώνη Α,
 • ιδιώτες οσονούπω στην καθαριότητα,
 • κλειστά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία,
 • σε κίνδυνο η χειρουργική κλινική,
 • μέγα πρόβλημα κτιριακής υποδομής (πλήρως ακατάλληλα κουφώματα),
 • 33% κάλυψη ιατρών στο ψυχιατρικό,
 • παιδοψυχιατρική εκτός λειτουργίας,
 • ψυχο-γηριατρικές δομές σε αποσύνθεση.

Και την ίδια στιγμή μια διοίκηση με αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά στο εργαζόμενο προσωπικό που δεν διστάζει να επιτίθεται ακόμη και στους συνδικαλιστές με προφανή σκοπιμότητα την υπονόμευση της δράσης τους (καταλογισμός στην πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων).

 • ΕΚΑΒ

Από τα δέκα κρίσιμα σημεία για την βιωσιμότητα του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, που περιελάμβανε η προ μηνών ομόφωνη  απόφαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, μόνο το θέμα της διασωστικής μοτοσυκλέτας προωθείται, κι αυτό λόγω δωρεάς και κινητοποίησης ιδιώτη. Ασθενοφόρα, προσωπικό και κτίριο βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Ο τομέας στον βορρά δεν υλοποιείται προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες η ήδη δραστηριοποιούμενη ιδιωτική πρωτοβουλία των κλινικαρχών.

 

 • Κέντρα Υγείας

Η εικόνα των ΚΥ χειροτερεύει συνεχώς. Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού που αυτή την περίοδο έχει αναλάβει και τις ευθύνες του εμβολιασμού. Οι κτιριακές υποδομές σε άθλια εικόνα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επισκευή των κτιριακών υποδομών των ΚΥ φαίνεται ότι δεν έχει τύχη λόγω των κακών χειρισμών περιφερειακής αρχής και 6ης ΥΠΕ. Οι εικόνες από το ΚΥ της πόλης είναι αμείλικτες: σπασμένες πόρτες, τρύπιες οροφές, παράθυρα χωρίς κούφωμα! Πιθανόν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπεύθυνη του ΚΥ της πόλης της Κέρκυρας δεν θέλησε να δεχτεί την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΑΝΑΣΑ!

 

 • ΠΙΚΠΑ

«Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», αυτό εφαρμόστηκε στην περίπτωση του ΠΙΚΠΑ το οποίο οι αρμόδιοι το έκλεισαν αφήνοντας ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού και ιδιαίτερα τους μη προνομιούχους χωρίς την δυνατότητα της οποιαδήποτε πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η εικόνα της κλειστής εισόδου του ΠΙΚΠΑ, είναι χαρακτηριστική για το πού οδηγείται το δημόσιο σύστημα υγείας στην Κέρκυρα και γενικότερα.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

 1. Ένταξη της Κέρκυρας στην ζώνη Α για άγονες και προβληματικές περιοχές, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού, καθιέρωση κινήτρων.
 2. Αύξηση των προϋπολογισμών για τα δημόσια νοσοκομεία.
 3. Ταχεία υλοποίηση των δέκα σημείων της απόφασης του ΠΣ σχετικά με το ΕΚΑΒ.
 4. Άνοιγμα του ΠΙΚΠΑ.
 5. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, αύξηση μισθολογική.
 6. Κτιριακή αναβάθμιση των ΚΥ και του νοσοκομείου συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του ψυχιατρείου.
 7. Σταμάτημα των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών του χώρου της υγείας.
 8. Διαρκής και αταλάντευτη στήριξη του δημόσιου συστήματος της υγείας.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων