Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, με στόχο την επέκταση της προστασίας από τη νόσο Covid-19 σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού.

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν την Τρίτη την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν τις δοκιμές εντός των ερχόμενων εβδομάδων, σε έναν αριθμό 4.500 εθελοντών στις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Όπως υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία, η επέκταση του εμβολιασμού σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες θα μειώσει περαιτέρω την εξάπλωση της πανδημίας που δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στις χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι σήμερα περισσότερες από 2,15 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι του κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 300 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Μικρότερη δόση εμβολίων σε μικρά παιδιά
Οι πρώτες δοκιμές εξέτασαν την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την ανοσοαπόκριση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό σε μικρά παιδιά.

Οι επιστήμονες επέλεξαν να χορηγούν μικρότερη δόση του σκευάσματος σε παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών. Συγκεκριμένα, η δόση για αυτή την ηλικιακή ομάδα ορίζεται στο ένα τρίτο εκείνης που χορηγείται σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Αντίστοιχα, παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών θα λαμβάνουν 3 μικρογραμμάρια -ένα δέκατο εκείνης που χορηγείται σε εφήβους και ενηλίκους.

«Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικοι», δηλώνει στο Bloomberg ο Μάικλ Τζόζεφ Σμιθ, παιδίατρος λοιμωξιολόγος και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Duke. «Όσο νεότερος είναι κανείς, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα και αντιδρά περισσότερο, οπότε, ουσιαστικά, με μικρότερη ποσότητα αντιγόνου παρατηρείται αντίστοιχη ανοσοαπόκριση χωρίς τα συμπτώματα των πρησμένων μπράτσων και του υψηλού πυρετού», υποστηρίζει ο Σμιθ.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε παιδιά σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Το τελευταίο διάστημα, το εμβόλιο για παιδιά και εφήβους έχει ξεκινήσει να χορηγείται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, αφότου ο EMA έδωσε την έγκρισή του.

Στις ΗΠΑ, μία δόση εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό έχει χορηγηθεί σε ποσοστό υψηλότερο του 20% παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) σε αναφορά του για το θέμα δήλωσε πως τα οφέλη από το εμβολιασμό παιδιών και εφήβων είναι μεμονωμένα και δεν συγκρίνονται με την κρισιμότητα της χορήγησης εμβολίων σε ενηλίκους και ευπαθείς ομάδες.

Πρωταρχικός στόχος ο εμβολιασμός των ενηλίκων
Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζοντας χθες το ζήτημα του εμβολιασμού παιδιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε πως πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

«Ο ενδεχόμενος, μελλοντικά, εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα αποτελέσει αφορμή για διακρίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε αδυναμίες», είπε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας.

Σε παλαιότερη τοποθέτησή της, η κυρία Θεοδωρίδου είχε σημειώσει μια σειρά από παράγοντες που θα λάβει υπόψη της η επιτροπή, όταν και εφόσον δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών.

Ανάμεσά τους είναι η νόσος, η οποία είναι ήπια για τα παιδιά, η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια του εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Πηγή: iefimerida.gr