Με νεφώσεις και βροχοπτώσεις θα κυλίσει η ημέρα αύριο. Πιο συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες αναμένεται βροχόπτωση αλλά και διαστήματα με ήλιο και τους ανέμους να πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Το μεσημέρι θα υπάρξουν διάσπαρτες βροχοπτώσεις στο νησί χωρίς ιδιαίτερη ένταση και οι άνεμοι θα σημειώσουν αύξηση αγγίζοντας τα 4 μποφόρ. Από το απόγευμα έως και το βράδυ ο καιρός θα συνεχίσει με αυτή τη μορφή και οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Από τα μεσάνυχτα αναμένουμε ένα χαμηλό βαρομετρικό να μας επηρεάζει με έντονες κατά περιόδους βροχές και μέτριους σε ένταση ανέμους από νότιες διευθύνσεις. Τώρα η θερμοκρασία αύριο θα φτάσει τους 15 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 8 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά όλη την ημέρα αγγίζοντας το βράδυ το 90%

Παρασκευή 03/03: Στο χάρτη βλέπουμε τις βροχοπτώσεις στο νησί αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Σάββατο 04/03: Bλέπουμε το χαμηλό βαρομετρικό στα δυτικά να μας επηρεάζει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

 

Οι άνεμοι τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Με πράσινο χρώμα έως 4 μποφόρ.

 

Οι βροχοπτώσεις το πρωί και το απόγευμα.

 

Οι θερμοκρασίες στη χώρα.

 

Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα σε υψηλή ένταση.

 

Πώς κυμάνθηκε η θερμοκρασία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2023;

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, 08:00

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκαν ακραία χαμηλές τιμές θερμοκρασίας στο πρώτο μισό του μήνα, και ακραία υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Νότια Ελλάδα χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη νότια νησιωτική χώρα εξαίρεση αποτέλεσαν οι 3 τελευταίες ημέρες του μήνα, όταν η θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 10 °C πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 14ετίας.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Φεβρουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.

 

 

Στο Μακροχώρι Βέροιας, 20 από τις 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, και στο Κιλκίς 17 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις. Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,6°C με 15 από τις 28 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, και στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε ακριβώς στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, επίσης με 15 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.

Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν κατά την Κακοκαιρία “Βαρβάρα”, και στα νότια καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στη Λίνδο, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα επί 20 ημέρες, και στην Πάρο 17 ημέρες. Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

 

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo