Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων «Ερημίτης Πλους» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας». Θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν η προσφυγή των δύο συλλόγων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του Ερημίτη και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην επένδυση.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα :

Οι περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, «ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΛΟΥΣ» και  «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», προσφεύγουμε,  με το δικηγόρο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων κ. Πέτρο Μηλιαράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) με αίτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει απόφαση που θα αφορά ανάκληση και ακύρωση:

1) του από 12-11-2013 Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία “Κασσιόπη Κέρκυρας” στην Περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης Κέρκυρας» (ΦΕΚ 406/ΑΑΠ/15.11.2013) και

2) της υπ’ αριθμ. ΓΓΔΠ 0006631 ΕΞ2016/22-04-2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού-Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού-τουριστικού χωριού “Κασσιόπη Κέρκυρας” χωροθέτηση τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής» (ΦΕΚ 74/ΑΑΠ/22.4.2016).

Επίσης στο αίτημα περιλαμβάνεται με αποδέκτες: α) την Ελληνική Δημοκρατία και β) την κοινοπραξία των εταιρειών: «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.», να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης της έκτασης 438.228,89 τ.μ στην Περιοχή Κασσιόπη Κέρκυρας και την προστασία της ως φυσικός σχηματισμός.

Προσφεύγουμε στην Επιτροπή με έννομο συμφέρον και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη, καθόσον ήδη η νέα Επιτροπή διακηρύσσει με τον πιο έντονο τρόπο πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπ’ όψιν δε ότι η περίπτωση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι από τις ακραίες περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος.

Αξιοποιούμε  τις πρόσφατες πολιτικές της νέας Επιτροπής, καθόσον η νέα Πρόεδρος  κα. Ursula von der Leyen τέθηκε ήδη επικεφαλής ιστορικής προσπάθειας για την (πράγματι) προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενη «στο κόστος απραξίας» αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, όπου το Κοινοβούλιο σε έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας 15/1/2020, παρουσία της κ. Ursula von der Leyen, και του κ. Frans Timmermans, επικεφαλής του European Green Deal, χαιρέτισε το κρίσιμο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να πετύχει την πράσινη συμφωνία.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση της Επιτροπής σχετικά με το αίτημά μας γιατί θα κριθεί κατά πόσον εννοούνται οι νέες πολιτικές, χωρίς νομικισμούς και υπεκφυγές. Και τούτο γιατί υφίστανται τεράστια οικονομικά συμφέροντα από την φερόμενη ως επένδυση στην περιοχή μας, επένδυση, που όπως η συγκεκριμένη αναφορά και καταγγελία καταγράφει με τον πιο ακριβή και βάσιμο τρόπο, συνεπάγεται την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η αναφορά-καταγγελία μας αλλά και το αίτημα μας στηρίζονται στις διατάξεις: του Κανονισμού 614/04, του Κανονισμού 761/2001, της Οδηγίας 85/337, της Οδηγίας 2008/1, της Οδηγίας 92/43, της Οδηγίας 97/11, της Οδηγίας 2009/147, της Οδηγίας 2001/42, των άρθρων 11, 14 παρ. 3, 191, 192 και 193 ΣΛΕΕ, καθώς και στις διατάξεις της Σύμβασης της Βόννης της 23ης/6/1979  και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης της  19ης/9/1979.

Ασφαλώς είμαστε αποφασισμένοι, αν το αίτημά μας δεν δικαιωθεί, να προσφύγουμε στην δικαιοδοτική κρίση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.»

Εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων

«ΕΡΗΜΙΤΗ Πλους…»                                   Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

ο πρόεδρος: Δημήτρης Φατήρας                  η πρόεδρος: Βέρα Κορωνάκη

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΓΟΥ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

Σήμερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου των συλλόγων Ερημίτη Πλους και Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.

Ενθαρρυντική για τον αγώνα μας  η παρουσία συμπολιτών μας , μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νησιού μας. Παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος,  ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Νίκος Κορακιανίτης, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Ιονίων Νήσων Κώστας Τσουμάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος της ΛΑΕ, Στέφανος Σαμοΐλης, ο επικεφαλής της Εκκίνησης, δημοτικός σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας Λευτέρης Μαρκάτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόρειας Κέρκυρας Θεόδωρος Μαυρωνάς και Σωκράτης Τρύφωνας και αρκετοί πρώην αυτοδιοικητικοί.

Παραβρέθηκε επίσης  ο Δημήτρης Στρατούλης, στέλεχος της ΛΑΕ, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες  στην Κέρκυρα.

Μετά τις σύντομες ομιλίες του προέδρου του  Συλλόγου Ερημίτη Πλους, Δημήτρη Φατήρα και της Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Βέρας Κορωνάκη ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων και τοποθετήσεις των Στέφανου Σαμοϊλη, Λάμπρου Ντούτσικου και Σωκράτη Τρύφωνα.

Η ομιλία του Δημήτρη Φατήρα από το σύλλογο  “ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΠΛΟΥΣ”:

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας: Τους εκπρόσωπους των Μέσων Ενημέρωσης και τους εκπροσώπους των φορέων και κινημάτων του νησιού, που μαζί πορευόμαστε, χρόνια τώρα τόσο για την προστασία του οικοσυστήματος Ερημίτη όσο και για την προστασία των δημόσιων αγαθών και υποδομών.

Πριν μπούμε στο θέμα της συνέντευξης, επιτρέψτε μου μια αναφορά στις απαράδεχτες και αντιθεσμικές παρεμβάσεις του υπουργού ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στην αυτοδιοίκηση της Βόρειας Κέρκυρας.

Το έδειξε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του σαν υπουργός ότι η τσιμεντοποίηση του Ερημίτη αποτελούσε και αποτελεί προσωπικό του στοίχημα.

Τελευταία όμως έχει ξεφύγει τελείως… Τον είδαμε προχθές Κυριακή, σε πρωινή εκπομπή Αθηναϊκού καναλιού, να ωρύεται και βγάζοντας αφρούς να κάνει τον ντίλερ της φερόμενης ως επενδύτριας εταιρείας σαν

Ένας πολιτικός γυρολόγος, ασυγκράτητος λαϊκιστής με ακροδεξιές καταβολές και ρητορική, απειλεί και έμμεσα να εκβιάζει το Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο για να παρανομήσουν, καθαρά και μόνο για τις δικές του επικοινωνιακές ανάγκες. Πιστεύουμε ότι οι απειλές και οι έμμεσοι εκβιασμοί του δεν θα επηρεάσουν κανέναν…

Αποφασίσαμε λοιπόν αυτή τη συνέντευξη για να ενημερώσουμε τον Κερκυραϊκό λαό και όλους τους πολίτες παντού, εκείνους που νοιάζονται για την τύχη του οικοσυστήματος ότι,

Με τον αδελφό σύλλογο προστασίας περιβάλλοντος Κέρκυρας  και με πληρεξούσιο, τo δικηγόρο ανώτερων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών δικαστηρίων Πέτρο Μηλιαράκη, καταθέσαμε στην πρόεδρο, στον αντιπρόεδρο της Commission και στον πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε. αίτηση με την οποία ζητάμε:

-1- Την ακύρωση του Π.Δ. που αφορά την έγκριση της ΣΜΠΕ και του ΕΣΧΑΔΑ στην περιοχή Ερημίτη.

-2- Την ακύρωση της πολεοδομικής μελέτης του παραθεριστικού  τουριστικού χωριού –  παραθεριστική κατοικία, τη χωροθέτηση της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και καθορισμού των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής.

Επίσης στο αίτημα συμπεριλαμβάνεται με αποδέκτες: α) την Ελληνική Δημοκρατία και β) την κοινοπραξία των εταιριών: NCH New Europe Property Fund II L.P. και NCH Balkan Fund L.P. να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης της επίμαχης έκτασης στην περιοχή της Κασσιόπης και η προστασία της ως φυσικός σχηματισμός σε δημόσια χρήση.

Επιτέλους μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο τα καταφέραμε.

Το έχουμε δηλώσει σε όλους του τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι το αγώνα δεν θα τον εγκαταλείψουμε… θα τον συνεχίσουμε, όπως υποσχεθήκαμε στον Κερκυραϊκό λαό, και θα τον πάμε όσο μακριά και αν χρειαστεί μέχρι τη δικαίωση…

Η ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος , Βέρας Κορωνάκη:

Με χαρά βλέπω παρουσία πολλών φίλων σήμερα παρά το γεγονός ότι είναι ώρα εργάσιμη. Ανεξάρτητα από την τύχη της προσφυγής μας, ο αγώνας μας είναι δύσκολος γιατί θα υπάρχουν αντιδράσεις. Γι αυτό σας θέλουμε δίπλα μας, λέω δίπλα μας γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε αυτήν τη θέση αλλά ο Ερημίτης δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση όλων των πολιτών του νησιού μας.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας από την αρχή συμμετέχει ενεργά στο κίνημα για τη διάσωση του Ερημίτη. Ο προηγούμενος πρόεδρος του Συλλόγου μας, Αριστοτέλης Κοσκινάς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του συλλόγου Ερημίτη Πλους και συμμετείχε με νομικές συμβουλές αλλά και ακτιβιστική δράση. Αρκετοί από εμάς γίναμε και μέλη του Ερημίτη Πλους, έχουμε κοινούς  στόχους  και κοινή  δράση.

Είναι γνωστό ότι η εκχώρηση και πολύ περισσότερο η πώληση της δημόσιας περιουσίας είναι αντισυνταγματική πράξη, όταν στην εκχωρούμενη  περιοχή υπάρχει και ναυτικό οχυρό, το οποίο κατά την άποψη των  ενδεχόμενων επενδυτών πρέπει να μετακινηθεί(κι έχει μετακινηθεί) για να γίνει στη θέση  του ξενοδοχείο με θέα, είναι αυτονόητο ότι το θέμα γίνεται σοβαρότερο.

Ο Ερημίτης είναι οικοσύστημα  που έχει διατηρήσει τη  φυσική χλωρίδα της Κέρκυρας όπως ήταν πριν φυτευτούν τα ελαιόδενδρα την εποχή της Ενετοκρατίας, είναι σταθμός αποδημητικών  πτηνών και  βιότοπος της βίδρας. Στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής του υπάρχει ωκεανία, υποθαλάσσιο δάσος, που προσφέρει οξυγόνο ανάλογο με αυτό του  τροπικού δάσους  του Αμαζονίου και σε αυτό οφείλεται η καθαρότητα του νερού και η διαμόρφωση της παραλίας, και δεν μιλάμε μόνο για τις παραλίες του Ερημίτη αλλά των παραλιών του νησιού.  Η οικοδόμηση του παρθένου τοπίου  και η μετατροπή μέρους της παραλίας σε λιμάνι αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα.

Στη γειτονική Αλβανία η προέκταση του οικοσυστήματος έχει χαρακτηριστεί Νατούρα,  κι εμείς, μέλος της ΕΕ θέλουμε να το καταστρέψουμε, παραβιάζοντας την ενωσιακή νομοθεσία  περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   Ursula von der Leyen τέθηκε ήδη επικεφαλής ιστορικής προσπάθειας για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενη «στο κόστος απραξίας» αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Κατόπιν αυτού, το Κοινοβούλιο συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας για να συζητηθεί με την  Ursula von der Leyen, παρουσία και του κ. Frans Timmermans, ήδη επικεφαλής του European Green Deal, το νέο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια της 15ης Ιανουαρίου 2020 χαιρέτησε το κρίσιμο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να πετύχει η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»

Η θέση δε της νέας Προέδρου της Επιτροπής συμπυκνώνεται στο εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε για χάρη του πλανήτη και της ζωής πάνω σε αυτόν — για χάρη της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, της βιοποικιλότητας, των δασών και των θαλασσών μας.»

Προσφεύγουμε λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ελπίδα ότι οι νόμοι και οι αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος δεν θα παραμείνουν στα χαρτιά αλλά θα εφαρμοστούν και στην πράξη.