Το ζήτημα των μέτρων προστασίας του εισοδήματος και της υγείας των εργαζομένων στον τουρισμό που πλήττονται από την υγειονομική κρίση κυριάρχησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων  μετά από αίτημα παρατάξεων για σύγκλιση του σώματος.

Στην ψηφοφορία κατατέθηκαν δύο προτάσεις αυτή των παρατάξεων της περιφερειακής αρχής που έλαβε 22 ψήφους (παρατάξεις Κράτσα, Σπύρου, Αλεξάκη)  έναντι 17 ψήφων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης(ΑΝΑΣΑ, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανυπότακτο Ιόνιο, Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια και ο περιφερειακός σύμβουλος της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας Π. Ποζίδης).

Την αντίθεση του με την  απόφαση που πήρε το σώμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδικάτο Ξεν/λων και Επισιτισμού Τουρισμού Σταμάτης Πελάης μιλώντας στην εκπομπή του START “Υπάρχει Θέμα” και τον Σπύρο Ζηνιάτη και τον Κυριάκο Μάνεση υποστηρίζοντας πως βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η απόφαση που υπερψηφίστηκε  και συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” έχει ως ακολούθως:

“Αντιλαμβανόμενοι τις πολλαπλές επιπτώσεις, σε οικονομικό, οικογενειακό, υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που έχει επιφέρει η πανδημία στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια  για να συνεχισθούν τα μέτρα στήριξης.

Στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων, βάσει των οποίων ικανοποιείται η συνθήκη της εποχικότητας, ως προαπαιτούμενο για την υπαγωγή στα μέτρα ενίσχυσης όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση.

· Να διασφαλιστεί η έκτακτη αποζημίωση και τους εργαζόμενους που δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, συμπλήρωση των διατάξεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ώστε να μην εξαιρούνται όσοι με τα σημερινά δεδομένα δεν ικανοποιούν το κριτήριο της εποχικότητας.

· Παροχή voucher δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ για τα παιδιά των εργαζομένων του τουρισμού κυρίως κατά την τουριστική περίοδο που πλήττονται από την πανδημία.

· Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (στεγαστικά/καταναλωτικά δάνεια, ΕΝΦΙΑ), και ταυτόχρονα αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.

· Διασφάλιση του επιδόματος ανεργίας για το διάστημα που μένουν εκτός αναστολής.

· Κατοχύρωση επιδόματος ανεργίας, για τους νεοεισερχόμενους, με την προσκόμιση οριζόντια των 50 ενσήμων, χωρίς πρόσθετη απαίτηση.

· Προτεραιότητα εμβολιασμού στους εργαζόμενους σε όλους τους τουριστικούς κλάδους και συνεχή tests, στους χώρους εργασίας.

· Το Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την συμπαράσταση του στα αιτήματα των εργαζομένων και στην συνεχή αναβάθμιση του ως πολύτιμο κεφάλαιο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Βαγγέλης Καποδίστριας