Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

6 Μαΐου 2024
18.9 C
Corfu

Σε ημερίδα στη Ν.Υόρκη για διαχείριση των αποβλήτων αντιπροσωπεία του Δήμου Β. Κέρκυρας

Διαβάστε ακόμα

Στην ημερίδα GRis FESTIVAL που διοργανώθηκε στη  Νέα Υόρκη  για τη διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας συμμετείχε ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με αντιπροσωπεία στο πλαίσιο διοργάνωσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Columbia University.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Στην συνάντηση,  που στόχο είχε  την  επικοινωνία και προβολή καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων στη διαχείριση αποβλήτων από Έλληνες Επιστήμονες και Ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ενισχυθεί επιπλέον και σε ισχυρότερη βάση η δράση των Ελλήνων επιστημόνων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών και φορέων στην Αμερική και παγκοσμίως, το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας  εκπροσώπησαν  η αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Σπυριδούλα Κόκκαλη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος: “Η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τα επιτεύγματά του στην κυκλική οικονομία, που κατακτήθηκαν σε δύσκολη  μάλιστα περίοδο. 

Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση – ομιλία της αντιδημάρχου κας Κόκκαλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πραγματικότητα της Κέρκυρας και ειδικότερα στο βορρά του νησιού, αποσπώντας τα εύσημα των συμμετεχόντων Ελλήνων και ξένων μεταπτυχιακών φοιτητών του Columbia και συνέδρων που συμμετείχαν.

 Αξίζει άλλωστε να σημειώσουμε ότι τόσο η κα Κόκκαλη, όσο και ο κ. Παπαδάτος κλήθηκαν να δώσουν δύο συνεντεύξεις στα ελληνικά ομογενειακά μέσα της Νέας Υόρκης, τον Εθνικό Κήρυκα και την εφημερίδα Αναμνήσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με μέλη των συλλόγων της ελληνικής και κερκυραϊκής ομογένειας, μετά μάλιστα από πρωτοβουλία των ίδιων των μελών των συλλόγων ενώ τους υποδέχτηκε ο ΄Ελληνας πρέσβης στην Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου στο Ελληνικό Προξενείο.

Να σημειώσουμε ότι η  ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Columbia University της Νέας Υόρκης και με την Art Vibes Productions και GECS – Global Educational and Cultural Services και υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Προξενείου Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, καθώς και την στήριξη της Αρχιεπισκοπής Νέας Υόρκης και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ακολούθησαν επισκέψεις σε μονάδες διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων με έμφαση στην ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων και την εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

 Σπουδαιότερη επίσκεψη ήταν στο MRS Material Recovery Facility δηλαδή  Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), που απασχολεί 80 άτομα συνολικά και δουλεύει 24 ώρες 6 ημέρες την εβδομάδα.

 Η απόδοσή  του είναι συλλογή  1000 τόνων  ανακυκλώσιμων υλικών την ημέρα απ’ όλη  την Νέα Υόρκη κι ιδρύθηκε το  2014 δηλαδή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί  είναι ήδη 10 ετών, κάτι που ενισχύει το επιχείρημα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για τη δημιουργία  ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαπόβλητων), που είναι και το επόμενο σύγχρονο βήμα και ακόμα και στη Νέα Υόρκη ο καφέ κάδος και η αποκομιδή των βιοαποβλήτων μόλις το τελευταίο διάστημα ενεργοποιήθηκε.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο συλλέγει,  διαχωρίζει και πουλά υλικά ενώ  έχει κι έναν εκπαιδευτικό χώρο όπου δέχεται σχολεία, με την ανακύκλωση στην πολιτεία να βασίζεται στον πράσινο κάδο για  χαρτί και χαρτόνι και τον μπλε για  μέταλλο πλαστικό και γυαλί, με τα συλλεγόμενα απορρίμματα να είναι πολύ «βρώμικα», αν και το υπόλειμμα είναι της τάξης του 10%, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Κέρκυρα που το υπόλειμμα ξεπερνά ακόμα και το 60%.

 Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι ο διαχωρισμός των υλικών γίνεται μηχανικά ανάλογα με το βάρος των υλικών και με οπτικές ίνες για τον διαχωρισμό των πλαστικών, καθιστώντας  το ένα πολύ σύγχρονο κι ικανό ΚΔΑΥ.

Συμπερασματικά,  η στρατηγική που  ακολούθησε ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας  – με επικεφαλής  του συνολικού εγχειρήματος  το  Δήμαρχο  Βόρειας Κέρκυρας και αντιπρόεδρο του  ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων  Γεώργιο Μαχειμάρη  -σύμφωνα  με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ( διαλογή στην πηγή κ.λ.π.) στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης  λειτούργησε εξόχως αποτελεσματικά στην επιθυμητή κατεύθυνση και δη στο καλύτερο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Το επόμενο βήμα της  ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων η  δημιουργία της ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαπόβλητων) Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.”

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο: Ένα γαλλικό chateau που κάποτε ανήκε στον βασιλιά του Μαρόκου (φώτο)

Το τεράστιο Château d'Armainvilliers που βρίσκεται στο Seine-et-Marne στα περίχωρα του Παρισιού είναι πραγματικά μοναδικό. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img