Οι διακομιδές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ο τρόπος που θα πρέπει να γίνονται καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.

Το θέμα είχε ανακύψει με ένταση το περασμένο καλοκαίρι όταν υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και γιατρών της ΜΕΘ οι οποίοι επίμονα ζητούσαν την εφαρμογή υπουργικής απόφασης η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακληθεί.

Η απόφαση είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2021, κάτω από την μεγάλη πίεση που είχε προκαλέσει η πανδημία και προβλέπει ότι  «οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων πραγματοποιούνται από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι (6) μήνες ειδικότητας».

Πάγια τακτική μέχρι τότε ήταν οι διακομιδές βαρέως πασχόντων –τέτοιες είναι οι ελάχιστες περιπτώσεις που αφορούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- να γίνονται με τη συνοδεία γιατρού, εντατικολόγου ή αναισθησιολόγου.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρά τις ισχυρές πιέσεις από γιατρούς της ΜΕΘ και τις δικαστικές αποφάσεις, η υπουργική απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.

Σημειώνεται ότι οι διακομιδές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι ελάχιστες σε ετήσια βάση και γίνονται κατά κανόνα προς νοσηλευτικό ίδρυμα των Αθηνών ή την Πάτρα.

Παρόλα αυτά, 15 γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, προσφεύγουν και πάλι στη Δικαιοσύνη και στρέφονται εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου ζητώντας την «συμμόρφωσή» της με την υπουργική απόφαση.

Όπως σημειώνουν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει «η Διοίκηση του Νοσοκομείου να συμμορφωθεί εντός δέκα ημερών και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταρτίζει τα επόμενα μηνιαία προγράμματα εφημεριών διακομιδών σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2021 και όχι μόνο με ιατρούς ΜΕΘ, αναισθησιολόγους και λοιπούς ελάχιστους ιατρούς εντατικολογίας, όπως πράττει μέχρι σήμερα».

Οι γιατροί ζητούν επίσης από το δικαστήριο, στην περίπτωση που η διοίκηση του νοσοκομείου δεν συμμορφωθεί να τους ορίσει αποζημίωση δέκα χιλιάδων ευρώ, ποσό που όπως σημειώνουν θα δωρίσουν εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικό οργανισμό!

Η δικαστική απόφαση αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Εισαγγελέας και εφέτες θα κληθούν να υποδείξουν τον τρόπο που θα γίνονται οι διακομιδές, μία πράξη δηλαδή καθαρά ιατρική!

epirus post