ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΙΝ: ΓΡΑΦ .ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΓΡΑΦ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
BOYΛΕΥΤΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΘΕΜΑ : ΦΠΑ ΣΚΑΦΩΝ ΕΩΣ 12 ΜΕΤΡΑ
Αξιότιμε , Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι Υπουργοί ,
Σας γράφω εκ μέρους μιας μικρής κοινότητας νησιωτών από τους παραμεθόριους Παξούς εμείς οι κάτοικοι μικρών νησιών ζώντας σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε μια βάρκα η ένα μικρό σκάφος για τις καθημερινές ανάγκες μας (ψάρεμα, επικοινωνία μεταξύ νησιών ) πριν ακόμη αγοράσουμε κάποιο όχημα ,όμως το « σκαφοκτόνο» ΦΠΑ 24 % (!) που επιβάλλεται στην αγοροπωλησία μικρών σκαφών -κάτι που δεν γίνετε –πράγμα περίεργο – για σκάφη άνω των 12 μ και αυτό δεν μας επιτρέπει ούτε την αλλαγή , ούτε την αγορά κάποιου καινούργιου αφού επιβαρύνεται κατά πολύ η αξία του .
Θα σας παρακαλούσα να απαλείψετε ή ακόμη εάν δεν γίνετε μειώσετε το ΦΠΑ 5-6 % για σκάφη έως 12 μ. ιδίως εάν τα σκάφη νηολογούνται σε μικρά νησιά έως 5000 κατοίκων, ώστε να μας διευκολύνεται και μαζί με εμάς θα διευκολύνεται και το εμπόριο μικρών σκαφών με ότι συνεπάγεται αυτό και για την ναυπήγηση μικρών σκαφών που κατά βάση εκτελείται στην χώρα μας , είμαι σίγουρος ότι θα εξομαλύνεται το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με το υπέρογκο 24 % ΦΠΑ! Ε πίσης να απάλειφει κάθε είδος “χαρατσιου “από τα παραδοσιακά ξύλινα επαγγελματικά και μη σκαφοι που διατηρούν τα ναυπηγεία και θέσεις εργασίας σε αυτα καθώς και την συνέχιση της ναυτικής παράδοσης της χωρας μας .
Ίσως να μην λάβω ποτέ απάντηση ίσως να μην το « τρέξετε» όπως πρέπει να ξέρετε ότι όμως ο νόμος είναι τουλάχιστον αντιφατικός και πλήττει την ανάπτυξη και μάλιστα σε μικρά νησιά και την ναυπήγηση μικρών σκαφών που ζουν από την θάλασσα και η ζωή τους εξελίσσεται γύρω από αυτήν .
Σας ευχαριστούμε εκ των πρότερων .
Με εκτίμηση
Λύχνος Γιώργος
Οικονομολόγος Τουριστικής ανάπτυξης