Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τις εργασίες ανάπλασης του Άλσους Γαρίτσας-Ανεμομύλου παρουσιάστηκαν από την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε γι’ αυτό το σκοπό σήμερα. Η Δήμαρχος κάλεσε την ίδια την κοινωνία να στηρίξει την επιλογή εξωραϊσμού και ανάπλασης του Άλσος και όχι την συνέχιση εγκατάλειψής του χωρίς κανονισμό και ορθή λειτουργεία,που επιχειρείται για προσωπικά συμφέροντα και αντιπολιτευτικούς όπως ανέφερε λόγους. Ζήτησε, μάλιστα, έργα όπως αυτό να σταματήσει να αποτελούν πεδίο μικροπολιτικών τακτικών διότι αυτοί που εν τέλει ζημιώνονται είναι οι ίδιοι οι πολίτες και το τόπος μας.

Η Δήμαρχος επεσήμανε την επί χρόνια εγκατάλειψη του Άλσος αναφέροντας ότι μέχρι και σήμερα είναι αφημένο στην τύχη του, στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Σημείωσε ότι συντηρήσεις αυτεπιστασίας που κάθε δημοτική αρχή έκανε και κάνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της δεν μπορεί να είναι επαρκείς και δεν αξίζουν σε αυτήν την περιοχή και στους δημότες. Γι’ αυτό ακριβώς έγινε και η προσπάθεια και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση και να φτάσουμε στο σημερινό σημείο εκπόνησης του μεγάλου αυτού έργου. Ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τελικά τι θέλουμε; Θέλουμε ένα Άλσος εγκαταλελειμμένο; Βανδαλισμένο; Χωρίς κανονισμό και όρους λειτουργίας; Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων από όπου και αν προέρχονται, με οποιαδήποτε σκοπιμότητα, γιατί τέτοια έργα που απευθύνονται στην κοινωνία και στις επόμενες γενιές δεν επιτρέπεται να αποτελούν πεδίο προσωπικών συμφερόντων, μικροπολιτικών και αντιπολιτευτικών αντιπαραθέσεων.»

Η Μ. Υδραίου χαρακτήρισε τουλάχιστον παραλογισμό να μην επιθυμεί κανείς την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανή η επιδίωξη άλλου είδους σκοπιμοτήτων. «Σε αυτό το έργο που θέλουμε να το προσφέρουμε στην κοινωνία της Κέρκυρας δε χωράνε φωνές λάσπης αντιπολίτευσης, δυσφήμισης, ψεύδους και παραπληροφόρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ας σταματήσουν οι φωνές για ένα έργο που απευθύνεται στο κοινό καλό. Και επειδή σε ένα χρόνο και κάτι είναι οι εκλογές, προτείνω να μην τα βλέπουμε όλα ως αντιπολίτευση. Δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία στον τόπο αν ό,τι , από τώρα και μέχρι τις εκλογές, το χρησιμοποιούμε για αντιπολίτευση και προεκλογικήεκμετάλλευση. Δεν αξίζει στον τόπο αυτό, δεν αξίζει στο καθήκον που έχουμε αναλάβει, στην εμπιστοσύνη και στην τιμή που μας έχουν δώσει οι πολίτες. Όποιος θέλει να ετοιμαστεί για τις εκλογές έχει δικαίωμα να το κάνει. Με επιχειρήματα, με σχεδιασμό, με αντιπροτάσεις και με λόγο πολιτικό που να απευθύνεται σε όφελος των πολιτών και του τόπου όχι με λάσπη και δυσφήμιση. Οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες, ερχόμαστε από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, έχουμε πόλεμο στη γειτονιά μας, και δεν συνάδουν με αυτές τις περιστάσεις τέτοιες συμπεριφορές και χαρακτηρισμοί.Η πόλωση και ο ανθρωποφαγισμός ας τελειώσει για τέτοια θέματα που απευθύνονται στο δημόσιο συμφέρον και το γενικό καλό.».

Μ. Υδραίου κάλεσε επίσης την πλειοψηφία των πολιτών, που όπως είπε επιθυμεί αυτό το έργο, την κοινωνία που το διεκδικεί και αγωνίζεται διαχρονικά με την αυτοδιοίκηση και σήμερα μαζί μας ως παρούσα δημοτική αρχή να μην μένει σιωπηλή. Πρέπει να βγει να το αγκαλιάσει και να το διεκδικήσει μαζί μας το έργο αυτό και να αγωνιστεί μαζί μας για την υλοποίησή του, είπε χαρακτηριστικά.

Για την αφαίρεση δέντρων

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Καλόγερος έκανε εκτενή παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου σε ό,τι αφορά όλες τις υποδομές και τις φυτικές αναπλάσεις. Σε ό,τι αφορά στις κοπές δέντρων, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος έδωσαν εκτενείς απαντήσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Ειδικότερα, ανέφεραν ότι σύμφωνα με τον έλεγχο που έχουν κάνει ο ειδικός γεωπόνος της αναδόχου εταιρείας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου προβλέπεται η αφαίρεση συνολικά 35 δέντρων, 24 από το Άλσος της Γαρίτσας και 11 από αυτό του Ανεμομύλου. Στον αντίποδα θα τοποθετηθεί παντού φυσικός χλοοτάπητας και πρόκειται να φυτευθούν 153 νέα δέντρα, 10.000 λουλούδια, φυτά και αρωματικά φυτά και πάνω από 500 νέοι θάμνοι. Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του προαναφερόμενου αριθμού δέντρων επισημάνθηκε ότι ούτως ή άλλως αυτά θα έπρεπε να αφαιρεθούν καθώς αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. «Δεν θέλουμε Άλσος με ξερά και εγκαταλελειμμένα δέντρα. Ας σταματήσει ο μύθος του ξεριζωμού δήθεν των δέντρων, ας σταματήσει η παραπληροφόρηση. Κανείς δεν επιθυμεί την απομάκρυνση υγειών δέντρων.»

Γήπεδα και υποδομές

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, τονίστηκε ότι στο σύνολο των υπό κατασκευή και ανακατασκευή αθλοπαιδιών και χώρων εκδηλώσεων προβλέπεται δημιουργία φρακτών με φυτικό υλικό ενώ παράλληλα το έργο προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση των τουαλετών με πλήρη προσβασιμότηταΑμεΑ. Σε αυτές, προβλέπεται και φυτική εξωτερική κάλυψή τους ώστε να ενσωματωθούν στην αισθητική και το περιβάλλον του Άλσους. Υποδομές για πρόσβαση ΑμεΑ προβλέπονται δε στο σύνολο της παρέμβασης εξωραϊσμού του Άλσους. Επίσης, μπαίνουν παντού φυτικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, υπάρχουν χώροι πρασίνου εκεί που σήμερα υπάρχουν χώροι τσιμεντένιοικαι δημιουργούνται χώροι με τραπέζια για σκάκι και μπριτζ. Δημιουργούνται επίσης δύο ολοκαίνουριες παιδικές χαρές, υπαίθριο γυμναστήριο για τους ενηλίκους, δύο γήπεδα μπάσκετ, ένα γήπεδο Bocce, πίστα και όχι γήπεδο σκέιτ, χαμηλού μάλιστα ύψους μετακινούμενων στοιχείων εγκατάστασης, δύο χώροι με τραπέζια πιγκ-πογκκαι παράλληλα τοποθετούνται νέα παγκάκια και νέα φωτιστικά στο σύνολο του Άλσους Γαρίτσας-Ανεμομύλου. Σημειώθηκε επίσης η ανακατασκευή του πεζοδρομίου περιμετρικά του Άλσους Γαρίτσας-Ανεμομύλου και η ειδική πλακόστρωση για ΑμεΑ και τυφλούς στο παραλιακό μέτωπο.

Ενεργούμε ώστε το Άλσος να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα «κόσμημα» για την Κέρκυρα τόνισαν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος ενώ ερωτώμενοι σχετικά, επεσήμαναν ότι η μελέτη του συγκεκριμένου έργου είχε παρουσιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε χαιρετηθεί ακόμη και από ορισμένους που σήμερα αντιδρούν στην υλοποίηση του έργου. Επίσης, δήλωσαν ανοικτοί προς κάθε ενδιαφερόμενο για εκτενή ενημέρωση ως προς τα πλήρη στοιχεία του έργου. Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο τονίστηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ήταν το γεγονός ότι το έργο αυτό ύψους 2,5 περίπου εκ. ευρώ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ και ενδεχόμενη αλλαγή του φυσικού αντικειμένου του έργου αφήνει ορατό τον κίνδυνο μη υλοποίησής του με συνακόλουθη απώλεια της χρηματοδότησης. Η Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι η δημοτική αρχή παραμένει σταθερή στη θέση της για συζήτηση και συνεργασία ως προς την ύπαρξη μικρών αλλαγών που δίνει δυνατότητα η Διαχειριστική Αρχή, οι οποίες όμως δεν θα δημιουργήσουν χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, το έργο δεν βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης μελέτης, αλλά έχει συμβασιοποιηθεί και ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή του.

Τέλος, η Μ. Υδραίου κάλεσε την κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει δυναμικά μαζί με την δημοτική αρχή τα έργα που πρέπει για τη ζωή, το μέλλον της και τη νέα γενιά.Κάλεσε επίσης το σύνολο των μελών της αυτοδιοίκησης και των φορέων να στηρίξει την υλοποίηση αυτού του έργου που θα αποτελεί στολίδι και μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας.