Πλέον τα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν είναι η μοναδική επιλογή που έχει στα χέρια του ένας υποψήφιος αγοραστής αφού στο δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον την εμφάνισή τους έχουν κάνει και εναλλακτικά και πιο φιλικά περιβαλλοντικά συστήματα κίνησης.

Μεταξύ αυτών των συστημάτων είναι τα υβριδικά και τα plug-in υβριδικά συστήματα (PHEV) που προσθέτουν στον θερμικό κινητήρα ένα ηλεκτρικό μοτέρ και μια μπαταρία -μεγαλύτερη και φορτιζόμενη και από παροχή ρεύματος στη δεύτερη περίπτωση- αλλά και τα αυτοκίνητα που κινούνται αμιγώς ηλεκτρικά.

Παράλληλα, μαζί με τα αυτοκίνητα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και οι νόμοι που θέτουν σε πολλές περιπτώσεις περιορισμούς για το πού μπορούν να κινούνται τα περισσότερο ρυπογόνα μοντέλα, περιορισμοί όμως που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν λόγω του ελέγχων που απαιτούνται στις ζώνες όπου υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας.

Για αυτό τον λόγο, ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως αυτές του Ομίλου Stellantis, τοποθέτησαν έναν νέου τύπου εσωτερικό ηλεκτροχρωματικό καθρέφτη στα plug-in hybrid μοντέλα τους που αναδεικνύει και την εξηλεκτρισμένη φύση τους.

Όταν το PHEV αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, στον εσωτερικό καθρέφτη ανάβει ένα μπλε φως που είναι ορατό από τους έξω για να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει εκπομπή ρύπων σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό επιτρέπει στους οδηγούς των επαναφορτιζόμενων υβριδικών μοντέλων να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε ζώνες περιορισμένη κυκλοφορίας, γλυτώνοντας παράλληλα τον χρόνο ελέγχου από τις Αρχές, μιας και δείχνουν ξεκάθαρα ότι κινούνται μόνο με την χρήση του ηλεκτροκινητήρα.

ΠΗΓΗ: car and motor