Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (Ψήφισμα 54/134, 17/11/1999), θέλοντας να αναδείξει την σοβαρότητα και την έκταση του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια κατάφωρη γενικευμένη παραβίαση του πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, συναντάται σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες και εμποδίζει την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Ο όρος έμφυλη βία αναφέρεται σε κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική  ζωή. H έμφυλη βία εκδηλώνεται  με διάφορες μορφές κακοποίησης (π.χ. σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική) και με διάφορα είδη (ενδοοικογενειακή, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.).

Η βία σε βάρος των γυναικών πλήττει σοβαρά την ποιότητα ζωής τους, καθώς επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό). Επίσης, αποτελεί ένα ανησυχητικά συχνό και εξελισσόμενο παγκόσμιο φαινόμενο, αφού σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς  μία στις πέντε γυναίκες, άνω των δεκαπέντε ετών, έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από έναν πρώην ή νυν σύντροφο, ενώ άλλες πηγές περιγράφουν ότι μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται σωματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η έμφυλη βία κατά των γυναικών δεν συνιστά ατομική και ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα κοινωνικό και δημόσιο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί τη συνεχή συνεργασία και την ενεργή κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που βιώνουμε όλοι και όλες μας, εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) έχει πρωτοστατήσει στη μάχη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανελλήνιου Δικτύου Υποστηρικτικών Δομών (υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας / ΚΕΘΙ) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, όπως επίσης 17 Ξενώνες Φιλοξενίας των Δήμων και 2 ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Μέχρι σήμερα στις δομές αυτές έχουν απευθυνθεί χιλιάδες γυναίκες για να ζητήσουν στήριξη.

Σε τοπικό επίπεδο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο παραπάνω Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών. Ξεκίνησε να λειτουργεί στην Κέρκυρα τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020, υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΘΙ. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ, από εξειδικευμένο προσωπικό, υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.).

 

Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:

Δ/νση: Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλ: 26610 47396

E-mail: kerkyra@isotita.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.womensos.gr

www.kethi.gr

www.isotita.gr

www.metoogreece.gr