Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

27 Απριλίου 2024
12.9 C
Corfu

Κέρκυρα: Ο καιρός αύριο-Οι καύσωνες στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια

Διαβάστε ακόμα

Με ηλιοφάνεια θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα έως και την Κυριακή καθώς υψηλά βαρομετρικά προερχόμενα από το Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και άλλα που δημιουργούνται στη Βόρεια Αφρική θα δημιουργήσουν αυτή την ηλιοφάνεια. Επιπλέον, γύρω από τη νότια Ευρώπη και τη χώρα μας λόγω αυτών των υψηλών βαρομετρικών θα δημιουργηθεί ένα τείχος θα μπορούσαμε να το πούμε αφού θα απομακρύνουν οποιαδήποτε κακοκαιρία ή χαμηλό βαρομετρικό.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Στο νησί μας αύριο Τετάρτη ηλιοφάνεια θα επικρατήσει όλη την ημέρα. Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αύξηση καθώς η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 15 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 3 Βαθμούς Κελσίου. Όπως βλέπουμε, η ελάχιστη θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλές τιμές διότι η διάρκεια της νύχτας είναι ακόμη μεγαλύτερη από την ημέρα. Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία σε χαμηλά ποσοστά την ημέρα, το βράδυ όμως θα αγγίξει το 80%

Τετάρτη 15/02: Οι βαρομετρικές πιέσεις στην Ευρώπη. Βλέπουμε τα χαμηλά βαρομετρικά και τις κακοκαιρίες πως δεν μπορούν να πλησιάσουν στη χώρα μας λόγω των υψηλών βαρομετρικών. Αλλαγή θα υπάρξει μόνο όταν πλησιάσει κάποιο ισχυρό σε ένταση χαμηλό βαρομετρικό και απομακρύνει τα υψηλά.

 

Oι άνεμοι τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες.

 

Ηλιοφάνεια όλη την ημέρα.

 

 

Μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες.

 

 

Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

 

Οι καύσωνες στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια

Σύνταξη άρθρου: Ε. Γαλανάκη, Χ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Παπαβασιλείου

ΕΑΑ-Πεντέλη, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Η κλιματική αλλαγή και η σχετιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως καθώς οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στα οικοσυστήματα, και επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία και την κοινωνία. Συγκεκριμένα, οι παρατεταμένες περίοδοι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή οι καύσωνες,  επηρεάζουν την θερμοφυσιολογία του ανθρώπου δημιουργώντας θερμικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο. Οι καύσωνες θεωρούνται το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο. Για τους λόγους αυτούς, οι κλιματολογικές αναλύσεις των χαρακτηριστικών και των τάσεων των καυσώνων μπορούν να έχουν σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης καυσώνων καθώς και στην αποτελεσματική εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής και βελτίωσης της ετοιμότητας από τις τοπικές αρχές.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ/meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Climate σχετικά με την κλιματολογική μεταβολή των καυσώνων και άλλων δεικτών που σχετίζονται με τη θερμική αίσθηση του ανθρώπινου σώματος στην Ελλάδα. Η μελέτη αφορά στη χρονική περίοδο 1950-2020 και για την εκπόνησή της χρησιμοποιήθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης (~10 km) από τη βάση δεδομένων ERA5-Land της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η τάση μεταβολής του μέσου ετήσιου αριθμού επεισοδίων καύσωνα ανά δεκαετία για την περίοδο 1950–2020.

 

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι:

  • Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 0,7 καύσωνες ετησίως από το 1950 έως το 2020. Η μέση τιμή αυτή έχει αυξηθεί σε 1,1 καύσωνα ετησίως από το 1990 έως το 2020.
  • Η διάρκεια των επεισοδίων καύσωνα κυμαίνεται από 3,7 έως 7,5 ημέρες κατά μέσο όρο.
  • Υπάρχει αυξητική τάση σε όλα τα χαρακτηριστικά των καυσώνων (π.χ. ένταση, διάρκεια, συχνότητα εμφάνισης) την περίοδο 1950 – 2020.
  • Οι περιοχές της Ελλάδας που βιώνουν τουλάχιστον έναν καύσωνα ετησίως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990 και μετά.
  • Οι περιοχές της χώρας μας στις οποίες έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των επεισοδίων καύσωνα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς και τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.
  • Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καυσώνων που σημειώθηκαν τον μήνα Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα, Σάββατο 27 Απριλίου: 32 αφίξεις αεροσκαφών από 13 αεροπορικές εταιρείες

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας για το Σάββατο 27 Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν συνολικά...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img