Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

26 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας: Βαπτίστηκε στην Κέρκυρα ως χριστιανός ορθόδοξος

Διαβάστε ακόμα

Θλίψη στη βασιλική οικογένεια καθώς πριν λίγο ανακοινώθηκε από το Παλάτι ο θάνατος του 99χρονου πρίγκιπα Φίλιππου. Ο Φίλιππος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 μέρες, μετά την επέμβαση καρδιάς. Η γέννηση του στην Κέρκυρα και η εξορία του από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας έφυγε από την Ελλάδα σε χάρτινο κουτί φρούτων. Η Ελισάβετ τον ερωτεύθηκε 13 χρονών και τον παντρεύτηκε παρά την αντίρρηση του βασιλιά Γεωργίου.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, αποτελεί το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής Ουαλικής οικογένειας. Είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ.

Γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στις 10 Ιουνίου του 1921, πάνω σε ένα τραπέζι των ανακτόρων Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα βαπτίστηκε ως χριστιανός ορθόδοξος με νονούς τον Αλέξανδρο Σ. Κοκοτό ο οποίος ήταν τότε Δήμαρχος της Κέρκυρας μαζί με τον Στυλιανό Μανιαρίζη πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Eξορίστηκε από την Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας στη μικρασιατική εκστρατεία είχε αναλάβει τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, το οποίο θα εκστράτευε με σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας.

Η εκστρατεία απέτυχε, ο πρίγκιπας Ανδρέας καθαιρέθηκε από τη θέση του και κατηγορήθηκε ότι αποχώρησε από τη θέση του χωρίς εντολή, με αποτέλεσμα να θεωρείται συνυπεύθυνος στην κατάρρευση του μετώπου.

Το 1922 κατάφερε να γλυτώσει τη θανατική ποινή μετά από παρεμβάσεις της αγγλικής κυβέρνησης και φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα, στην οποία δεν επέστρεψε ποτέ.

Μαζί του πήρε την οικογένειά του με τον Φίλιππο να μεταφέρεται στο πλοίο μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων, σύμφωνα με τη mixanitouxronou, και από τότε έως το 1949 που μετακόμισε στο Clarence House ως σύζυγος της πριγκίπισσας Ελισάβετ, ο Φίλιππος δεν είχε μόνιμη κατοικία.

Η μητέρα του, έγινε μοναχή, κλείστηκε σε άσυλο, καθώς διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, ο πατέρας του μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Μόντε Κάρλο, ενώ οι τέσσερις αδερφές του παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Γερμανία.

«Έπρεπε να προχωρήσω και αυτό το έκανα», είχε δηλώσει ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ωστόσο, η σύγχυση για την ταυτότητα του ήταν έντονη «Σκεφτόμουν τον εαυτό μου ως Σκανδιναβό. Συγκεκριμένα Δανό. Στο σπίτι μιλούσαμε αγγλικά.

Οι άλλοι μάθαιναν Ελληνικά, εγώ καταλάβαινα κάποια. Αλλά μετά η συζήτηση γύρναγε στα Γερμανικά επειδή τα ξαδέλφια μου ήταν Γερμανοί. Αν δεν μπορούσα να σκεφτώ μια λέξη σε κάποια γλώσσα τη σκεφτόμουν σε άλλη»

Η γέννηση στην Κέρκυρα και η πορεία του

Ήταν Παρασκευή 10 Ιουνίου του 1921 όταν το Μον Ρεπό, η κερκυραϊκή βίλα, ξεσηκώθηκε από φωνές και αναστάτωση.Τότε ήταν που «έσπασαν τα νερά» της 36χρονης τότε πριγκίπισσας Αλίκης. Ο γιατρός της θεώρησε ότι ήταν καλύτερο να γεννήσει πάνω σε ένα τραπέζι, παρά στο κρεβάτι της, αναφέρει η Daily Mail.

Η σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα, υπέμενε τους πόνους της γέννας, ξαπλωμένη στο συγκεκριμένο τραπέζι στην κουζίνα της έπαυλης, όπου και γέννησε τελικά το πέμπτο της παιδί – και μοναδικό αγόρι – τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Το παρατσούκλι της μητέρας του για τον πρίγκιπα Φίλιππο ήταν «Μπαμπίκινς».

Όταν γεννήθηκε ο Φίλιππος, ο πρίγκιπας Αντρέας ήταν στη Μικρά Ασία με το στρατό. Λίγο μετά τη γέννηση του Φίλιππου, ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία. Η πριγκίπισσα Αλίκη ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρακαλέσει να μην εκτελεστεί, αλλά δεν της επέτρεψαν ούτε να τον δει. Έτσι απευθύνθηκε στους Άγγλους συγγενείς της για βοήθεια. Ο πρίγκιπας Ανδρέας απελευθερώθηκε.

Το «HMS Καλυψώ», ένα πλοίο του βασιλικού πολεμικού ναυτικού εστάλη για να απομακρύνει την οικογένεια από την Ελλάδα. Το «Καλυψώ», αφού παρέλαβε τον πρίγκιπα Αντρέα από τον Πειραιά, πήγε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την υπόλοιπη οικογένεια. Ο 18 μηνών τότε πρίγκιπας μεταφέρθηκε στο πλοίο μέσα σε ένα καφάσι για πορτοκάλια.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αλλά το 1930, η Αλίκη διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και μπήκε σε άσυλο. Οι αδελφές του παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη Γερμανούς ευγενείς με βασιλικές ρίζες και μετακόμισαν στη Γερμανία, ενώ και ο πατέρας του εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο τον Φίλιππο.

Πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και στη συνέχεια στο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Μετά την αποφοίτησή του, κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και αποφοίτησε από το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια ως ο καλύτερος δόκιμος της σειράς του. Έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου –έχει τιμηθεί με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό– και ήταν παρών κατά την υπογραφή της παράδοσης της Ιαπωνίας στον κόλπο του Τόκιο.

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Αντίδραση με ρεκόρ από Κώστα Σλούκα και 1-1 στη σειρά των πλέι οφ πριν το Βελιγράδι

Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του φετινή νίκη κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικρατώντας μέσα στο ΟΑΚΑ με 95-79,...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img