Απο τα ξημερώματα ο φωτογράφος Αλέξανδρος Μελίδης, με υπομονή για μία ακόμη φορά απαθανάτισε την επικίνδυνη ομορφιά των κεραυνών! Το μόνο σίγουρο είναι οτι οι θεοί των Κεραυνών ειναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί του!

Το φυσικό αυτό φαινόμενο απο την αρχαιότητα προκαλούσε δέος στον άνθρωπο εγείροντας την φαντασία του σε τετοιο σημείο ώστε να του αποδώσει θειική διάσταση.

Ο ουρανός συνδέεται σχεδόν σε όλες τις μυθολογίες με το βασίλειο και την κατοικία των θεών και, αναγκαστικά, μυθική υπόσταση απέκτησε και το φυσικό φαινόμενο του κεραυνού.

Η ελληνική μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία ο κεραυνός ήταν ένα από τα όπλα του Δία με τα οποία τους ανθρώπους αλλά και τις θεϊκές οντότητες. Οι κεραυνοί σύμφωνα με τη μυθολογία κατασκευάζονταν από τον Ήφαιστο.Ο κεραυνός μαζί με τη βροντή και την αστραπή χαρίστηκαν στο Δία από τους φυλακισμένους στον Τάρταρο, Κύκλωπες, τους οποίους απελευθέρωσε για να μπορέσει να νικήσει στην τιτανομαχία τον Κρόνο και τους Τιτάνες ώστε να πάρει την εξουσία.

Σε πολλούς μύθους ο Δίας χρησιμοποιεί τον κεραυνό όχι για να τιμωρήσει αλλά για να δώσει λύσεις, όπως στη γέννηση του Διόνυσου. Σ’ αυτό το μύθο ο Δίας είχε σχέσεις με τη μητέρα του Διόνυσου, αλλά όταν το έμαθε η Ήρα, ο Δίας για να αντιμετωπίσει τη ζήλια της αναγκάστηκε να ρίξει ένα κεραυνό και να κάψει την ερωμένη του, η οποία ήταν έγκυος. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Δίας ήταν να επιτρέψει να γεννηθεί πρόωρα ο γιος του, ο Διόνυσος και να τον ράψει στο μηρό του μέχρι να ολοκληρωθεί η κύηση. Ένας άλλος μύθος λέει ότι η μητέρα του Διόνυσου ήταν η βασίλισσα του κάτω κόσμου, η Περσεφόνη, και πως μετά τη γέννησή του η Ήρα έστειλε τους Τιτάνες να τον διαμελίσουν. Όταν το αντιλήφθηκε ο Δίας τους σκόρπισε με τους κεραυνούς του, αλλά είχαν προλάβει να φάνε το σώμα του Διόνυσου, εκτός απ’ την καρδιά του, την οποία έδωσε Δίας στην πριγκίπισσα των Θηβών να την καταπιεί, για να ξαναγεννήσει τον Διόνυσο.

Άλλοι πολιτισμοί

Και σε άλλους πολιτισμούς πίστευαν ότι ο κυρίαρχος των κεραυνών ήταν κάποιος θεός.

Στην κέλτικη μυθολογία ο Ταράνης ήταν ο θεός των κεραυνών. Αυτός με τη βοήθεια της περιστροφής του τροχού στον κοσμικό άξονα, δημιουργούσε τους κεραυνούς.

Στη σλάβικη μυθολογία ο Περούν ήταν ο θεός του ουρανού και των κεραυνών.

Στη σκανδιναβική υπάρχουν δύο εκδοχές, είτε ότι ο Θωρ ήταν ο βασιλιάς του κεραυνού και τον χρησιμοποιούσε κατά των εχθρών του ανθρώπου, είτε ο θεός Donar (βροντή) έλεγχε τα μετεωρολογικά φαινόμενα, ιδιαίτερα την αστραπή και την βροντή.

Στην Ινδία θεός του κεραυνού ήταν ο Ίντρα, ο οποίος ήταν εχθρός των δαιμόνων και τους καταδίωκε.

Στη φιλανδική μυθολογία, ο Ούκκο ήταν του καιρού και οι κεραυνοί δημιουργούνταν όταν οδηγούσε το άρμα του μέσα στα σύννεφα, ή όταν βρίσκονταν με τη γυναίκα του Άκκα.

Στην Κίνα λάτρευαν το θεό Ζιν Σιν, ως θεό των κεραυνών, ο οποίος ίππευε τα σύννεφα στο κύκλο των ουράνιων κεραυνοτυμπάνων του.

Oι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τις ελληνικές απόψεις, προσαρμόζοντας μόνο τα ονόματα των θεών. Τα αντικείμενα που είχαν χτυπηθεί από κεραυνό ανήκαν στην ιδιοκτησία του Jupiter (=Δίας), ενώ όσοι πέθαιναν από το χτύπημα κεραυνού θεωρούνταν ευνοημένοι των θεών.

Στην αντίληψη των Ίνκας (13ος-16ος αιώνας) η αστραπή και η βροντή ήταν παιδιά του Ήλιου και της Σελήνης και ελέγχονταν από τον παντοδύναμο Βασιλιά, ο οποίος ήταν και αυτός θεός.

Χριστιανισμός

Με την επιβολή του χριστιανισμού παραμερίζονται οι ελληνικές φυσιοκρατικές ερμηνίες και επανέρχονται οι θεοκρατικές. Σύμφωνα με τη χριστιανική αντίληψη, ο κεραυνός αποτελεί τη φωνή του Θεού (Ιωάννης 12,1α). Στην ύστερη αρχαιότητα και στο Μεσαίωνα οι κεραυνοί έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επιβεβαίωση ενεργειών αυτοκρατόρων, πατριαρχών και του Πάπα, αλλά και στην πρόβλεψη του μέλλοντος.

Στις Νεαρές του Ιουστινιανού (νόμοι) αναφέρεται ότι η εγκυρότητα του νόμου επικυρώθηκε από το Θεό, γιατί κατά τη διάρκεια τησ υπογραφής έπεσαν κεραυνοί. Στα τέλη του 13ου αιώνα κυκλοφόρησε στο Βυζάντιο ένα αντιδυτικό πόντημα για να αποδείξει τις αρνητικές απόψεις των Φράγκων, όπου αναφέρεται ότι οι αστραπές και οι βροντές προέρχονται από τις συγκρούσεις των αγγέλων στο πέταγμά τους.

Στην ελληνική λαική παράδοση πίστευαν ότι η αστραπή είναι η φωτιά που αφήνει πίσω του το άρμα του Προφήτη Ηλία,καθώς διέτρεχε τον ουρανό, ενώ η βροντή το κροτάλισμα των ποδιών των αλόγων που σύρουν το άρμα του.

Στους βίους αγίων συναντούμε τον κεραυνό ως Θεία Δίκη. Πιο συγκεκριμένα η Αγία Βαρβάρα αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της, που ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Την ώρα του αποκεφαλισμού όμως η Θεία Δίκη με μορφή κεραυνού λέγετε πως έπεσε πάνω του και τον έκαψε.

Σε άλλη παράδοση, περισσότερο νησιώτικη, πίστευαν ότι οι αστραπές και οι βροντές είναι οι κανονιοβολισμοί που ρίχνει ο αρχάγγελος Μιχαήλ κατά του Σατανά.

Στον μωαμεθανισμό πίστευαν ότι ο Αλλάχ προκαλεί τριβή στα σύννεφα, από την οποία προκύπτουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα μαζί και οι κεραυνοί.

Επιστημονική εξήγηση 

Αστραπή ονομάζεται ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο νέφη ή μεταξύ δύο διαφορετικών τμημάτων του ίδιου νέφους ή ανάμεσα σ’ ένα νέφος και το έδαφος και ειδικότερα ονομάζεται κεραυνός. Η εκδήλωση του κεραυνού είναι συνέπεια της δημιουργίας υψηλής διαφοράς δυναμικού μεταξύ εδάφους και του νέφους της καταιγίδας που συχνά φτάνει στη τιμή εκατομμυρίων watt.

Μόλις το 1752 ο κεραυνός αποκαθηλώθηκε από το θεϊκό του βάθρο και πήρε τη θέση του ανάμεσα στα άλλα φυσικά φαινόμενα. Με ένα πείραμά του ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δημιούργησε τον πρώτο τεχνητό κεραυνό και απέδειξε ότι πίσω από τον κεραυνό δεν κρύβεται η μανία των θεών, αλλά ένα πελώριο ηλεκτρικό φορτίο αντίθετο από εκείνο της γης.