Τα απαράδεκτα γεγονότα που έγιναν την Κυριακή στο ματς πρωταθλήματος της Α ΕΣΚΑΒΔΕ ανάμεσα σε Ιόνιο και ΑΕ Καναλακίου στιγμάτισαν το Κερκυραϊκό μπάσκετ και όχι μόνο. Ήταν ένα ματς ντέρμπι ανάμεσα στους δυο πρωτοπόρους, με την φιλοξενούμενη ομάδα να είναι μπροστά στο σκορ 66-68 και τον Ιόνιο να έχει την τελευταία επίθεση. Σε ένα μπάσιμο του Περούλη στα δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος χάθηκε η μπάλα, ζήτησαν από τον Ιόνιο φάουλ, που δεν δόθηκε από τους διαιτητές και στο τέλος του ματς δέχθηκαν επίθεση.

Έγινε πανζουρλισμός γιατί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και κάποιοι «φίλαθλοι» χωρίς να καταλάβει κανείς γιατί, ο διαιτητής Λειβαδίτης Στυλιανός  δέχθηκε μια κεφαλιά στο πρόσωπο και όταν έπεσε κάτω και μια κλωτσιά στο σβέρκο και ακολούθησαν γεγονότα ντροπής για την Κέρκυρα και τον αθλητισμό της.

Ο διαιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε 2-3 μέρες, από την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε και μάλιστα απροστάτευτος. Μια ενέργεια καταδικαστέα από κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο και ιδιαίτερα πέρα και έξω από τη λογική του αθλητισμού. Μια ενέργεια που φέρνει τις μνήμες μας 45 χρόνια πίσω όταν σε ματς Β΄ Εθνικής ΚΓΣ-Απόλλωνα Πάτρας είχαμε παρόμοια επεισόδια.  Μια ενέργεια πέρα από κάθε λογική μετά το τέλος του ματς.

Και αυτό γιατί υπήρξε μια εντελώς ηλίθια λογική από κάποιους που θεώρησαν ότι αδικήθηκε η κερκυραϊκή ομάδα. Όταν τελειώνει το ματς, δεν αλλάζει τίποτε, το μόνο που κατάφερε ο Ιόνιος είναι Περούλης και Μαγγανάς να είναι κατηγορούμενοι, να τους πάρουν τα δελτία και φυσικά θα ακολουθήσει παραδειγματική τιμωρία, ο Ιόνιος χωρίς δυο από τους τρεις καλύτερούς του παίκτες δεν έχει καμιά τύχη και φέτος, αλλά φοβάμαι και στη συνέχεια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών η διοργανώτρια να αναβάλει όλα τα ματς του επόμενου Σαββατοκύριακου, ο Σύνδεσμος διαιτητών της Άρτας  (από εκεί ήταν ο άλλος διαιτητής Ντάγκας Αλέξανδρος) να αποφασίσει κανείς διαιτητής του Συνδέσμου ως το τέλος της περιόδου να μην σφυρίξει ματς του Ιόνιου και ίσως ανάλογες αποφάσεις πάρουν και άλλοι σύνδεσμοι που αναμένεται να ανακοινώσουν.

Ο Γιαννιώτης διαιτητής Λειβαδίτης που χτυπήθηκε άσχημα σίγουρα θα κάνει μηνύσεις και οι τιμωρίες θα είναι πολύ σκληρές με βάση τον νέο αθλητικό νόμο, όσο αφορά το θέμα της βίας. Πέραν όλων αυτών οι ενέργειες των παικτών (δυο) αλλά και κάποιων «ανόητων φιλάθλων» που μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μας ντροπιάζουν σαν νησί, είναι έξω από την κουλτούρα και τη φιλοξενία μας και αυτό το φαινόμενο δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί και μάλιστα με τέτοιο βάρβαρο τρόπο σε δυο απροστάτευτους ανθρώπους, ακόμη και αν είχαν κάνει λάθος. Ντροπή.

Σπύρος Πίκουλας