• Συγχαρητήρια Λαγκάρντ σε Τσίπρα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις
  • Η διασφάλιση της ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξέπεμψε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο μάλιστα συνεχάρη για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον συγχαίρω για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο Twitter, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει επίσης πως κατά τη συνάντηση συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να εργαστούν μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, η οποία είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαγκάρντ:

«Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Υπογράμμισα, επίσης, ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».