Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

17 Μαΐου 2024
24.9 C
Corfu

Κουντουρα και ΕΕΠΦ στη Ζάκυνθο | Φέρτε προτάσεις για “Ναυάγιο” και “Γαλάζιες Σημαίες”

Διαβάστε ακόμα

Οι λόγοι για τους οποίους αφαιρέθηκαν από τις παραλίες του νησιού οι “Γαλάζιες Σημαίες” και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την διαχείριση του “Ναυαγίου” ήταν τα καυτά θέματα που τέθηκαν επι τάπητος στην επίσκεψη στη Ζάκυνθο της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρα, η οποία συνοδευόταν από τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή του νησιού Σταύρο Κοντονή.
Ελπίδα των όσων διαπιστώθηκαν, συζητήθηκαν, αναλύθηκαν και αποφασίστηκαν είναι αφενός να οδηγήσουν πολύ σύντομα τη πιο διάσημη παραλία του πλανήτη, στο να λειτουργήσει ξανά ως ένας οργανωμένος, αξιοπρεπής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών επισκέψιμος προορισμός. Αφετέρου, να κυματίσουν ξανά στους ιστούς των παραλιών του νησιού οι 18 “Γαλάζιες Σημαίες” που φέτος αφαιρέθηκαν λόγω οργανωτικών ζητημάτων.
Κανείς, όμως, εκ των τοπικών αρχών και φορέων δεν αντιλήφθηκε πως για τέτοια ζητήματα δεν θα πρέπει να περιμένουμε τους άλλους να έρθουν και να μας σώσουν, αλλά πρέπει να φροντίζουμε να μπαίνουμε μπροστά από τα προβλήματα και όχι να τα κυνηγάμε όταν προκύπτουν. Τόσο η κ. Κουντουρά, όσο η Ελληνική Εταιρεία προστασία της Φύσης έκαναν σαφές πως αιτία των πάντων είναι η έλλειψη προγραμματισμού. Οι ίδιοι είναι εκεί να συνδράμουν, αλλά όχι να μας σερβίρουν έτοιμη στο πιάτο κάθε λύση.
Για άλλη μια φορά, με την λογική και νοοτροπία “διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον” δεν μπορεί να αρκούμαστε σε διαπιστώσεις χωρίς ουσιαστικές προτάσεις αλλαγής πλεύσης προφανώς από το φόβο ότι, για μια ακόμη φορά θα μείνουν “κίτρινο γράμμα” στο συρτάρι. Να αναλισκόμαστε σε μνημόσυνα με κροκοδείλια δάκρυα για αυτά που δεν έγιναν τόσα χρόνια, για τα χρήματα που πήγαν στράφι σε μελέτες, και τόσα ακόμα.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Μας περιμένουν…
Η Κυβέρνηση περιμένει το δικό μας προγραμματισμό για να βάλει τάξη στην γενικότερη αταξία που επικρατεί στην παραλία και στο πλάτωμα του “Ναυαγίου” αλλά και τις παραλίες που θα φέρουν “Γαλάζια Σημαία”. Πρόταση ενός Φορέα, που θα λειτουργεί ανταποδοτικά με φύλαξη, ναυαγοσώστες, προστασία, συντήρηση χώρου, παροχή πληροφοριών, σταθμό πρώτων βοηθειών, τουαλέτες, τάξη στην αγκυροβόληση, προστασία στο σκαρί του “Παναγιώτη” και απαγόρευση στο να φεύγει καθένας με μια φλούδα από το σκουριασμένο σκαρί και ένα μπουκάλι άμμο ως σουβενίρ, εξέδρα με προδιαγραφές… Απλά, αυτονόητα, λογικά.
Στοιχεία που συντελούν πως, εάν είχε το σθένος ο Δήμος (κατά περιόδους δήμαρχοι και αιρετοί), θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα και να προχωρήσει έστω σε στοιχειώδεις παρεμβάσεις. Τάξη και οργάνωση που με μελέτη φέρουσας ικανότητας θα αποφέρει δεκαπλάσια οφέλη, στη Ζάκυνθο, στις τοπικές κοινωνίες, στους ενασχολούμενους και σε όλους όσους ζουν άμεσα και έμμεσα από τον παγκοσμίως διάσημο προορισμό. Και εμείς, αρκούμαστε να αναλισκόμαστε στο μεγάλο “πόλεμο” για το ποιος θα ηγηθεί αυτού του Φορέα Διαχείρισης. Σαφώς ο Δήμος έχει, και πρέπει να έχει, λόγο σε αυτό το νέο εγχείρημα, αλλά συμμετέχοντας και όχι ως επικεφαλής.
Έχουμε την καλύτερη παραλία του πλανήτη στις ακτές του νησιού μας και δεν την αξιοποιούμε, ούτε τη φροντίζουμε. Είναι κρίμα και άδικο, αφού βρισκόμαστε εν τη γενέσει μιας άλλης μεγάλης ευκαιρίας για restart, να μην αναγνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο επιβάλει τη λογική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αλματώδης
τουριστική άνοδος

Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά στάθηκε στην αυξητική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια επισημαίνοντας πως “η χώρα πρωταγωνιστεί και προβάλλεται παντού. Μετά από τρία χρόνια δυσκολιών με εξωγενείς και ασταθείς παράγοντες καταφέραμε για 4 ολόκληρα χρόνια να έχουμε επιτυχίες ως μια από τις πιο ελκυστικές χώρες στον κόσμο. Το 2018 αναμένεται να προσελκύσουμε πάνω από 32.000.000 τουρίστες, έξι στους δέκα υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Τα έσοδα έχουν διψήφια αύξηση, περίπου 17% σε σχέση με το 2017, άρα ο τουρισμός είναι η οικονομική δύναμη της πατρίδας μας, και οφείλουμε να τον προστατεύουμε και να δουλεύουμε σκληρά”.
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα στον τουρισμό δεν έκρυψε και ο κ. Κοντονής δηλώνοντας πως “με σοβαρότητα, σχεδιασμό, και επιμονή της Κυβέρνησης έχουμε λαμπρά αποτελέσματα. Χωρίς στρατηγική, οργάνωση και προγραμματισμό δεν θα είχαμε τους αριθμούς που καταδεικνύουν την πραγματικότητα και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού”.

“Απογειώθηκε” η Ζάκυνθος
Η Υπουργός Τουρισμού έκανε αναφορά και στο δύσκολο καλοκαίρι που διένυσε η Ζάκυνθος καθόσον υπήρξαν προβλήματα που την ταλαιπώρησαν, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν σε ποσοστό 70% χάριν στην απόλυτη συνεργασία που είχαν με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Σταύρο Κοντονή. Και πρόσθεσε “ήμασταν σε πλήρη και άμεση συνεργασία για να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή τουριστική σεζόν για την οποία διαπιστώνει κανείς πως εκτός από πληρότητα έχει επιμηκυνθεί κιόλας. Ήδη στο φετινό εννεάμηνο έχουν καταγραφεί 830.00 αεροπορικές αυξήσεις, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν ετησίως 780.000 γεγονός που αποδεικνύει την αυξητική τάση στη Ζάκυνθο. Μάλιστα η τουριστική σεζόν φέτος αναμένεται να επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. Παρά τα ζητήματα που απασχόλησαν, Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν απόλυτα και μπορούμε να μιλήσουμε για εξαιρετικά αποτελέσματα”.

Υποδομές και οργάνωση
στέρησαν τη διάκριση

Ειδικότερα, η κ. Κουντουρά στάθηκε στην περυσινή αφαίρεση 18 σημαιών από τη Ζάκυνθο, δηλώνοντας πως “αν και τα κριτήρια είναι πολλά, πρέπει όλοι, όχι μόνο οι φορείς του τουρισμού, Κυβέρνηση συνολικά και Υπουργείο επιμέρους, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι περιφέρειες, να προσπαθήσουμε προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε σε κάθε περιφέρεια πολλές περισσότερες “Γαλάζιες Σημαίες”.
Από τη μεριά του ο κ. Κοντονής, πρόσθεσε ότι “η Ζάκυνθος το καλοκαίρι που πέρασε εξαιτίας τις επιπολαιότητας και της έλλειψης σχεδιασμού όσον αφορά στις υποδομές αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων. Δεν είναι μόνο το θέμα των “Γαλάζιων Σημαιών”, αλλά και της συνολικότερης διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων. Για αυτό ολοκληρώνονται όλες οι ενέργειες για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού καθώς και η βελτίωση του αγωγού αποχέτευσης στο Τσιλιβί για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πράγματα που εγκαταλείφτηκαν για χρόνια γιατί ενώ βλέπαμε αύξηση των τουριστικών ροών δεν παίρναμε εκείνα τα μέτρα υποβοήθησης των υποδομών”.

Ξεχάστε τις “Γαλάζιες
Σημαίες” μέχρι το 2020

“Για να κερδηθεί το βραβείο “Γαλάζια Σημαία” διάρκειας ενός έτους, πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό στο περιβάλλον, την περιβαλλοντική διαχείριση, την εξαιρετική ποιότητα υδάτων, την ασφάλεια των λουομένων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ποιότητα των υπηρεσιών, τις υπηρεσίες ΑμεΑ, καθώς και την προσέλκυση ευαισθητοποιημένων επισκεπτών. Αν δεν πληρούνται κάποια από αυτά τα 33 κριτήρια τότε αρχικά αφαιρείται προσωρινά η Σημαία και εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση των ελλείψεων τότε η αφαίρεση είναι οριστική”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Νίκος Πέτρου.
Ειδικότερα για το τι συνέβη με τη Ζάκυνθο διευκρίνισε πως “οι Σημαίες δεν χάθηκαν ούτε για την ποιότητα των νερών, ούτε για τα σκουπίδια. Χάθηκαν για πολλά προβλήματα οργάνωσης των παραλιών που κατέληξαν σε πολλαπλή μη συμμόρφωση προς τα κριτήρια. Στη Ζάκυνθο ήταν πολλές οι παραλείψεις και δεν έγινε ποτέ η αποκατάστασή τους. Οι έλεγχοι έδειξαν πολλά προβλήματα σε διάφορες παραλίες, αρκετά εκ των οποίων ήταν διαφορετικά από παραλία σε παραλία και είχαν σχέση με την ασφάλεια (δεν υπήρχε ναυαγοσώστης), τις υποδομές (χωρίς απαιτούμενη πρόσβαση ΑμεΑ, χωρίς τουαλέτες) κ.α.. Τα βραβεία δίνονται για ένα έτος και αφορούν στην προηγούμενη χρονιά για την οποία έχουμε στα χέρια μας μετρήσεις και άλλα στοιχεία που οδηγούν στην απονομή της Σημαίας, ενώ κατά τη χρονιά που έχει χορηγηθεί παρακολουθούμε τυχόν παρεκκλίσεις από τα κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που φέτος αφαιρέθηκαν οι Σημαίες από τη Ζάκυνθο, και παρά τις επισημάνσεις μας δεν αποκαταστάθηκαν μέχρι τώρα, για το 2019 δεν θα υπάρχουν Σημαίες στις παραλίες του νησιού. Αντιθέτως μπορούν οι αρμόδιοι να φροντίσουν να αποκαταστήσουν κάθε ατέλεια και να είναι ξανά υποψήφια η Ζάκυνθος για το βραβείο του 2020”.
Ο κ. Πέτρου δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η είδηση της αφαίρεσης των Σημαιών από τη Ζάκυνθο διέρρευσε στον τύπο χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Αντιθέτως, έστειλαν Επιστολή στο Δήμο επισημαίνοντας τις ελλείψεις με την υπόδειξη πως ενώ γίνουν αποκαταστάσεις θα επαναληφθεί ο έλεγχος το Σεπτέμβρη του 2018 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς ορισμένων Σημαιών, και τελικά δεν έγινε τίποτα. Από εκεί και πέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με συλλόγους ξενοδόχων, το δήμο και φορείς από την οποία διαπιστώθηκε η διάθεση συνεργασίας εάν δεν μπορεί μόνη της η αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει ώστε να ετοιμαστούν οι παραλίες για το 2020.

“Οχι σε αποσπασματικά
μέτρα για το Ναυάγιο”

Ξεχωριστή υπήρξε η αναφορά της Υπουργού Τουρισμού στο θέμα του “Ναυαγίου”, η οποία κάλεσε άπαντες να αναλογιστούν ποιες είναι οι ευθύνες καθενός και πως πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες και σοβαρές προτάσεις επί των οποίων θα ληφθούν αποφάσεις. “Είναι ξεκάθαρο πως η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις, να είναι πάνω από όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες τους. Εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε όποια λύση, για όποιο ζήτημα ανακύπτει. Γενικότερα στηρίζουμε κάθε τι που χρειάζεται για να αναδειχθεί αυτό που λέγεται τουρισμός. Επίσης, αναγνωρίζουμε πως οι υποδομές έχουν εγκαταλειφτεί τα τελευταία χρόνια για αυτό και πασχίζουμε να βελτιώσουμε ότι μπορούμε”, πρόσθεσε η κ. Κουντουρά.
Θετικά αξιολόγησε τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου, ο κ. Κοντονής, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής. “Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος του Ναυαγίου, η κ. Κουντουρά είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης συνολικά αλλά και επιμέρους σε παραλία και χερσαία ζώνη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. θα πρέπει, όμως, να μάθουμε στη Ζάκυνθο να μην σταματάμε στα λόγια αλλά να προχωράμε και στα έργα, στην υλοποίηση των σχεδίων. Επομένως περιμένουμε να κατατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση μια ολοκληρωμένη μελέτη για την οποία η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να χρηματοδοτηθεί. Ήρθε η ώρα όλοι οι Φορείς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, διότι μέχρι τώρα η Κυβέρνηση είναι εκείνη που προηγείται των Φορέων”, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Η πρόταση του Δήμου
Ο Δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς για το ζήτημα της διαχείρισης του “Ναυαγίου” πρόσθεσε πως “άμεση προτεραιότητα αποτελεί η λήψη μέτρων. Μετά την κατολίσθηση και τις διαπιστώσεις των Επιστημόνων θα πρέπει να εγκριθεί η μελέτη που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού, τον Καθηγητή κ. Λέκκα και την τεχνογνωσία που μας παραχώρησε η Πρεσβεία της Κορέας για την κατασκευή εξέδρας πάνω από το Ναυάγιο. Ετοιμάζεται ολοκληρωμένη μελέτη – πρόταση παρεμβάσεων για την ασφαλή επισκεψιμότητα από θάλασσα και ξηρά και σύσταση Φορέα που θα ηγείται ο Δήμος και στον οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια, το Δασαρχείο, η Επιτροπή Τουρισμού, το ΕΘΠΖ και το Λιμεναρχείο. Για τη χρηματοδότηση της μελέτης αλλά και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα ζητήσουμε να τεθεί υπό την “ομπρέλα” του Υπουργείου Τουρισμού”.

Η Διεθνής Συνάντηση
Ως ευτυχή συγκυρία χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες την διεξαγωγή της ετήσιας διεθνούς συνάντησης όλων των χειριστών του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, στη Ζάκυνθο μετά και το περιστατικό της αφαίρεση τους από όλες τις παραλίες του νησιού. Μια συνάντηση στην οποία εκτός της κας Κουντουρά και του κ. Κοντονή συμμετείχαν ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά Χρ. Τετράδη, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Τ. Λιάσκος και οι περίπου 60 εθνικοί χειριστές από 45 διαφορετικές χώρες, καθώς και προσκεκλημένοι από διεθνείς φορείς, που αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές από την εφαρμογή του Προγράμματος, προωθώντας τις απαραίτητες ενέργειες προς βελτίωση του.
“Η Γαλάζια Σημαία είναι ιδανική ευκαιρία για την ανάπτυξη του τουρισμού”, τόνισε η κα Τετράδη, προσθέτοντας ότι “η φροντίδα για το περιβάλλον είναι η φροντίδα για το μέλλον. Μία υγιής τουριστική βιομηχανία είναι συνδεδεμένη με ένα υγιές περιβάλλον. Οι επόμενες επιτυχίες απαιτούν προσπάθεια. Ο τουρισμός θέλει χώρο για να αναπτυχθεί, θέλει αντιμετώπισης της υπερφορολόγησης, των ανεξέλεγκτων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, και των κακής ποιότητας υποδομών. Ας έχουμε τη λογική της συμμαχίας απέναντι στη λογική των αντιπαραθέσεων”.

Πηγή:imerazante.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Σπ. Βάρελης: Απεντάχθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο στο Βορρά!

Την απένταξη και την απουσία, πλέον, χρηματοδότησης για το Κλειστό Γυμναστήριο Βόρειας Κέρκυρας κάνει ευρέως γνωστή με ανακοίνωσή της...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img