NATO Photo by FRAN WO Christian Valverde"/>

Η απόφαση των Τούρκων να «τραβήξουν το σχοινί» προκαλώντας μια οριακά casus beli κατάσταση, με την εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ έχει σημάνει συναγερμό στα επιτελεία της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και των ΗΠΑ.

Πλέον η Αθήνα, η Λευκωσία και η Ουάσιγκτον ανησυχούν ανοικτά για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και προετοιμάζονται ανάλογα. Πληροφορίες το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου.

Ήδη, η Άγκυρα έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο, τον Γιαβούζ, στην κυπριακή ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, εντός του Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η επίσπευση της παρουσίας του.

Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θέλει να σηματοδοτήσει την πρόθεση της να συνεχίσει τις έρευνες, δίνοντας τους μια επίφαση νομιμότητας.

Από την τουρκική επιθετικότητα δεν έχει ξεφύγει ούτε το Καστερόριζο, η νότια υφαλοκρηπίδα του οποίου θεωρείται ο επόμενος στόχος.

Όπως αναφέρουν και κυπριακά ΜΜΕ, «το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ». Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει. Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης. Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα».

Δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Κύπρου η Τουρκία

Πάντως τη διπλωματική κρίση εντείνει και το «κενό» στο οποίο έχει δημιουργηθεί με το ότι η Τουρκία θεωρεί παράνομες τις μέχρι τώρα συμφωνίες που έχει συνάψει η κυπριακή πλευρά, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τους τουρκοκυπρίους.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισµένος να υπερασπιστεί «µέχρι τέλους» τα «δικαιώµατα» των Τουρκοκυπρίων στις δικές τους «αποκλειστικές οικονοµικές ζώνες».

Στην ίδια λογική, την Κυριακή 9 Ιουνίου ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαµί Ακσόιανακοίνωσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωµάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα θα απαντήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια απλώς για λόγια» διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την άμεση και σκληρή αντίδραση της Αθήνας, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει κάποια συγκεκριμένη μορφή ακόμα – ή τουλάχιστον δεν έχει δοθεί κάποια πληροφορία στη δημοσιότητα. «Η Ελλάδα θα απαντήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια απλώς για λόγια σε μια τέτοια περίπτωση» ο έλληνας ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Με τις «κεραίες» στο Αιγαίο

Διπλωματικά η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους, ως απάντηση στις «κορώνες» του Ερντογάν. Ωστόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Κρίσιμο σημείο, ωστόσο, είναι οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, εκλογές που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον του Τούρκου Προέδρου και τις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει οριστεί από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα.

Η Αθήνα ακόμα και τώρα επιμένει σε επικοινωνία με την άλλη πλευρά, ωστόσο οι εκλογές δεν καθιστούν εύκολο κάτι τέτοιο, δεδομένου και της ακαμψίας της Νέας Δημοκρατίας σε τέτοια θέματα. Από αυτήν εξαρτάται και το πόσο θα ενδώσει σε μια εθνικιστική ρητορική, προκειμένου να απευθυνθεί σε ακροατήριο πιο… δεξιά της.

Από την άλλη, η Κύπρος αφήνει τις ηρεμίες και απαντά δυναμικά. Θα εκδώσει μέσα στις επόμενες μέρες μαζικά εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του Πορθητή και όποιων πλοίων βρίσκονται παράνομα και επιχειρούν γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της χώρας, αφού έχει ήδη ταυτοποιήσει τα πρόσωπα που τα στελεχώνουν.