Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας χθες Πέμπτη.

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, 09:00

 

Ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης 19/01 προς Παρασκευή 20/01. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 08:30 περίπου της Παρασκευής 20/01 καταγράφηκε από τους σταθμούς του Λάππα Αχαΐας και των Λαγκαδίων Αρκαδίας και ήταν ίσο με 45 χιλιοστά. Στον πίνακα της Εικόνας 1 παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30 της Παρασκευής 20/01.

Εικόνα 1. Οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30 της Παρασκευής 20/01

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20/01 φαινόμενα καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην Εικόνα 2 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση ή χιονόπτωση κατά το διάστημα λίγο πριν τις 08:00 της Παρασκευής 20/01.

Ο καιρός το Σάββατο

Από σήμερα το βράδυ αναμένεται το δεύτερο και πιο ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό να μας επηρεάσει με βροχές , χαλάζι, κεραυνική δραστηριότητα και ισχυρούς νότιους ανέμους με μέγιστη ένταση τα 8 μποφόρ. Το σύστημα αυτό θα κινείται συνεχώς γύρω από τον άξονά του με αποτέλεσμα να μας επηρεάζει έως και την Τρίτη με τα παραπάνω φαινόμενα. Τώρα πιο αναλυτικά για αύριο Σάββατο, με βροχές θα κυλίσει η ημέρα και διαστήματα με ηλιοφάνεια αφού τα μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται τα μεσάνυχτα σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι θα βρεθούν σε μικρή ύφεση αγγίζοντας έτσι τα 6 μποφόρ και τα 7 μποφόρ στα Διαπόντια Νησιά. H θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή της να αγγίζει τους 14 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 7 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα παρόλο που οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις καθώς οι αέριες μάζες θα είναι ψυχρές και θα πνέουν από την παγωμένη Ευρώπη. Η υγρασία σε χαμηλά ποσοστά και το βράδυ δε θα ξεπεράσει το 66%

Ας δούμε την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες:

Παρασκευή 20/01: Το χαμηλό βαρομετρικό το βράδυ με βροχές, κεραυνούς, χιονοπτώσεις στα ορεινά και νότιοι άνεμοι.

 

Στο χάρτη βλέπουμε, το σύστημα καθώς και τις χιονοπτώσεις στην Ευρώπη από όπου προέρχονται οι άνεμοι.

 

Παρασκευή 20/01: Ισχυρές βροχοπτώσεις το βράδυ.

 

Παρασκευή 20/01: Ισχυρή κεραυνική δραστηριόττηα την ώρα του φαινομένου.

 

Η διεύθυνση των ανέμων στο χαμηλό βαρομετρικό.

 

Παρασκευή 20/01: Οι ριπές των ανέμων έως και 8 μποφόρ το βράδυ.

 

Σάββατο 21/01: Πρωινές και απογευματινές ώρες οι άνεμοι.

 

 

Σάββατο 21/01: Μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες.

 

Παρασκευή 20/01: Aπουσία αφρικανικής σκόνης.

 

Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νέο έκτακτο δελτίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν, αλλά τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα ενισχυθούν και πάλι

β. στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι το απόγευμα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου τα 800 μέτρα)

Σάββατο 

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα

γ. Από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1000 μέτρα)

Κυριακή 

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
β. από το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Δευτέρα

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ
β. από το μεσημέρι στη Μακεδονία και τη Θράκη και από το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα).

Την Τρίτη, αναμένονται πρόσκαιρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo, in.gr