Ο νέος πρωθυπουργός στη σύντομη εισήγηση του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσίασε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, αλλά και με κανόνες συμπεριφοράς

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, σύνδεσμοι με τη ΓΓ της κυβέρνησης

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης παρουσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για δουλειά και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει “ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους”.

Οι υπουργοί έλαβαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη από ένα φάκελο με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σύνδεσμοι των υπουργείων με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

Τόνισε επίσης ότι η δουλειά ήδη έχει ξεκινήσει και αναφέρθηκε στη σύνθεση της κυβέρνησης, κάνοντας λόγω για πολιτικούς και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση. Έστειλε επίσης με το βλέμμα προφανώς στο ΚΙΝΑΛ το μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων, ενώ εμμέσως εξέφρασε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση με ωριμότητα.

«Μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη Βουλή.

«Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς της έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής. Η δουλειά έχει ξεκινήσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι «από σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο από τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει γιατί άμεσα υλοποιούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες.

Εχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο αλλά και τις εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα της παρακολούθησης προόδου ανά τομέα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της. Στις 20-22 Ιουλίου θα γίνουν προγραμματικές δηλώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

-Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.

-Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα “Μαζί”.

-Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

Κάλεσε ακόμη την αντιπολίτευση να δείξει την απαιτούμενη ωριμότητα λέγοντας πως «αντίπαλοι μας είναι μόνο οι δυσκολίες. Να κρατήσουμε τους στόχους ψηλά και το βλέμμα χαμηλά».

Στην ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι «αύριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας. «Καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τολμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντιπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους».

 

πηγή:  news247.gr  /  Kathimerini.gr