Για τις υπερβολές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του κερκυραϊκού Πάσχα έχουν ειπωθεί πολλά αλλά δυστυχώς δεν έχουν σταθεί ικανά  να σταματήσουν την “κατηφόρα” που πήραν  κάποια από τα έθιμα και τις συνήθειες αυτών των Άγιων ημερών.

Ο τελευταίος που ανακάλυψε το πρόβλημα είναι ο Δήμαρχος επί των ημερών του οποίου η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια της ανοχής γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι αν αναρωτηθεί κανείς τι πάει σήμερα καλά στη Κέρκυρα από τη δημοτική αρχή για να πούμε ότι έκανε και κάτι για να το Πάσχα.

Η ρίψη των μπότηδων το πρωί της Πρώτης Ανάστασης έχει εξελιχθεί σε ένα διαγωνισμό κάποιων γραφικών Κερκυραίων για το ποιος τον έχει πιο μεγάλο και τον μπότη και τον κάλο στο μυαλό ώστε να εκφυλλίζει ένα μοναδικό έθιμο στο βωμό του εντυπωσιασμού και της αυτοπροβολής στο youtube.

Δεν έχουν καταλάβει αυτοί οι τυχάρπαστοι “ντόβουλοι” ότι με τη συμπεριφορά τους συμπαρασύρουν και τους επισκέπτες σε ένα ντελίριο αμετροέπειας και ασέβειας απέναντι στα ήθη και τα έθιμα του τόπου γεγονός που οδηγεί στον απόλυτο  ευτελισμό και τελικά  στην δυσφήμιση της Κέρκυρας.

Δεν είναι όμως μόνο οι μεγάλοι μπότηδες με τα διαφημιστικά και λοιπά μηνύματα που προκαλούν αηδία σε όσους έχουν ακόμη την αισθητική και το μέτρο ως στάση ζωής απέναντι στην επέλαση της γυφτιάς. Είναι μια σειρά από συμπεριφορές, πράξεις και παραλείψεις που απαξιώνουν τη μοναδικότητα των στιγμών του κερκυραϊκού Πάσχα χάριν της εμπορευματοποίησης και του εντυπωσιασμού της στιγμής.

Δήμος και τοπική εκκλησία φέρουν μεγάλη ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης αλλά δεν είναι στιγμή να το αναλύσουμε γιατί περιμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου πιστεύω ότι κάποιοι ίσως αλλάξουν μυαλά βλέποντας τα “μουζέτα” τους να αυτογελειοποιούνται με τις γραφικότητές τους. Μόνο η κοινωνία των πολιτών μπορεί αντισταθεί στην κατηφόρα των αξιών.