Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

27 Απριλίου 2024
12.9 C
Corfu

Γιώργος Τράγκας: Πόρισμα για την περιουσία του – Το δαιδαλώδες δίκτυο των εταιρειών και οι ράβδοι χρυσού στο Μονακό

Διαβάστε ακόμα

Το πόρισμα περιλαμβάνει αποκαλύψεις για σύμπλεγμα εταιρειών, ράβδους χρυσού, χρέη στο Δημόσιο, αλλά και για το ένα και μοναδικό ακίνητο που δήλωνε ο δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Εντός των επόμενων ημερών, ο κ. Μπαρδάκης θα ορίσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα αναλάβουν την προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις που θα αποτελέσουν το βασικό αδίκημα για το «μαύρο» χρήμα, το οποίο φέρεται να απέκτησε ο γνωστός δημοσιογράφος και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για την απόκτηση της τεράστιας περιουσίας που άφησε πίσω του. Ο ίδιος, βέβαια, δεν ελέγχεται ποινικά λόγω του θανάτου του.

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, όμως, αναμένεται να μπουν, σε πρώτη φάση, τρία άτομα. Πρόκειται για τη σύζυγό του Μαρία Καρρά, με την οποία κατείχε από κοινού ακίνητα και καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και για δύο ακόμη άτομα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που φαίνονται ως εκπρόσωποι εταιρειών, συνδεόμενων με τον εκλιπόντα.

Γιώργος Τράγκας

Για τη Μαρία Καρρά, η Αρχή ξεκίνησε έρευνα και για τις δικές της δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς η ίδια δηλώνει δημοσιογράφος, ενώ ήδη έχει εκδοθεί διάταξη για τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων. Το ίδιο έχει γίνει και με τα άλλα δύο πρόσωπα και θα ισχύσει μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και να ξεκαθαριστεί πώς αποκτήθηκε όλη αυτή η περιουσία από τον γνωστό δημοσιογράφο.

Τα βασικά αδικήματα που η Οικονομική Εισαγγελία θα ερευνήσει εάν έχουν τελεστεί είναι, μεταξύ άλλων, η εκβίαση, η απάτη και η φοροδιαφυγή. Εν ολίγοις, θα διερευνηθεί αν ο εκλιπών, τελώντας αυτές τις αξιόποινες πράξεις, απέκτησε «μαύρο» χρήμα, το οποίο προσπάθησε να «ξεπλύνει» μέσω της αγοράς ακινήτων αλλά και χρυσού.

Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά στους δύο γιους του δημοσιογράφου, Γιάννη και Φρέντυ, ωστόσο ο τελευταίος προχώρησε την περασμένη Τρίτη σε αποποίηση κληρονομιάς.

Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Θέμη Σοφού: «Ο εντολέας μας κ. Ευθύμιος-Φρειδερίκος Τράγκας του Γεωργίου ανακοινώνει ότι δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο, που περιέρχεται σε αυτόν εκ της διαθήκης του εκλιπόντος αγαπημένου πατέρα του Γιώργου Τράγκα, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Η παντελής έλλειψη γνώσης και ανάμειξής του στον εν γένει επαγγελματικό βίο και δραστηριότητα του πατέρα του συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στη λήψη της οριστικής απόφασης περί αποποίησης της επαχθείσης κληρονομίας. Δηλώνει ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση των πάσης φύσεως ελεγκτικών Αρχών…».

Χρέη στο Δημόσιο

Το πόρισμα εκτείνεται χρονικά από το 2002 έως το 2020. Στο διάστημα αυτό, ο Γιώργος Τράγκας φέρεται να συνδέεται με δεκάδες εταιρείες, μέσω των οποίων γίνονταν οι αγορές και οι μεταβιβάσεις των πολυτελών ακινήτων που εντοπίστηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην πλειονότητα των εταιρειών αυτών, αρχικά εμφανίζονται ως πρόεδρος ή αντιπρόεδρος ο ίδιος και η σύζυγός του Μ. Καρρά, οι οποίοι φαίνεται να αποχωρούν και να μένουν πλέον ως απλά μέλη από τη στιγμή που οι εν λόγω εταιρείες αρχίζουν να δημιουργούν χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Αρχής αναφέρονται ενδεικτικά 9 εταιρείες, οι οποίες άφησαν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 13 εκατ. ευρώ. Στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών αναμένεται να μπει και τραπεζικό δάνειο, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που φαίνεται να λαμβάνει ο Γιώργος Τράγκας το 2008.

Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνει το 2018 μετά από πολλές αναθεωρήσεις της σύμβασης, που έγιναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Μάλιστα, προκύπτει πως δεν κατέβαλε το σύνολο του ποσού που χρωστούσε, αλλά η τράπεζα του «χάρισε» περίπου 600.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων που εντόπισε η Αρχή κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στο πόρισμα, κοντά στα 23 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εμπορική αξία αυτών των ακινήτων εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον πενταπλάσια, καθώς βρίσκονται σε ορισμένες από τις πιο ακριβές περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Παρίσι, η Κυανή Ακτή, το Μανχάταν, το Μαϊάμι, το Λας Βέγκας και η Ουάσιγκτον.

Αρνήθηκαν να παραλάβουν

Εκτός από τα ακίνητα, όμως, ο Γιώργος Τράγκας και η σύζυγός του φαίνεται να κατέχουν και δύο θυρίδες σε τράπεζα του Μονακό με άγνωστο περιεχόμενο. Στο πόρισμα αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως ο γνωστός δημοσιογράφος είχε επενδύσει και σε χρυσό. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2013, ο Γιώργος Τράγκας εμφανίστηκε σε τράπεζα του Μονακό με ουκ ολίγες ράβδους του πολύτιμου μετάλλου. Η τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει όλες τις ράβδους χρυσού. Δέχθηκε μόνο μερικές από αυτές, οι οποίες, όμως, είχαν συνολική αξία περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Όλη αυτή η κινητή και ακίνητη περιουσία που βρέθηκε στην κατοχή του ιδίου και της συζύγου του, πάντως, δεν δικαιολογείται, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, από τα εισοδήματά τους. Συγκεκριμένα, από το 2002 έως το 2020 ο Γιώργος Τράγκας έχει δηλώσει συνολικό εισόδημα που αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ. Η σύζυγός του, η οποία από το 2002 έως το 2012 φέρεται να συμμετέχει σε 13 εταιρείες, δηλώνει περί τα 446.000 ευρώ. Παράλληλα, ο εκλιπών, στη φορολογική δήλωση του 2020, φαίνεται να δηλώνει ένα και μόνο ακίνητο στην Αγόριανη Φωκίδας.

Συνεπώς, από την έρευνα της Αρχής προκύπτει ότι τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα του ζεύγους την περίοδο 2002-2020 αγγίζουν τα 6 εκατ. ευρώ. Ποσό που δεν δικαιολογεί την απόκτηση των πολυτελών ακινήτων που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και τις ράβδους χρυσού, χωρίς βέβαια ουδείς να ξέρει τι κρύβουν και οι δύο θυρίδες στην τράπεζα του Μονακό. Ωστόσο, για να μπορέσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της χώρας μας να «έχουν λόγο» σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου, δηλαδή και σε αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα πρέπει να προκύψει ότι ήταν όχι μόνο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, όπως δήλωνε, αλλά και Ελλάδας. Ότι δηλαδή δραστηριοποιείτο στη χώρα μας τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως. Σε διαφορετική περίπτωση, η κινητή και η ακίνητη περιουσία του στο εξωτερικό μπορεί να παραμείνει στο «απυρόβλητο»…

 

ΠΗΓΗ: enikos.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα, Σάββατο 27 Απριλίου: 32 αφίξεις αεροσκαφών από 13 αεροπορικές εταιρείες

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας για το Σάββατο 27 Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν συνολικά...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img