Ο «Περιβαλλοντικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κόρισσος» με την συνεργασία: του ΣΕΒΑΣ Κέρκυρας «Ο  ΒΙΚΤΩΡ» (βετεράνοι αθλητές στίβου)- του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ- του ΕΚΑΟΚ Κέρκυρας- του Κερκυραϊκού ΓΣ- του  «Λαοδάμα», της ΠΕΠΦΑ Κέρκυρας (γυμναστές), με την στήριξη δεκάδων σωματείων αθλητικών πολιτιστικών, εργατικών, φορέων παιδείας –υγείας-πρόνοιας-τοπικής αυτοδιοίκησης ..κα  διοργανώνει τον 7o ΚόρΙσσο αγώνα δρόμου στην άμμο το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 στις 17:00 στην περιοχή του Ίσσου, στην Νότια Κέρκυρα

Περιλαμβάνει τον αγώνα δρόμου 7 χλμ για άνδρες και γυναίκες πάνω από 13 ετών, ενώ για παιδιά δημοτικού σχολείου η απόσταση είναι 1200 μ .. επίσης διοργανώνεται τουρνουά beach handball…

Το κείμενο στο έντυπο που κυκλοφορεί σχετικά με τον αγώνα αναφέρει:

«Η «πρωτοβουλία αγώνα ΙσSOS» στην 6χρονη δράση της πέτυχε να αναδειχτεί η αξία του Ίσσου και των γύρω περιοχών (Χαλικούνας-Λίμνη-Λαούδια), η ανάγκη προστασίας του, σε χιλιάδες Κερκυραίους (..σημαντική η προσέλευση στην περιοχή σχολείων όλων των βαθμίδων!), Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής και φυσικά η ενδυνάμωση του κινήματος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η υποχώρηση κυβέρνησης και «ΤΑΙΠΕΔ» από την προσφυγή σε αποφάσεις αρμοδίων υπηρεσιών που χαρακτηρίζουν τον Ίσσο «Δάσος Αρκεύθου» (29-1-2014, συμφ με αρθρο3, παρ1 του Ν.998/79), εξέλιξη που αποτελεί μια πρώτη σημαντική νίκη στον δρόμο του αγώνα μας για τον Ίσσο.

O «Κόρισσος» Π.A.Π.Σ, μια φυσική εξέλιξη της «πρωτοβουλίας ΙσSOS»  από το 2018, προτείνει:

  • Να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα χαρακτηρίζει τον Ίσσο (επιχώρια περιουσία) απόλυτα προστατευόμενο και θα ανοίγει τον δρόμο για ίδρυση φορέα διαχείρισης με έδρα την τοπικό Δήμο.

–              Ο ΙΣΣΟΣ, Αντινιώπη, ο Ερημίτης, οι Αλυκές καθώς και άλλοι μικρότεροι υδροβιότοποι, βιότοποι, δάση και ποτάμια να ενταχθούν σε ένα ενιαίο προστατευόμενο σύνολο το οποίο θα αναδειχθεί  και θα προσφέρεται για παρατήρηση, περιήγηση, μελέτη  κλπ σε όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει πόλο έλξης  για χιλιάδες  επισκέπτες τονώνοντας επί της ουσίας την τοπική οικονομία, μεταβάλλοντας την μορφή του τουρισμού σε άλλη ποιοτική κατεύθυνση μακριά από το all inclusive.

–              Να κατασκευαστούν στους παραπάνω χώρους οι απαραίτητες υποδομές, όπως μονοπάτια, παρατηρητήρια , περιφράξεις , κλπ.

–              Να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του ΙΣΣΟΥ και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο στην περιοχή τα ευρήματα που ήδη έχει ανακαλύψει η αρχαιολογία.

–              Να επισπευτεί η δρομολογημένη αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης που βρίσκεται στα όρια του ΙΣΣΟΥ με τον Αϊ Γιώργη  για την δημιουργία διεθνούς νεολαιίστικου Πολιπολιτισμικού κατασκηνωτικού κέντρου, με δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, οικολογικές κ.λπ., που θα λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, υποστηριζόμενο από το πρόγραμμα «Διάπλους» της ΨΚ του ΓΝΚ, το περιβαλλοντικό κέντρο και φυσικά από τους πολιτιστικούς και  άλλους φορείς της περιοχής. Η δράση αυτή μπορεί να αντλήσει  πόρους από προγράμματα και θα δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο και μη προσωπικό.

–              Να αξιοποιηθεί με διαφάνεια και τρόπο συμβατό με τις περιβαλλοντικές ανάγκες  από τον δήμο ο πλούτος της λιμνοθάλασσας.

–              Να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και να ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Αθλητισμού ο ΚόρΙσσος αγώνας δρόμου στην άμμο, ο οποίος έχει ήδη καθιερωθεί σε συνεργασία δεκάδων φορέων- για 7η χρονιά. Παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλες διοργανώσεις στην άμμο συμβατές με το περιβάλλον.

–              Σε συνδυασμό με τα παραπάνω και την ανάδειξη της ονομασίας  ‘isSOS’  να οργανωθεί σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς στην ευρύτερη περιοχή Μελιτειέων και Κορισσίων σχέδιο γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης με ποιοτική καλλιέργεια και διεκδίκηση κατοχύρωσης επωνυμίας (‘isSOS’) για τα παραγόμενα προϊόντα.

Οι παραπάνω ενδεικτικές προτάσεις δείχνουν τον δρόμο και την κατεύθυνση μιας άλλης αξιοποίησης της λαϊκής περιουσίας προς όφελος του λαού και όχι των ολίγων. Στις προτάσεις αυτές δεν είμαστε δογματικοί, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση καθενός να προτείνει, να συζητήσει και να διεκδικήσει προτάσεις αξιοποίησης υπέρ των συμφερόντων του συνόλου και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση.