Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για την προμήθεια προκάτ αιθουσών στην περιφέρεια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Α. Κουρσάρης κάνει λόγο μεταξύ άλλων για παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας σε ότι αφορά τη συγκρότηση τριμερούς επιτροπής η οποία και δεν συγκλήθηκε ενώ υπογραμμίζει το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στη πόλη και δεν πρόκειται να λυθεί με τέτοιου είδους ενέργειες.Μάλιστα ο κ. Κουρσάρης κάνει λόγο για   ατόπημα της νέας δημάρχου, η οποία παρέκαμψε την εκπαιδευτική κοινότητα, προφανώς κακώς ενημερωμένη από τους αρμόδιους συμβούλους της, οι οποίοι την εκθέτουν ανεπανόρθωτα, καθώς τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες δεν δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης και δεν μπορούν να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Δήλωση του Α. Κουρσάρη:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την μονομερή ενέργεια της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων κας Μερόπης Υδραίου να αποστείλει έγγραφο προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την προμήθεια 14 προκατασκευασμένων(!) αιθουσών για τις ανάγκες της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς σύμφωνα με το Άρθρο 33 του νόμου 4521/2018 συγκροτείται τριμερής επιτροπή από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και αποτελείται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Πρόεδρο, τη Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη. Είναι πρωτοφανές το γεγονός της μη σύγκλησης της εν λόγω επιτροπής, η οποία τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε άψογα αξιοποιώντας τις προτάσεις και τα αριθμητικά δεδομένα που προσκόμιζαν τόσο η Διεύθυνση Π.Ε. όσο και ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας.Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι το περασμένο διάστημα υλοποιήθηκε ο επιτυχημένος προγραμματισμός της τριμερούς επιτροπής με βάση τις πραγματικές υπάρχουσες ανάγκες για την εξεύρεση νέων αιθουσών. Πρόκειται για ατόπημα της νέας δημάρχου, η οποία παρέκαμψε την εκπαιδευτική κοινότητα, προφανώς κακώς ενημερωμένη από τους αρμόδιους συμβούλους της, οι οποίοι την εκθέτουν ανεπανόρθωτα, καθώς τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες δεν δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης και δεν μπορούν να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η προμήθεια 14 αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ, οι οποίες σύμφωνα με το έγγραφο θα τοποθετηθούν σε περιοχές στην περιφέρεια του Δήμου, δεν πρόκειται να λύσει το οξύτατο πρόβλημα με τον αυξημένο αριθμό μαθητών στο κέντρο της πόλης και στις περιαστικές περιοχές. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η πρόταση για τοποθέτηση των αιθουσών αυτών στους Γιαννάδες, στην Κάτω Κορακιάνα, στον Άγιο Μάρκο, στον Σπαρτύλα και η προμήθεια μόνο μίας αίθουσας για το κέντρο της πόλης στο 12ο Νηπιαγωγείο. Προφανώς η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Μαντουκίου σε προκατασκευασμένες αίθουσες δεν συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των νηπίων που θα μπορούσαν να εγγραφούν. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν επιτέλους μόνιμες λύσεις για τη στέγαση των νηπίων, καθώς οι αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ έχουν τετραετή διάρκεια χρήσης βάση του νόμου. Επιπρόσθετα, απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στους αύλειους χώρους των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι αποτελούν ζωτικό χώρο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Εμείς ως ΣΕΠΕ Κέρκυρας δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δίχρονο δημόσιο νηπιαγωγείο. Είναι φανερό πως απέναντί μας έχουμε την κυβερνητική πολιτική, τα συμφέροντα των Δήμων και της ΚΕΔΕ που αντιδρούν, αλλά και των ιδιωτών που κερδοσκοπούν. Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτά! Ο αγώνας μας είναι ο μόνος που θα καθορίσει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παντού, διασφαλίζοντας τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο σχολείο.

Απαιτούμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων και να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Για ακόμα μια φορά, ζητάμε συνάντηση -έστω και καθυστερημένα-με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων της σχολικής κοινότητας. Επίσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Κέρκυρα κλιμάκιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας προκειμένου να συναντηθεί με τη Δήμαρχο για το πρόβλημα που έχει προκύψει