Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

18 Μαΐου 2024
23.9 C
Corfu

H Κερκυραία Ανδριάνα Σαμοΐλη η πρώτη τυφλή απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών εδώ και σαράντα χρόνια

Διαβάστε ακόμα

Από αριστερά: ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών καθηγητής Α. Γιαννόπουλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, η απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ Ανδριάνα Σαμοΐλη, ο πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών καθηγητής Α. Κοντογεώργης, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γ. Κουρουπέτρογλου, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και πρόεδρος της επιτροπής προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Δ. Καραδήμας.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

 

Η Ανδριάνα Σαμοΐλη ακούγεται χαρούμενη, πώς αλλιώς! Ενας μεγάλος αγώνας δρόμου τελείωσε. Ενα ακόμη βήμα για τα όνειρά της πραγματοποιήθηκε. Είναι η πρώτη τυφλή απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά 40 χρόνια. «Συνάντησα δυσκολίες αλλά είχα πείσμα, επιμονή και υπομονή. Οι γονείς μου με στήριζαν πάντα. Οι καθηγητές μου στο σχολείο, και εκείνοι στο πανεπιστήμιο επίσης» λέει στην «Κ», και η φωνή της δεν κρύβει την έντονη συγκίνησή της.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, και πριν πάει στο δημοτικό σχολείο, μικρό παιδί ήλθε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Αθήνα. «Ποτέ δεν ένιωσα απόσταση από τους γονείς μου, έστω κι αν μας χώριζαν χιλιόμετρα. Τους ένιωθα πάντα δίπλα μου», λέει. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοίτησε σε Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου είχε τη βοήθεια καθηγητών ειδικής αγωγής για τα προβλήματα οράσεως.

Η επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η αποφοίτησή της δείχνουν τη δύναμη ψυχής της 26χρονης σήμερα Ανδριάνας αλλά και όσων της συμπαραστάθηκαν. Το ΕΚΠΑ απευθύνθηκε στους ειδικούς σε Ελλάδα και Ιαπωνία για να βρει λύσεις για την εκπαίδευση της τυφλής φοιτήτριας. Και αυτό διότι τα σύγχρονα συστήματα μπορούν να μετατρέψουν τις λέξεις σε γλώσσα Μπράιγ, αλλά δεν είναι ικανά να το κάνουν για τα μαθηματικά σύμβολα. Χαρακτηριστικό είναι, όπως λέει η Ανδριάνα, πως κατά τη διάρκεια των σπουδών η καθηγήτριά της στη Φυσική στο σχολείο, Ολγα Μαλεζά, τις διάβαζε τις σημειώσεις των πανεπιστημιακών και τα συγγράμματα, και εκείνη τις έγραφε στην ειδική γραφομηχανή για τη γλώσσα Μπράιγ. «Τα πλήκτρα της γραφομηχανής για τη γλώσσα Μπράιγ είναι σκληρά. Ενιωσα πως τελικά θα πάθω τενοντίτιδα. Ηταν πολύ κουραστικό», λέει στην «Κ» σήμερα η Ανδριάνα χαμογελώντας.

«Η Ανδριάνα αντιμετώπισε επιπλέον δυσκολίες στη φοίτησή της όχι μόνο γιατί δεν βλέπει αλλά και γιατί αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ Αριστείδης Κοντογεώργης. «Δεν υπήρχε κανένα βιβλίο μαθηματικών τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλη γλώσσα που να μπορούσε να διαβάσει. Τα μαθηματικά έχουν την επιπλέον ιδιαιτερότητα ότι θα πρέπει το πλήθος των συμβόλων τύπων και διαγραμμάτων να γραφούν και αυτά σε γλώσσα Μπράιγ. H Ανδριάνα έπρεπε να βασιστεί σε εθελοντές που θα της διάβαζαν το βιβλίο και θα το πληκτρολογούσε στην ειδική γραφομηχανή της ώστε να μπορέσει να το μελετήσει αργότερα με την ησυχία της. Μόλις συνειδητοποιήσαμε τις δυσκολίες της φοιτήτριάς μας, την παραπέμψαμε στον master του TeX –μια γλώσσα προγραμματισμού– στην Ελλάδα, τον καθηγητή Αντώνη Τσολομύτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την παράκληση να μετατρέψει το TeX ώστε να μπορεί να στοιχειοθετεί τα βιβλία των διδασκόντων του τμήματός μας σε μορφή Μπράιγ με μαθηματικά. Αυτό ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία», προσθέτει ο ίδιος, και τονίζει: «Η έκφραση της Ανδριάνας όταν ψηλάφησε την πρώτη δοκιμαστική εκτύπωση αλλά και η χαρά της αμέσως μετά θα μου μείνει αξέχαστη».

Η δουλειά του κ. Τσολομύτη και του συνεργάτη του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επίκουρου καθηγητή Ανδρέα Παπασαλούρου, άνοιξε τον δρόμο ώστε σχεδόν όλα τα βιβλία διδασκόντων του μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών να της είναι διαθέσιμα. Επίσης, όπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της επιτροπής προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, η μονάδα απευθύνθηκε σε ερευνητές στην Ιαπωνία, και συγκεκριμένα στον καθηγητή Κατσουχίτο Γιαμαγκούτσι που είναι και ο ίδιος τυφλός, για να αποδοθούν τα σύμβολα των μαθηματικών με τρόπο κατανοητό για την Ανδριάνα.

Σήμερα η Ανδριάνα κάνει όνειρα: «Θέλω να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές στα θεωρητικά μαθηματικά. Αλλά επιθυμώ και να διδάξω μαθηματικά σε παιδιά με προβλήματα όρασης. Θέλω να τα βοηθήσω, όπως πήρα και εγώ βοήθεια. Ο δρόμος άνοιξε για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους».

www.kathimerini.gr

 

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ:Διακοπές νερού λόγω βλαβών

Aπό την ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Κ ανακοινώνθηκε  ότι λόγω βλάβης σε εξαρτήματα των κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης της πόλης, υπάρχουν προβλήματα στην αναπλήρωση...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img