Σύνθετος αναμένεται ο καιρός τις επόμενες ημέρες καθώς βροχές και ισχυροί νότιοι άνεμοι θα πνέουν έως και την Πέμπτη. Πιο αναλυτικά, ο αεροχείμαρρος θα εκτοπιστεί βορειότερα από την κύρια θέση του στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί απότομα προς το νότο και αποκτά τροχιά προς τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βορειοδυτική Αφρική, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα. Έτσι πολικές αέριες μάζες και χαμηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν την Ευρώπη και προς το τέλος της εβδομάδας και τη χώρα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα υψηλά βαρομετρικά στη Βόρεια Αφρική να έλθουν σε επαφή με τα χαμηλά βαρομετρικά λόγω του φαινομένου και θα δημιουργηθούν ισχυροί νότιοι άνεμοι με ένταση έως και 9 μποφόρ. Τώρα για αύριο, Τρίτη με βροχές θα κυλίσει η ημέρα χωρίς όμως μεγάλη ένταση και τους ανέμους να πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες οι ριπές αναμένονται να αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. H θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο καθώς η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 16 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 11 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη θα υπάρχει σε μεγάλη ένταση στην ατμόσφαιρα λόγω και των νότιων ανέμων που θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική. Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ θα αγγίξει το 78%

Ας δούμε αναλυτικά μέσα από τους χάρτες την εξέλιξη του καιρού:

Εκτεταμένες χιονοπτώσεις τη νέα εβδομάδα στην Ευρώπη και στη Βορειοδυτική Αφρική, λόγω έντονου κυματισμού του αεροχειμάρου

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, 09:00

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις. Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16/01 και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/01 – Σάββατο 21/01. Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι το γεγονός ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές τους για την εποχή τιμές.

Το αίτιο για την εκδήλωση αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και έχει να κάνει με την κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Τις επόμενες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, θα εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί απότομα προς νότο και θα αποκτήσει τροχιά προς τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βορειοδυτική Αφρική, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η εκτιμώμενη εξέλιξη της χιονοκάλυψης στην Ευρώπη και την Αφρική, από την Κυριακή 15/01 έως τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 20/01.

 

Στο χάρτη βλέπουμε το φαινόμενο που περιγράφεται παραπάνω.

 

Τα χαμηλά βαρομετρικά αύριο Τρίτη τα οποία προήλθαν από ψυχρές αέριες μάζες του Βόρειου Πόλου αρχίζουν να μας επηρεάζουν-Από την Παρασκευή θα μας επηρεάσει και στις θερμοκρασίες με χαμηλές τιμές.

Οι βροχές πρωί και απόγευμα. Κατά διαστήματα θα σταματούν αρκετά συχνά λόγω και των ισχυρών νότιων ανέμων που δε θα επιτρέπουν να εκδηλωθούν.

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι έως την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, 09:00

 

Σημαντική άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από την Τρίτη 17/01 έως την Πέμπτη 19/01 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι μέγιστες τιμές της αναμένεται να ξεπεράσουν κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου. Αιτία θα είναι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στην ατμόσφαιρα οι οποίοι θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες προς τη χώρα μας. Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως την Παρασκευή 20/12. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Όπως φαίνεται σε αυτό, η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 6 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Τέλος, ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη φτάνοντας κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ και από την Τετάρτη 18/01 κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ ενώ αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από την Τρίτη 17/01.

 

Οι ριπές των ανέμων πρωί και απόγευμα.

 

Τα μεσάνυχτα οι άνεμοι έως και 8 μποφόρ.

 

Mέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες στη χώρα αύριο Τρίτη.

 

Αφρικανική σκόνη σε μεγάλη ένταση στην ατμόσφαιρα.

 

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo