Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε συστάσεις σχετικά με τη διαιτητική πρόσληψη ελευθέρων σακχάρων, (δηλ. των πρόσθετων σακχάρων στα τρόφιμα και των φυσικών ενεχόμενων σε μέλι, σιρόπια και χυμούς φρούτων και λαχανικών, εξαιρούμενων εκείνων που βρίσκονται στο γάλα και στα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Συγκεκριμένα συστήνει η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων να είναι μικρότερη από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης (ισχυρή σύσταση) τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Περαιτέρω μείωση κάτω από το 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψη θα παρείχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Δηλαδή για μια ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων, η ισχυρή σύσταση (<10%) ισοδυναμεί με λιγότερο από 50 g (12 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα ελεύθερων σακχάρων (1 κουταλάκι του γλυκού = 4 γρ. σακχάρων).

Το 2022 η EFSA (η οποία δεν κάνει συστάσεις πολιτικής ούτε θέτει κατευθυντήριες οδηγίες όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) δημοσίευσε γνωμοδότηση σχετικά με το ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης σακχάρων από όλες τις πηγές. Η γνωμοδότηση περιλαμβάνει τις κυριότερες πηγές σακχάρων στη διατροφή του Ευρωπαίου καθώς και τη σύνδεση (με διαφορετικούς βαθμούς βεβαιότητας) μεταξύ πρόσληψης σακχάρων και προβλημάτων υγείας όπως είναι τα μεταβολικά νοσήματα και η τερηδόνα.

Μέσω του infographic που δημιουργήθηκε από την EFSA (και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον ΕΦΕΤ ως το Εστιακό Σημείο της EFSA στην Ελλάδα), μπορείτε να πληροφορηθείτε για τα συμπεράσματα της έρευνας και να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση των σακχάρων και τα πιθανά προβλήματα υγείας.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr