Από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο θα αρχίσει το χαμηλό βαρομετρικό να μας επηρεάζει με πυκνά χιόνια κυρίως στα ορεινά που στη συνέχεια θα εκδηλωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα με μικρότερη βέβαια ένταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Επίσης θα παρουσιαστούν ισχυροί βόρειοι άνεμοι από τη Σκανδιναβία, ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία και χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Το χαμηλό βαρομετρικό θα μας επηρεάσει έως και την Κυριακή καθώς θα δώσει τη θέση του σε υψηλά βαρομετρικά προερχόμενα από την Ευρώπη από τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μεγάλη ύφεση τις επόμενες ώρες λόγω και των ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία και τη Σιβηρία καθώς στο νησί μας αναμένουμε τη μέγιστη να μην ξεπερνά τους 12 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη να αγγίζει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους -6 Βαθμούς Κελσίου.

Τώρα για αύριο, με νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα αύριο που γρήγορα θα εκδηλωθεί βροχόπτωση ήπιας έντασης και τους ανέμους να πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες η βροχόπτωση θα αρχίσει να υποχωρεί και οι άνεμοι θα παρουσιάσουν αύξηση αγγίζοντας έτσι τα 7 μποφόρ στην Κέρκυρα και τα 9 μποφόρ στα Διαπόντια Νησιά από βορειοδυτικές διευθύνσεις. Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 2 Βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να επισημανθεί ότι, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα αναμένουμε η ελάχιστη θερμοκρασία να αγγίξει ακόμη και τους -2 Βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά την ημέρα το βράδυ όμως δε θα ξεπεράσει το 68%

Σάββατο 04/02: Το χαμηλό βαρομετρικό αρχίζει να μας επηρεάζει από το πρωί με βροχές, χιονόνερο, χιόνια και ψυχρούς βόρειους ανέμους.

 

Σάββατο 04/02: Το βράδυ το χαμηλό βαρομετρικό και τα υψηλά βαρομετρικά πω αρχίζουν να πλησιάζουν τη χώρα δίνοντας ηλιοφάνεια και χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Η βροχόπτωση στο νησί μας.

 

Οι άνεμοι έως και 9 μποφόρ στα Διαπόντια Νησιά τις βραδινές ώρες.

 

Μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες στη χώρα αύριο Σάββατο.

 

Οι θερμοκρασίες την Κυριακή. Παρατηρούμε και τις μέγιστες αλλά και τις ελάχιστες τιμές να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ασυνήθιστα για την εποχή. Σε πολλές περιοχές της χώρας στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία αναμένεται να μην βρεθεί πάνω από τους 0 Βαθμούς Κελσίου.

 

Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

 

Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, 13:30

Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας τη Δευτέρα 30/01, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας. Αιτία για αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία που σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Παράλληλα, η συγκεκρίμενη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς την χώρα μας και οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.

 

Πιο αναλυτικά κατά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή 05/02 έως την Τρίτη 07/02, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, στην χώρα μας αναμένουμε: 

  – Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από βορρά πρoς νότο, η οποία και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.

  – Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με έμφαση τις Σποράδες, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Aνατολική Πελοπόννησο, και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.

– Ενίσχυση των βορείων ανέμων στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

– Ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

– Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι η ακριβής κίνηση και ο χρόνος άφιξης στη χώρα μας αυτών των μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που καθορίζουν σημαντικά την ένταση και έκταση των χιονοπτώσεων, παραμένουν προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια και θα λαμβάνονται υπόψιν στις επόμενες επικαιροποιήσεις των προγνώσεων μας.

 

 

 

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo