‘’Χτίζουμε το Νέο Δήμο από την αρχή. Έχουμε σχέδιο, είμαστε προετοιμασμένοι ’’ ήταν το μήνυμα που έστειλε η υπ. Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, προαναγγέλλοντας επίσης ότι τη Δευτέρα 18 Μαρτίου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα ‘’ΚΑΘΑΡΗ ΚΕΡΚΥΡΑ’’ αλλά και το  μοντέλο λειτουργίας του Νέου Δήμου σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο.

Η κ. Υδραίου αφού αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος Δήμος από την 1η Σεπτεμβρίου τόνισε ότι ‘’  Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα δεν είναι αριθμητικό ή ποσοτικό. Είναι ποιοτικό. Δεν έφταιγε ο ενιαίος δήμος, φταίνε αυτοί που διαχειρίστηκαν τον ενιαίο δήμο.
Και δεν θα φταίνε , μετά από 4 χρόνια, οι τρεις δήμοι αλλά ένα ξεπερασμένο και αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας αυτών των Δήμων. Η παράταξη μας ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ δεν θα διαχειριστεί αυτό το μοντέλο. Έρχεται για να ανατρέψει αυτό το μοντέλο. ‘’

Η Μερόπη Υδραίου επισήμανε επίσης ότι  :

‘’Γνωρίζαμε τις δυσκολίες, για αυτό και προετοιμαστήκαμε.
Γιατί αν περιμέναμε να πάμε την 1η Σεπτεμβρίου στο Νέο Δήμο, χωρίς να ξέρουμε τα προβλήματα , χωρίς να έχουμε αναλύσει τις δυσκολίες και κυρίως χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνουμε, οι πολίτες θα ήταν αυτοί που θα πλήρωναν το κόστος αφού ο Δήμος δεν θα λειτουργούσε.
Είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε μια Νέα Αρχή.
Ο Νέος Δήμος θα λειτουργήσει από την πρώτη μέρα.
Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε πρόγραμμα και σχέδιο ενώ άλλοι έχουν μόνο παρελθόν.’’

Αναφέρθηκε σε 9 παρεμβάσεις για τη λειτουργία του Νέου Δήμου, που ήδη έχουν μελετηθεί και θα υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο, όπως:

1ον) Νέο ευέλικτο οργανόγραμμα με 5 μόνο Διευθύνσεις. Ο Νέος Δήμος θα είναι αποτελεσματικός με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας.

2ον) Μέσα σε 6 μήνες, ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση μέσα από το διαδίκτυο ή και τηλεφωνικά στο Δήμο για τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

3ον) Αποκεντρωμένη λειτουργία με διοικητικά κέντρα στις δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων, αρμοδιότητες και πόρους στις τοπικές κοινότητες.

4ον) Τους πρώτους μήνες του 2020, θα εκπονηθεί το επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχέδιο του Νέου Δήμου, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τις νέες υποδομές και υπηρεσίες προς τον πολίτη.

5ον) Αλλαγή του μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Ο Νέος Δήμος θα επενδύσει στην ποιότητα στον τουρισμό αλλά και στην κρουαζιέρα.

6ον) Ο Νέος Δήμος θα είναι ο Δήμος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συνολική επανακοστολόγηση τελών και υπηρεσιών για να υπάρχουν δίκαιες χρεώσεις και καλύτερες υπηρεσίες και για να μην γίνει αύξηση τελών.

7ον) Νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τα Διαπόντια Νησιά, που θα μετατραπούν σε υπεραξία και μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νέο Δήμο λόγω και της γεωπολιτικής τους θέσεις.

8ον) Ο Νέος Δήμος θα είναι έτοιμος μέσα σε δύο μήνες να ψηφίσει προϋπολογισμό αλλά και τεχνικό πρόγραμμα. Ήδη δύο ομάδες εργασίας της παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ εργάζονται για αυτό.

9ον) Ανατροπή του σημερινού μοντέλου καθαριότητας, με νέα δομή, νέους στόχους, με πρωτοποριακές ιδέες και υποδομές για την ανακύκλωση.

Είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε μια Νέα Αρχή.

Ο Νέος Δήμος θα λειτουργήσει από την πρώτη μέρα.

Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε πρόγραμμα και σχέδιο ενώ άλλοι έχουν μόνο παρελθόν.

Είμαστε εδώ γνωρίζοντας τις δυσκολίες.

Είμαστε εδώ με βεβαιότητα , πίστη, αισιοδοξία αλλά κυρίως με σιδερένια θέληση και αποφασιστικότητα.

Με τη δύναμη που μας δίνουν οι πολίτες.

Με χαμόγελο.