Τρόπους για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αναζητούν οι αρμόδιες αρχές, ώστε να μη χάνονται ζωές στην άσφαλτο. Σημαντική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια έχουν μεταξύ άλλων οι ανακλαστήρες οδοστρώματος (γνωστοί και ως μάτια γάτας) που τοποθετούνται στους δρόμους κυρίως ως συμπληρωματική σήμανση των διαγραμμίσεων.

Βοηθούν τους οδηγούς με διττό τρόπο: Αρχικά μέσω ακουστικής ειδοποίησης, μιας και όταν πατηθούν παράγουν έναν κραδασμό ο οποίος τους προειδοποιεί για την επικινδυνότητα του τμήματος του δρόμου στο οποίο έχουν τοποθετηθεί. Ο έτερος τρόπος αφορά στην οπτική ειδοποίηση με τη χρήση LED ανακλαστήρων.

Αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμοι σε σημεία των δρόμων όπου δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και επικρατούν συχνάαντίξοα καιρικά φαινόμενα όπως είναι η υγρασία, ο πάγος και η ομίχλη. Μέσω δηλαδή του φωτός και του ήχου που παράγουν, βοηθούν τους οδηγούς να μην παρεκκλίνουν από τις διαγραμμίσεις του οδοστρώματος, κάτι που ενδέχεται οδηγήσει στην πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.

Όσον αφορά την οτπική ειδοποίηση μέσω των LED στοιχείων, αυτή πέρα την καλύτερη επισήμανση των οδηγών για τις διαγραμμίσεις, φροντίζει προκειμένου και να «επικοινωνηθούν» στους οδηγούς ορισμένα μηνύματα. Πρόκειται ουσιαστικά για πέντε μηνύματα καθένα εκ των οποίων έχει το δικό του χρώμα (κόκκινο, πράσινο, μπλε, άσπρο και πορτοκαλί).

Τα κόκκινα φώτα υποδηλώνουν το άκρο του δρόμου ώστε οι οδηγοί να μην εξέλθουν ακούσια από αυτόν, τα πράσινα ενημερώνουν ότι ακολουθεί διασταύρωση ή είσοδος/έξοδος σε αυτοκινητόδρομο, ενώ τα μπλε χρησιμοποιούνται για τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Όσον αφορά τα πορτοκαλί αυτά τοποθετούνται στην κεντρική λωρίδα του δρόμου, ώστε να αποτρέψουν τον οδηγό από το να παρεκκλίνει ακούσια από τη λωρίδα. Τέλος, τα άσπρα επισημαίνουν τις λωρίδες δρόμων με δύο ή περισσότερες λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Neil Greig, Διευθυντή Πολιτικής και Έρευνας στο μεγαλύτερο οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, IAM RoadSmart «οι ανακλαστήρες οδοστρώματος μπορούν να αποδειχθούν σωτήριοι σε καθεστώς οδήγησης σε ομίχλη όπου η ορατότητα είναι περιορσιμένη, μιας και παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες στους οδηγούς».

ΠΗΓΗ: car and motor