Σύμφωνα με το περιοδικό Πτήση στο Αιγαίο Πέλαγος  βρίσκεται το  αμερικανικό αεροπλανοφόρο S. Truman (CVN 75) και στο Ιόνιο Πέλαγος το FS Charles de Gaulle (R 91).

Σύμφωνα με παλιότερη δημοσίευση (08.03.2022) από την διαδικτυακή εφημερίδα Kathimerini.gr στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Αδριατική βρίσκονται  τα αεροπλανοφόρα «Χάρι Σ. Τρούμαν» (ΗΠΑ) και «Σαρλ ντε Γκωλ» (Γαλλία), όπου μαζί με τις ομάδες συνοδείας τους θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις. Ήδη στην ομάδα συνοδείας του «Σαρλ ντε Γκωλ» είναι συνδεδεμένη η φρεγάτα «Ύδρα» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν αναμένεται να συμμετάσχουν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας από τα αεροδρόμια της δυτικής Ελλάδας, όπως άλλωστε έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

To προηγούμενο διάστημα «Χάρι Σ. Τρούμαν» κινήθηκε στο βόρειο Αιγαίο, φθάνοντας ακόμα και στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Θράκη.

Από εκεί, αεροσκάφη τύπου ΕΑ-18G Growler που ανήκουν στην 137 μοίρα ηλεκτρονικού πολέμου του αμερικανικού ναυτικού φαίνεται ότι πραγματοποίησαν αποστολές επιτήρησης προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Το «Χάρι Σ. Τρούμαν» έφθασε στο βόρειο Αιγαίο σε μια προσπάθεια κατά το δυνατόν εγγύτερης προσέγγισης στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία τα Στενά του Βοσπόρου έχουν κλείσει με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο προσέγγισε το βόρειο Αιγαίο, ωστόσο η συχνότητα μετακίνησης του ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτική και της ανησυχίας που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το «Χάρι Σ. Τρούμαν» πλέει σε θάλασσες περί την Ελλάδα για σχεδόν τρεις συνεχόμενους μήνες, ένδειξη της σοβαρότητας που απέδιδαν οι Αμερικανοί στην ουκρανική κρίση πολύ προτού ξεκινήσει η ρωσική εισβολή (24 Φεβρουαρίου). Αρκετά παρατεταμένη είναι και η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην περιοχή, που βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο ενώ, όπως αποκάλυψε στην «Κ» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος, στα τέλη Μαρτίου θα ελλιμενιστεί στον Πειραιά.

Με πληροφορίες απο Πτήση, Kathimerini