Με αφορμή δηλώσεις, αναρτήσεις και συζητήσεις των τελευταίων ημερών με επίκεντρο το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο έχω να πω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου ότι δε με ενδιαφέρει  κανένα κόστος όταν μιλάμε για τη δημόσια Υγεία. Όταν μιλάμε για τη ζωή μας.

Πολλά χρόνια τώρα καταγράφουμε μέσω του ρεπορτάζ ελλείψεις, κακώς κείμενα , συμπεριφορές. Και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις  και διοικήσεις και με την σημερινή. Με ένα και μόνο στόχο: τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων και σε όλα τα επίπεδα. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στον τομέα της Υγείας.

Ντρέπομαι όταν γιατροί καταγγέλλουν απαξιωτική συμπεριφορά.

Θλίβομαι  όταν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους γιατί έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της αντοχής τους και αντί για χειροκροτήματα και έστω μια καλή κουβέντα εισπράττουν το εντελώς αντίθετο.

Ντρέπομαι όταν  άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους(γιατί κάποιους βολεύει να πολιτικοποιούν το χώρο της υγείας)   παραιτούνται από θέσεις που υπηρέτησαν για αρκετά χρόνια εξαιτίας κακών συμπεριφορών όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Κάποιοι έχουν την αίσθηση ότι θα έπρεπε να είναι στο απυρόβλητο. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.  Και κανείς δεν είναι ο ομφαλός της Γής! Όλα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν ακόμα και όταν θα πάψουμε να υπάρχουμε εμείς. Απλά για κάποιους το εμείς είναι άγνωστη λέξη και υπάρχει μόνο το εγω!

Απαντώντας δημόσια στα sms  που άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (ηγούνται…)  στέλνουν στο οικογενειακό περιβάλλον συναδέλφων, δηλώνω ξεκάθαρα ότι νιώθω περήφανη που ανήκω στη δημοσιογραφική ομάδα του start .

Μια ομάδα «αγαπητέ» που όχι μόνο δεν θέλει να κάνει μπάχαλο το νοσοκομείο (το έκαναν άλλοι αυτό με ορατά τα αποτελέσματα) αλλά που μάχεται καθημερινά μέσα από το δημοσιογραφικό λειτούργημα  για το νησί και τους κατοίκους του αναδεικνύοντας την αλήθεια και μόνο αυτή. ‘Αλλωστε για όποιον δεν εθελοτυφλεί η διαδρομή είναι ξεκάθαρη!

«Φωνάζουν» υποστηρίζουν ορισμένοι   3-4 γιατροί στο νοσοκομείο… Αλήθεια σε ποιο παράλληλο σύμπαν ζείτε όσοι το υποστηρίζετε αυτό; Είτε από τον πολιτικό είτε από τον δημοσιογραφικό χώρο. Μιλήσατε με γιατρούς; Μιλήσατε με το προσωπικό; Καταγράψατε προβλήματα ,αγωνίες ; Οι καρδιολόγοι που τα βρόντηξαν και έφυγα γιατί δεν άντεξαν ;οι  παθολόγοι; Οι Γιατροί που έχουν παραιτηθεί το τελευταίο διάστημα; Οι γιατροί που δηλώνουν οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο εκτός από το δικό μας εξαιτίας όσων συμβαίνουν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Θέλετε να τους μετρήσουμε; Αυτό έχει σημασία η το γιατί;

Οι γιατροί και το προσωπικό που κατέβηκαν στην τελευταία πανυγειονομική απεργία και δεν είχαν κατέβει ποτέ μέχρι σήμερα;  Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους βλέπετε η είναι αόρατοι στα μάτια σας; Εδώ υπάρχει θέμα: μάλλον  ορισμένοι δε ξέρουν να μετράνε ουσιαστικά , ποιοτικά και αριθμητικά.

Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όποιος διοικεί οφείλει να τους επιβάλλει . Και η κοινωνία μας λειτουργεί με κανόνες και η ζωή μας , τα πάντα. Όμως για όλα υπάρχει τρόπος ( πάλι ίσως βάζω λέξεις άγνωστες για ορισμένους) .

Οι ικανότητες και οι γνώσεις όλων μας δε κρίνονται από τα πτυχία που έχουμε ίσως κρεμάσει στους τοίχους μας αλλά από την αποτελεσματικότητά μας.

Τι ξεχωρίζει έναν καλό ηγέτη από έναν πραγματικά σημαντικό; Πως συμπεριφέρεται ο ηγέτης στην επιτυχία του αλλά και στην αποτυχία; Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, αυτός που δεν έμαθε να υπακούει δε μπορεί να γίνει καλός ηγέτης.

Αν οι πράξεις  ενός ηγέτη  καταφέρουν να εμπνεύσουν τους άλλους και να προοδεύσουν , αν βοηθήσει τους μέτριους να τα πάνε καλά και τους καλούς ακόμα καλύτερα, αν ξέρει πώς να τους κρατήσει μαζί του,  τότε ναι! Είναι ηγέτης!Και σίγουρα θα έχει επιτύχει αφού στην προσπάθεια του να βελτιώσει τους άλλους κατάφερε να βελτιώσει και τον εαυτό του.

ΥΓ: τα sms «αγαπητέ»  και όσα άλλα να είστε σίγουρος ότι θα φθάσουν στην κ. Γκάγκα και όχι μόνο. Γιατί μεταξύ των άλλων αυτή είναι μια ουσιαστική μας διαφορά:  εγώ ότι έχω να πω το λέω δημόσια!