Η αρχή έγινε από τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου, κατά τις οποίες θίχτηκαν θέματα όπως αυτό της μειονότητας στη Θράκη, με τον Νίκο Δένδια να δίνει απαντήσεις και να κάνει λόγο για Διεθνείς Συνθήκες που έχει καταπατήσει η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε τις προκλήσεις κάνοντας λόγο για αποστρατικοποίηση νησιών και για παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως και για τις πρακτικές της χώρας μας στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Δένδιας δεν άφησε αναπάντητη ούτε αυτή την πρόκληση, τονίζοντας προς τον ομόλογό του ότι τα νησιά όσο υπάρχει απειλή θα έχουν στρατό, ενώ ξεκαθάρισε ότι ναι μεν η Αθήνα θέλει τον διάλογο και τη συνεννόηση με την Άγκυρα, αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση στις πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική. Η παρουσία του κ. Δένδια στην Άγκυρα, όπως επεσήμανε, δεν σημαίνει ότι δεν θα εξέφραζε σε όλους τους τόνους τις πάγιες θέσεις της χώρας και προφανώς σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιώματων από τους γείτονες σε όλα τα επίπεδα.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών

«Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα μεταξύ μας μπορούν να λυθούν με διάλογο. Οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα που πρέπει να αποφευχθούν. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που απασχολούν και τις δυο πλευρές. Συζητήσαμε τα προβλήματα που έχουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορά απόψεων για το Αιγαίο. Είναι πολύ σημαντική η επανέναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών. Ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας προτείνει να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό και όλες οι συμμετέχουσες πλευρές θα πρέπει να λάβουμε μέρος σε αυτή τη συνάντηση με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. θέλουμε όλοι να σκεφτόμαστε με τρόπο ευρύ και ελεύθερο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σχολίασε ότι: «Αξιολογήσαμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις. Είμαστε δυο γείτονες και θα πρέπει να μπορούμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις σχέσεις αυτές. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, για να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη. Η επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε από το Μάρτιο ήταν πάρα πολύ σημαντική. Θέλουμε να ακολουθήσει η επαναλειτουργία των συνοριακών πυλών. Οι χερσαίες μεταφορές είναι ένα σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευρύνουμε αυτές τις σχέσεις».

Ενώ επεσήμανε ακόμα πως «Τόσο στη συνάντηση με τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας όσο και στη μεταξύ μας συνομιλία, μιλήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα απέναντι σε οργανώσεις σαν τη FETO, το PKK κλπ.. Για την παράνομη μετανάστευση πιστεύουμε πως η μεταξύ μας συνεργασία δεν πρέπει να έχει αντίληψη ανταγωνισμού. Μια θετική προσέγγιση στο θέμα θα βοηθήσει και τις δυο πλευρές».

Έβαλε «μπουρλότο» ο Τσαβούσογλου
Στο σημείο αυτό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να… ανάψει το φιτίλι της κόντρας κάνοντας αναφορά για Τουρκική Μειονότητα στη Θράκη. «Στα διμερή θέματα δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στο θέμα των μειονοτήτων. Μιλήσαμε για τους ομογενείς μας στην Ελλάδα, για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Θέλω να προσθέσω για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία, υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές, διατηρώντας έναν ενεργό διάλογο μαζί της. Οι δυο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να διαβιούν στις δυο χώρες με τρόπο που να τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη. Αυτό θα έχει θετικό απόηχο στις μεταξύ μας σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Σχετικά με την αποκατάσταση Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα, δηλώνουμε έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει για τα ελληνικά και Χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία. Μπορούμε να έχουμε μια αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία», πρόσθεσε.