Την Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων επισκέφθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κέρκυρα για τον εορτασμό της 157ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση «Στην Ηχώ του Αγώνα», εκδηλώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της για την επτανησιακή ιστορία και το ρόλο που διαδραμάτισαν εξέχουσες προσωπικότητες του Έθνους και του Αγώνα, για την απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Παράλληλα, εξέφρασε το θαυμασμό της για το ιστορικό κειμήλιο που εκτίθεται στην έκθεση, το πρωτότυπο ιδιόγραφο της πολυφωνικής μελοποίησης του σολωμικού ποιήματος “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” που συνέθεσε το 1844 ο Κερκυραίος μουσουργός Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος.

Παρόντες κατά την παρουσίαση της έκθεσης που πραγματοποίησε ο ένας εκ των δύο Ιστορικών Επιμελητών κ. Δημήτρης Ζυμάρης, ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, οι Βουλευτές του Ν. Κέρκυρας κ.κ. Γκίκας, Αυλωνίτης και Μπιάγκης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κ. Υδραίου, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας κ. Ανδριώτη, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δ.Ν., κ. Νεκτάριος και ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Μωραΐτης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της COVID-19, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία της Δημάρχου κ. Υδραίου, του Προέδρου της Πινακοθήκης κ. Μωραΐτη, της Εντεταλμένης Συμβούλου για θέματα Παιδείας και Αντιπροέδρου Πινακοθήκης κ. Ζερβού, του Προέδρου της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας κ. Πιέρη, του Προέδρου της Χορωδίας Κέρκυρας κ. Μεταλληνού, της Προέδρου της Τοπικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Ψαροπούλου, των μελών της ομάδας έργου (κ. Αδαμοπούλου Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια, κ. Παπασωτηρίου, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης, Παράρτημα Κέρκυρας, κ. Γαούτσης, Ιστορικός – Γραμματέας Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας, κ. Ζυμάρης, Ιστορικός – Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Πινακοθήκης, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής κ. ά.

 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την κ. Ροζαλία Αδαμοπούλου, ενώ για το ιδιόγραφο του Ν.Χ. Μάντζαρου, μίλησε εκτενώς ο κ. Κώστας Καρδάμης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης, πολύτιμες πληροφορίες για την ενότητα των χαρακτικών, παρουσιάστηκαν από τον κ. Σπύρο Γαούτση.

 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους και είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως και Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες κλειστά).

 

! Σύμφωνα με την ισχύουσα Κ.Υ.Α., τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που ισχύουν κατά την επίσκεψη στην Πινακοθήκη, είναι τα εξής:

 

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

Οι επισκέπτες πρέπει να φροντίζουν την υγιεινή των χεριών τους. Στο χώρο διατίθεται υγρό αντισηπτικό χεριών.

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν την επιβαλλόμενη απόσταση δύο (2) μέτρων, ο ένας από τον άλλον.

Οι ομαδικές επισκέψεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα οκτώ (8) άτομα.