Το Στρογγυλό Τραπέζι που οργάνωσε το Δίκτυο Πολιτών Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου με θέμα «Η Σπουδαιότητα της Κατοικίας στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 18:00-20:00, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “Changing Cities” που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Από την συντονίστρια και μέλος του Συλλόγου San Giacomo, κ. Λίνα Ρούσσου τέθηκαν 5 ερωτήματα στα οποία απάντησαν εκ περιτροπής οι εκπρόσωποι του Ντουμπρόβνικ κ. Petra Marcinko, της Βενετίας κ.Marco Gasparinetti, της Πάφου κ. Ιωάννης Κουτσόλαμπρος και της Κέρκυρας, κ. Νίκος Τρίαντος.

Από τις απαντήσεις προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Πρέπει να ληφθούν μέτρα διατήρησης και αύξησης της κατοικίας των μόνιμων κατοίκων των κέντρων των πόλεων.
  2. Πρέπει να τεθούν κανόνες, εφόσον δεν υπάρχουν ήδη, ενώ θεωρείται ουσιαστικής σημασίας ένας μηχανισμός ελέγχου και παρακολούθησης για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των ιστορικών κέντρων.
  3. Είναι πρωτεύουσας σημασίας η ισορροπία ανάμεσα στις παραδοσιακές χρήσεις των ιστορικών κέντρων και τις ανάγκες τουριστικής ή άλλης αστικής ανάπτυξης. Θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στην πόλη, με κριτήρια και παράγοντες ώστε να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία.
  4. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι έχουμε: αριθμοί, στοιχεία, καταγραφές χρήσεων, χρηστών, κτιρίων, κατοικιών, τουριστικών καταλυμάτων, τουριστικών ροών, έτσι ώστε να μπορούμε να μετράμε και να αξιολογούμε τάσεις και να λαμβάνουμε μέτρα, όποτε θεωρείται αναγκαίο να παρέμβουμε.
  5. Eίναι σημαντικό να οριστεί η φέρουσα ικανότητα κάθε ιστορικού κέντρου.
  6. Η συμμετοχική διακυβέρνηση είναι σημαντική με δομές διακυβέρνησης που διασφαλίζουν τον ενεργό ρόλο των κοινωνίας των πολιτών.
  7. Η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας.
  8. Η κλιματική αλλαγή και οι αρνητικές της επιπτώσεις στα ιστορικά μας κέντρα είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου San Giacomo αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιο Ευσταθίου, ο οποίος στέκεται διαχρονικά και ακούραστα  υποστηρικτής των δράσεων του Συλλόγου μας, στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Changing Cities” Καθηγήτρια κ. Άσπα Γοσποδίνη, σε όλους όσοι συμμετείχαν με ενδιαφέρον στο Στρογγυλό Τραπέζι, σε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο για το υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στα εστιατόρια Salto/Saltino και Pomo d’ Oro, στην Cava Θύμης και στο Κοι.ΣΠΕ Νέοι Ορίζοντες, που φρόντισαν για το εκλεκτό μπουφέ που ακολούθησε, στο οποίο συνεχίστηκε η παραγωγική συζήτηση των συμμετεχόντων.