Μετά από 10 συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής με συζητήσεις και καταθέσεις, τελικά τα κόμματα στο μόνο που συμφώνησαν είναι ότι διαφωνούν και επέμειναν στα δικά τους πορίσματα και συμπεράσματα για το θέμα των υποκλοπών του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έτσι το πόρισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίας είναι αυτό της ΝΔ. Το πόρισμα με επισυναπτόμενες πορισματικές εκθέσεις του κάθε κόμματος κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να τα εισάγει για συζήτηση, μάλλον την επόμενη Παρασκευή, στην Ολομέλεια.

Συνολικά, στις δέκα αυτές κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεων της Επιτροπής κατέθεσαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Θεόδωρος Δαραβίλλας (2012-2015) και Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-2019),ο τέως διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων και ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου, Χρήστος Ράμμος, η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, ο διαχειριστής της εταιρείας KRIKEL Ι.Κ.Ε, Σταμάτης Τριμπάλης, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας Intellexa, που έχει κληθεί για να καταθέσει στην Επιτροπή και η οποία είναι μόνη κάτοικος εξωτερικού, ενημέρωσε πως κωλύεται αυτή την περίοδο να είναι στην Ελλάδα και είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία να τις αποσταλούν γραπτώς ερωτήσεις.

Συγκεντρώθηκε ένα υλικό από Πρακτικά και έγγραφα που ξεπερνάει τις 5.000 σελίδες, όπου μαζί με τα Πορίσματα θα διαβιβαστούν στην Δικαιοσύνη που άλλωστε παράλληλα διερευνά τις υποθέσεις των υποκλοπών για περεταίρω εξέταση.

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, κατά πλειοψηφία αποφασίσθηκε να παραμείνει απόρρητο όπως ήταν όλη η διαδικασία. Αυτό προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μιλώντας για μια παράλογη απόφαση, αφού όσα κατατέθηκαν από τους μάρτυρες είχαν τη «ρήτρα» του απορρήτου άρα δεν δόθηκαν απόρρητα στοιχεία στην Επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι σε κάθε περίπτωση θα αποστείλει τη δική της πορισματική έκθεση στην Δικαιοσύνη, καθώς μέσω αυτής διαβλέπουν ότι οι εισαγγελείς θα προσκρούσουν σε πολιτικά πρόσωπα και έτσι δια της πλαγίας θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και την σύσταση για διερεύνση τυχόν ποινικών ευθύνων (σύσταση προανακριτικής) από την Βουλή.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, πάντως, σήμερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής δήλωσε ότι:

«Ως χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Από τις 6 Σπετεμβρίου συμπληρώθηκαν έξι εβδομάδες διαρκών εργασιών της εξεταστικής Επιτροπής, 5.000 σελίδων εγγράφων από καταθέσεις από μαρτυρίες, από στοιχεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία κατέθεσαν τρείς πρώην και ένας νυν διοικητές της ΕΥΠ.

Από αυτά τα στοιχεία δεν προέκυψε καμία σύνδεση μεταξύ του Predator και κυβερνητικών υπηρεσιών, πολύ περισσότερο με την ΕΥΠ. Όλες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες.

Οι μόνες απαντήσεις που δεν δόθηκαν ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι κ.κ. Πιστιόρλα και Σαγιά παρακολουθούνταν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα»

Ο εισηγητής στην Επιτροπή και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι «Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, τις οποίες διαδικασίες επιχείρησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ με εντολή της Κυβέρνησης να μετατρέψει σε εργαλείο συγκάλυψης.

Δεν τα κατάφερε. Από όλε στις διαθέσιμες πληροφορίες, προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρανόμως παρακολουθούσε τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον κ. Κουκάκη, όχι μόνο με την διαδικασία της νόμιμης επισύνδεσης αλλά και με αξιοποίηση του παράνομου κακόβουλου λογισμικού Predator.

Πρόκειται για παράνομες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης, δεν είχε απλώς γνώση αλλά βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τις ενορχήστρωσε.

Οι ευθύνες αυτής της Κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, θα αποκαλυφθούν με την χρήση όλων των διαθέσιμων κοινοβουλευτικών μέσων»

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, επισήμανε πως «σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε ακόμα και το πόρισμα να μείνει απόρρητο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει γι’ αυτό. Οι πολίτες όμως, οφείλουν τώρα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν όλους μας»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε πως «η κοροϊδία ολοκληρώθηκε. Έγινε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, είναι προκλητική. Υπάρχουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση της ΝΔ για τις υποκλοπές αλλά και στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Έμεινε στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και της χώρας μας που επιτρέπουν τις μαζικές και προληπτικές παρακολουθήσεις όλων. Καθώς επίσης και η δράση των κρατικών και παρακρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Τα πολιτικά παιχνίδια τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση για την επόμενη ημέρα με στόχο τον εγκλωβισμό συνειδήσεων δεν πρέπει να περάσουν.

Η προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι υπόθεση του λαού και δεν πρέπει να την εκχωρήσει σε κανέναν σωτήρα».

​Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που μετείχε στην Επιτροπή δήλωσε ότι αυτή «δεν ήταν εξεταστική Επιτροπή αλλά προσχηματική. Απαλλαχτική Επιτροπή. Όλοι συνεννοήθηκαν μεταξύ τους. Ο ένας απάλλαξε τον άλλον και είναι έτοιμοι πλέον για την μεταξύ τους συνεργασία»​.

ΠΗΓΗ: newsit.gr