Το όνειρό της ήταν να γευτεί κάποια στιγμή τη χαρά της μητρότητας, αλλά τη μέρα που φάνηκε ότι χάνει οριστικά την ευκαιρία, η ζωή της πήρε μια απρόσμενα ευχάριστη τροπή.

Η ιστορία της Λιζ Σμιθ και της μικρής Ζιζέλ έχει γίνει viral στο Διαδίκτυο κι έχει προκαλέσει συγκίνηση στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Η Σμιθ είναι διευθύντρια νοσηλευτικής στο παιδιατρικό νοσοκομείο Franciscan Children’s της Βοστώνης. Εκεί ήταν που έμελλε να αλλάξει για πάντα η ζωή της. Πλησιάζοντας την ηλικία των 40 χωρίς να έχει δικό της παιδί η Σμιθ έμαθε κάποια μέρα ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει μωρό με τεχνητή γονιμοποίηση. «Ήταν μια άσχημη μέρα», λέει σε συνέντευξή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου.

Στο ίδιο νοσοκομείο, όμως, νοσηλευόταν εκείνο το διάστημα ένα κοριτσάκι, η Ζιζέλ, που είχε γεννηθεί πρόωρα στις 29 εβδομάδες κύησης ζυγίζοντας μόλις 850 γραμμάρια κι η εθισμένη στα ναρκωτικά μητέρα της δεν μπορούσε να τη φροντίσει. Το κοριτσάκι αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και μετά από διάστημα οι συγγενείς του σταμάτησαν να το επισκέπτονται.

Η Λιζ Σμιθ και η υιοθετημένη κορούλα της Ζιζέλ χαμογελούν στο φακό.
Η Λιζ Σμιθ και η υιοθετημένη κορούλα της Ζιζέλ χαμογελούν στο φακό

«Κάποιες νοσοκόμες με πλησίασαν και με ρώτησαν: “έχεις γνωρίσει τη Ζιζέλ;” Τους είπα: “Όχι, γιατί ρωτάτε;” Και μου απάντησαν: “χρειάζεται ιατρική φιλοξενία σε κάποιο σπίτι κι εσείς οι δυο είστε το τέλειο ζευγάρι», είπε η Σμιθ στο CBS αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τότε δεν της είχε περάσει ποτέ από το μυαλό η ιδέα της υιοθεσίας.

«Μας ένωσε η μοίρα»

Μια εβδομάδα αργότερα η μοίρα ένωσε τη γυναίκα και το κοριτσάκι. «Την πρωτοείδα να περνά μπροστά μου σ’ ένα καροτσάκι, διασταυρώθηκαν τα βλέμματά μας κι αυτό ήταν», λέει η Σμιθ.

Η νοσοκόμα και η μικρή δέθηκαν αμέσως κι η Σμιθ άρχισε να την επισκέπτεται τακτικά. Το παιδί αντιμετώπισε πολλές επιπλοκές κι η γυναίκα ήταν πάντα στο πλευρό του. «Πήγαινα να τη δω κάθε μέρα. Ήταν η ανταμοιβή μου μετά από μια σκληρή μέρα δουλειάς», λέει.

Η ιστορία της αλτρουίστριας νοσοκόμας και του δίχρονου κοριτσιού έγινε θέμα στα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα, όπως στο NBC. Βίντεο: YouTube

Κρατικές υπηρεσίες ανέλαβαν τελικά την επιμέλεια της Ζιζέλ αφού οι βιολογικοί γονείς της δεν μπορούσαν να τη φροντίσουν. Η Σμιθ ανέλαβε και πήρε τη μικρή στο σπίτι της αρχικά έχοντας ως στόχο να την επιστρέψει κάποια στιγμή στους γονείς της. Οι τελευταίοι πήγαν και είδαν το παιδί κάποιες φορές, αλλά σταδιακά οι επισκέψεις τους αραίωσαν μέχρι που σταμάτησαν. Τότε ήταν που η Σμιθ αποφάσισε να υιοθετήσει τη Ζιζέλ.

Η μικρή χρειαζόταν στο πλευρό της ένα άτομο έμπειρο στην νοσηλευτική φροντίδα για να τη βοηθήσει να ζήσει εκτός νοσοκομείου λόγω των αναπτυξιακών της διαταραχών κι η Σμιθ ήταν το κατάλληλο πρόσωπο.

«Η αγάπη μεταμορφώνει τη ζωή»

Η υιοθεσία της δίχρονης Ζιζέλ ολοκληρώθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2018, 533 μέρες αφότου πρωτοσυναντήθηκαν. Λόγω των προβλημάτων υγείας η μικρή σιτίζεται σε μεγάλο βαθμό μέσω σωλήνα, αλλά το τελευταίο διάστημα άρχισε να λαμβάνει τροφή και από το στόμα.

«Η αγάπη μεταμορφώνει τη ζωή», λέει η νοσοκόμα. «Η δύναμή της μας έφερε κοντά τη μία στην άλλη. Θυμάμαι κάποιες απ’ τις δύσκολες στιγμές που έχω ζήσει μαζί της, αλλά όταν την κοιτάζω νιώθω τόσο χαρούμενη που απορώ πώς μπόρεσα να θυμώσω κάποιες φορές. Όλα αυτά που την κάνουν να γελά και να ξεκαρδίζεται στα γέλια, οι φορές που παρατηρεί ότι είμαι στενοχωρημένη κι έρχεται ξαφνικά και με αγκαλιάζει, ή όταν την βλέπω να τρέχει προς το μέρος μου όταν επιστρέφω από τη δουλειά, αυτές είναι οι στιγμές που αγαπώ»…