Για μία ακόμη φορά γινόμαστε ταυτόχρονα θεατές και θύματα του εμπαιγμού της Κυβέρνησης στο θέμα της εισοδηματικής προστασίας των εργαζομένων και ειδικά του κλάδου μας. Όπως εύγλωττα σημειώνει και η Ομοσπονδία μας (ΠΟΕΕΤ) στη σχετική ανακοίνωσή της, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά δύο μήνες, για μία ακόμη φορά ο καθ’ύλην αρμόδιος φορέας, ο ΟΑΕΔ, δείχνει πως στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι, οι εξαγγελίες συνήθως διαφέρουν από την πράξη.

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και είχαν καταφέρει να πάρουν δίμηνη παράταση του επιδόματος στην αρχή της πανδημίας, κατά έναν παράλογο τρόπο, αποκλείονται από τη λήψη του νέου έκτακτου διμήνου επιδόματος. Επιπλέον, και όσοι συμπολίτες μας πήραν ένα πενιχρό βοήθημα για τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μείνουν, στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς κανένα εισόδημα από τον Αύγουστο του 2020 έως και όποτε ανοίξουν οι επιχειρήσεις στον επισιτισμό το 2021!

Ακόμα χειρότερα, όπως έχουμε τονίσει ξανά, υπάρχουν συνάδελφοι της εστίασης και ειδικά των νυχτερινών κέντρων, στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα της μονομερούς αναστολή, άρα και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά ούτε και τα ένσημα ώστε να πάρουν επίδομα ανεργίας. Αυτοί οι συνάδελφοι, λοιπόν, είναι πραγματικά ξεχασμένοι από κάθε κρατική μέριμνα από τον περασμένο Μάρτη! Και όσον αφορά δε τα ένσημα των αναστολών, είτε δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στις καρτέλες των εργαζομένων αυτά που έπρεπε να βάλει το Κράτος (στις περιπτώσεις των μονομερών αναστολών), είτε αντιστοιχήθηκαν στα 534€ και όχι στον ονομαστικό μισθό (στις περιπτώσεις που δήλωσαν οι εργοδότες την αναστολή), ως όφειλαν.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, παρά τα ειδικά κονδύλια της Ε.Ε. για την αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, έχουν καταφέρει να έχουν ένα τεράστιο ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα στα όρια της ανέχειας, με τους πιο «προστατευμένους» να μένουν χωρίς εισόδημα από το τέλος Γενάρη μέχρι όποτε ανοίξει ο Τουρισμός!

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγγελίες-πομφόλυγες και τα παχιά λόγια γιατί αυτά δεν θρέφουν κανένα στόμα. Ο νέος Υπουργός Εργασίας οφείλει να διορθώσει ΑΜΕΣΑ τις κοινωνικές αδικίες που έχουν προκληθεί και να φροντίσει για πραγματική και ουσιαστική υποστήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.