Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου η οποία ενέκρινε ομόφωνα τους Απολογισμούς (οικονομικός και διοικητικός ) και αποφάσισε την διεξαγωγή των εκλογών του Συνδικάτου από 20 έως 28 Αυγούστου.

Στην συνέχεια εξέλεξε την τριμελή Εφορευτική Επιτροπή η οποία θα διεξαγάγει τις εκλογές.

Τέλος η Γενική Συνέλευση προχώρησε στην παρακάτω απόφαση κάλεσμα προς τους εργαζόμενους  του κλάδου :

 

Συνάδελφε,-σα,

Το συνδικάτο σου είσαι εσύ, είναι η μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων στον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Είναι η οργάνωση σου, το αποκούμπι σου, το στήριγμα σε κάθε δυσκολία, η συλλογική πείρα να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα στην εργασία, η δύναμη και η ισχύ που δεν μπορείς να έχεις μόνος σου.

Το 2006, το Γενάρη αφού τις προηγούμενες χρονιές με τη βοήθεια του ταξικού κινήματος είχαν προηγηθεί σκληροί αγώνες στα ξενοδοχεία, η βάση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας έκανε ένα μεγάλο βήμα, πήρε το σωματείο στα χέρια της, ανατρέποντας την τότε καθεστωτική πλειοψηφία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που είχε οδηγήσει το σωματείο στο μαρασμό, την αδράνεια και την υποταγή στους ξενοδόχους.

Τα 14 αυτά χρόνια χωρίζονται σε δύο περιόδους, η πρώτη 2006-2010 είναι η περίοδος που το σωματείο συσπειρώνει τους συναδέλφους, ορθώνει ανάστημα, αποκτά κύρος και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία από κλοτσοσκούφι γίνονται στην τοπική κοινωνία σοβαρή υπολογίσιμη δύναμη. Η δεύτερη περίοδος είναι η λεγόμενη περίοδος του μνημονίου, 2010-2019. Το σωματείο στέκεται όρθιο, κρατάει τον κλάδο ζωντανό. Την ώρα που το εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε υποχώρηση εμείς αντέξαμε. Όλα αυτά τα χρόνια και στις δύο περιόδους δόθηκαν σκληρές, πολλές φορές και ηρωικές μάχες. Το σωματείο έχει σταθερό βηματισμό και ταξικό προσανατολισμό, με απλά λόγια θέτει ως προτεραιότητα του τις ανάγκες των εργαζομένων και οργανώνει τον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων ώστε οι ανάγκες να καλυφθούν. Την ίδια ώρα ο αγώνας μας εμπνέετε από τη βασική μας αρχή ότι η εργατική τάξη, η πλειοψηφία  δηλαδή  της κοινωνίας που παράγει με τον κόπο και τον ιδρώτα της ολόκληρο τον πλούτο, είναι η τάξη η οποία πρέπει να κυριαρχεί στην κοινωνία και συλλογικά να διαχειρίζεται τα μέσα παραγωγής, τον παραγόμενο πλούτο και να καθορίζει την κοινωνική οργάνωση.

 

 

 

Σήμερα, το σωματείο μας με τους αγώνες, τον ορθό προσανατολισμό , την ταχτική και τη συλλογική του δράση είναι το καμάρι των τίμιων εργαζομένων του κλάδου σε όλη τη  χώρα. Οι φίλοι μας είναι περήφανοι και οι αντίπαλοί μας παραδέχονται  για την ισχύ και το κύρος του σωματείου μας.

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Τώρα μπροστά μας ανοίγει μια νέα περίοδος, ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες, η ολιγαρχία του πλούτου, μια χούφτα επιχειρηματιών που έχουν επιβάλλει την εξουσία τους στους πολλούς διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση όπως και κάθε κρίση με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήσουν ανέγγιχτα τα πλούτη τους ή και να τα μεγαλώσουν σε βάρος των εργαζομένων.

Χρησιμοποιούν την απειλή της υγείας και της ζωής των ανθρώπων για να θεσμοθετήσουν σειρά μέτρων που θα διευρύνουν την ισχύ τους, κάνοντας κόλαση τη ζωή των πολλών, τη ζωή των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον πλανήτη δεν παίρνουν μέτρα για την προστασία της υγείας και τις ζωές των ανθρώπων δεν ενισχύουν τα δημόσια συστήματα υγείας ώστε να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, δεν κατοχυρώνουν ούτε τα προς το ζην του λαού.

Το  σωματείο μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται φρόντισε να διευρύνει το πεδίο δράσης του σε ολόκληρο τον κλάδο των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, συμπεριλαμβάνοντας στις τάξεις του όλους όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης, καφέ μπαρ , διαμονής και πάσης φύσεως τουριστικά επαγγέλματα.

Η μεγάλη αγκαλιά του Συνδικάτου απλώνεται ακόμη περισσότερο με στόχο την ισχυροποίηση  και την αποτελεσματικότερη στήριξη των εργαζομένων στον  τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο.

Η υγειονομική κρίση δεν μας ξάφνιασε γιατί δεν  διαπραγματευόμαστε την γραμμή και τον προσανατολισμό μας.

  • Δεν φοβηθήκαμε, δεν κλειστήκαμε σε γυάλα προστασίας και αντιμετωπίσαμε υπεύθυνα την κατάσταση.
  • Στην καραντίνα κρατήσαμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και στήριξης των συναδέλφων, παλεύοντας παράλληλα για την εξασφάλιση οικονομικής στήριξης με αποτέλεσμα τη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
  • Διαβλέψαμε μαζί με τα ταξικά συνδικάτα την εξέλιξη στην τουριστική οικονομία και έγκαιρα προβάλλαμε το πλαίσιο των αιτημάτων του κλάδου για μέτρα στήριξης και ταυτόχρονα οργανώσαμε πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης και αγώνα του κλάδου.
  • Πετύχαμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας με την επαναπρόσληψη και να ανοίξουμε το δρόμο για την οικονομική στήριξη και ασφάλιση των ανέργων του κλάδου.
  • Δίνουμε την μάχη καθημερινά στους χώρους δουλειάς για να κρατήσουμε ζωντανές τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ουσιαστική λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς.
  • Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην διεκδίκηση για την ένταξη των εργαζομένων του επισιτισμού- τουρισμού στο πρόγραμμα στήριξης , με τα πρώτα θετικά βήματα στον τουρισμό, μετά τους αγώνες των εργαζομένων στον πολυεθνικό κολοσσό της TUI .
  • Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας , να απαιτήσουμε εισόδημα επιβίωσης για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία , τον επισιτισμό –τουρισμό, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει για ένα χρόνο ούτε με τα 4.500 ευρώ που θα έχουν εισόδημα αυτοί που εργάζονται στα ξενοδοχεία, ούτε με τα 3.300 ευρώ που θα έχουν αυτοί που δεν εργάζονται στα ξενοδοχεία , ούτε με 1.200 ευρώ που πήραν αυτοί με το 3μηνο επίδομα ανεργίας , ούτε με 0 ευρώ αυτοί που δεν παίρνουν τίποτα.
  • Είναι ώρα να δώσουμε την μάχη για την υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας , είναι ώρα για να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας και αναβάθμισης των υποδομών δημόσιας δωρεάν υγείας για την προστασία της ζωής μας.

Η εργασία , τα δικαιώματα , η επιβίωση, η ίδια η ζωή μας  μπαίνουν σε μία νέα φάση. Μπροστά μας προβάλλει το ερώτημα:

Θα μείνουμε απαθείς , άβουλοι, φοβισμένοι θεατές της εξαθλίωσης μας ή θα σηκωθούμε παλληκαρήσια να διεκδικήσουμε την ζωή που μας ανήκει και μας την κλέβουν;

Για το Συνδικάτο η απάντηση είναι δεδομένη . Εκείνο που μένει να κριθεί είναι η μαζική οργάνωση στο Συνδικάτο και συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στους αγώνες.

Μπορούμε μαζί να σταματήσουμε την κατρακύλα .

Μπορούμε μαζί να  πετύχουμε πολλά .

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε εισόδημα αξιοπρεπείας.

 

Γι αυτό:

  • Κανείς ανοργάνωτος , κανένας μόνος , όλοι να γίνουν μέλη στο Συνδικάτο, όλοι να κάνουν μέσα στον Αύγουστο αίτηση επαναπρόσληψης για το 2021.