Το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό ναό των Αγίων Πατέρων, στην πόλη της Κέρκυρας εκδήλωση για την διάσωση των ιερών κειμηλίων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, επεσήμανε την σπουδαιότητα της καταγραφής και ανάδειξης των ιερών κειμηλίων των ναών.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τον ναό των Αγίων Πατέρων ο π. Ιουστίνος αρχικά αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό του ναού, τον οποίο και αναστήλωσε εκ θεμελίων ο μακαριστός Μητροπολίτης Κερκύρας κυρός Τιμόθεος. Στόχος της τοπικής Εκκλησίας είναι να αναδειχθεί έτι περαιτέρω ο ναός που δεν αποτελεί μονάχα μουσείο με ανεκτίμητους θησαυρούς, αλλά κυρίως είναι χώρος λατρείας, που προσφέρεται το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Ως εκ τούτου χρειάζεται να λειτουργείται πιο τακτικά ο ναός, ώστε και οι άνθρωποι να μετέχουν περισσότερο στην Θεία λατρεία.

Καταλήγοντας ο Πρωτοσύγκελος ευχαρίστησε τους ομιλητές, ήτοι τον κ. Ιωάννη Τσιουρή, Αρχαιολόγο-Καθηγητή, τον κ. Δημήτρη Αλκλήφ και την κα Κατερίνα Κατσή, αμφότεροι επιστήμονες, συντηρητές και μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Παντοκράτωρ”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος τόνισε και εκείνος με την σειρά του την σπουδαιότητα της καταγραφής, συντήρησης, αλλά και ψηφιοποίησης των ιερών κειμηλίων και δη στην Κέρκυρα, όπου η πολυπολιτισμικότητα είχε μέσα στους αιώνες θετικό πρόσημο, για τον λόγο ότι κέντρο της είχε την πίστη, σε αντίθεση με τον σημερινό πολυπολιτισμικό εκφυλισμό που στόχο έχει την εκρίζωση των ιδιαίτερων γνωρισμάτων κάθε λαού.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Τσιουρής, Αρχαιολόγος-Καθηγητής ο οποίος στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι η εκκλησιαστική συλλογή του ναού των Αγίων Πατέρων, αποτελεί την πιο σημαντική συλλογή φορητών εικόνων στο νησί, μέσα από την οποία μπορεί ο επισκέπτης, αλλά και ο μελετητής να παρακολουθήσει την πορεία της Ορθόδοξης ζωγραφικής και συγκεκριμένα από τον 14ο εως τον 19ο αιώνα. Μέσα στην συλλογή περιλαμβάνονται φορητές εικόνες από την βυζαντινή περίοδο, όπως λ.χ. η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα και εικόνες μερικών από τους μεγαλύτερους αγιογράφους του 16ου αιώνα όπως ο Μιχαήλ Δαμασκηνός. Οι εικόνες αυτές δεν προέρχονται μόνο από τον ναό των Αγίων Πατέρων, αλλά έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο αυτό, από διάφορους ναούς, με σκοπό την προστασία και την  συντήρησή τους.

Εν συνεχεία μίλησε ο κ. Δημήτρης Αλκλήφ, ο οποίος αναφέρθηκε στην  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Παντοκράτωρ”, που ιδρύθηκε το 2015 και μετρά ήδη αρκετές συνεργασίες με εκκλησιαστικούς φορείς, Ιερές Μητροπόλεις, αλλά και με Μονές του Αγίου Όρους.

Τέλος τον λόγο πήρε η κα Κατερίνα Κατσή η οποία παρουσίασε τα βήματα  της καταγραφής και της ψηφιοποίησης των ιερών κειμηλίων σε έναν ναό. Στόχος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Παντοκράτωρ”, είναι η διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής μας μνήμης, που αποτελεί ιερό καθήκον των Χριστιανών. Υποχρέωση όλων, Ιερέων και επιστημόνων είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να δημιουργηθούν τα σωστά και γερά θεμέλια, για την διαφύλαξη των θησαυρών κάθε ναού, συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με τον σεβασμό προς τα ιερά κειμήλια και την παράδοσή τους στις επόμενες γενεές, πρόσθεσε κλείνοντας η κα Κατσή.