Με ηλιοφάνεια θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες. Πιο αναλυτικά αύριο Πέμπτη ηλιοφάνεια θα επικρατήσει όλη την ημέρα. Το πρωί οι άνεμοι θα βρίσκονται σε άπνοια. Το απόγευμα αναμένονται να υπάρξουν ριπές έως 4 μποφόρ από διαφορετικές διευθύνσεις λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και κεραυνών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό που το συναντάμε συχνά τα καλοκαίρια θα δημιουργείται τα απογεύματα λόγω ψυχρότερων αερίων μαζών που κατεβαίνουν από τη Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία και συναντούν θερμές αέριες μάζες στη Μεσόγειο. Έτσι, δημιουργούνται νέφη με ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνική δραστηριότητα. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 25 με 27 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 14 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη σε μικρή ένταση στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά όλη την ημέρα και το βράδυ θα αγγίξει το 100%

Πέμπτη 25/05: Στο χάρτη βλέπουμε τα υψηλά βαρομετρικά στην Κεντρική Ευρώπη και τα χαμηλά στη Βόρεια Αφρική.

 

Οι άνεμοι το πρωί και το απόγευμα.

 

Πέμπτη 25/05: Οι βροχές το απόγευμα. Παρατηρούμε ότι θα εκδηλωθούν στη στεριά καθώς η θάλασσα δημιουργεί ένα φυσικό τείχος. Τα νέφη που θα εκδηλωθούν είναι σωρείτες και σωρειτομελανίες που είναι και τα πιο ισχυρά Οι σωρείτες περιέχουν μεγάλα ύψη βροχής και οι σωρειτομελανίες μεγάλα ύψη βροχής και ισχυρούς κεραυνούς αφού είναι νέφη πυκνά με μεγάλο υψόμετρο. Στα καιρικά φαινόμενα συμμετέχει και η υγρασία η οποία είναι υψηλή γύρω όμως από αυτό δηλαδή στη θάλασσα. Ένα παράδειγμα του φαινομένου αυτού τα νησιά της Καραϊβικής.

 

Η θερμοκρασία στη χώρα.

 

Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Αυξάνονται σε έκταση και ένταση οι καύσωνες της θάλασσας

«Καύσωνας της θάλασσας» ονομάζεται μια ανώμαλη και παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών (αλλά και των βαθύτερων) στρωμάτων της θάλασσας λόγω της μεγάλης ποσότητας θερμότητας που απορροφά η θάλασσα μέσω της αλληλεπίδρασης με την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ενός ατμοσφαιρικού καύσωνα.

Το φαινόμενο, το οποίο έχει σοβαρό αντίκτυπο στη θαλάσσια οικολογία και στην οικονομία πολλών κρατών, παρατηρείται με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα, ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που δημιουργούν τον καύσωνα της θάλασσας: Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η άπνοια στην ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί την ανάμειξη των επιφανειακών νερών με τα βαθύτερα και πιο ψυχρά νερά και τα ωκεάνια ρεύματα που μεταφέρουν θερμές μάζες νερού από άλλες λεκάνες, σύμφωνα με την ωκεανογράφο Δρ. Σοφία Δαρμαράκη.

Μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters είχε ως αντικείμενο μελέτης την απόσταση που μπορούν να διανύσουν οι καύσωνες της θάλασσας, δηλαδή πόση θαλάσσια έκταση μπορούν να επηρεάσουν. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καύσωνες της θάλασσας παγκοσμίως στο εγγύς μέλλον θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, θα είναι πιο συχνοί, και πιο έντονοι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είχαν αγνοήσει όμως την επιρροή των ωκεάνιων ρευμάτων.

Χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο αλγόριθμο ανίχνευσης καυσώνων της θάλασσας, επιστήμονες από την Κίνα κατέγραψαν 3.843 επεισόδια καύσωνα της θάλασσας παγκοσμίως την περίοδο 1982-2020. Επιβεβαίωσαν τα ευρύματα των προηγούμενων μελετών και επιπλέον έδειξαν πως η ταχύτητα κίνησης, η ένταση, και η έκταση που καλύπτουν οι καύσωνες της θάλασσας αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα μετά το 2013. Ειδικότερα, τα πιο έντονα επεισόδια καύσωνα της θάλασσας καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες ωκεάνιες περιοχές του πλανήτη, ενώ η συχνότητα εμφάνισης των πιο ήπιων επεισοδίων παραμένει σχεδόν σταθερή.

Στο χάρτη βλέπουμε πως τα νησιά του βορείου Ιονίου επηρεάζονται περισσότερο από το φαινόμενο.

 

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo, AGU – Geophysical Research Letters

Αντώνης Φερεντίνος.