Η υπόθεση των απορριμμάτων ταλανίζει το νησί μας και όπως φαίνεται η πολυπόθητη λύση δεν έρχεται με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να μπαίνουν κατά κόρον, εφόσον διαπιστώνονται παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας, όσον αφορά σε θέματα περιβάλλοντος.
O Νίκος Ζαράνης, τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Προστασίας του «Βραχιώνα», δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Λίβα είναι αρκετά υψηλό, φτάνει τα 28 χιλιάδες ευρώ και το κυριότερο είναι ότι το ποσό αυτό θα μετακυλήσει προς τους δημότες, εφόσον ουσιαστικά αφορά στο ΦΟΣΔΑ, άρα θα εισπραχθεί από του πολίτες.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μας επέβαλλαν πρόστιμο της τάξης των 28.000 ευρώ. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Πρόκειται για ένα πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η ζακυνθινή κοινωνία, γιατί τα πρόστιμα πηγαίνουν στο ΦΟΣΔΑ, άρα τα πληρώνουμε εμείς».
Στη συνέχεια όμως εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώνει το εκάστοτε πρόστιμο. Δεν το θεωρεί λογικό το κόστος αυτό να μετακυλά στους πολίτες. Χαρακτηριστικά είπε: «Θεωρούμε ότι λόγω της κακής διαχείρισης και μάλιστα όπως είχε πει και ο κ. Αρετάκης αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να πηγαίνουν είτε προς φυσικά πρόσωπα, είτε προς εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τέτοιες μονάδες». Θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει κάτι, ώστε να σταματήσουν και τα πρόστιμα: «Μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι, δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Παραμένουν οι περιπτώσεις καταπάτησης περιβαλλοντικών όρων. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν αυτές οι περιπτώσεις, από τη στιγμή που τα απορρίμματα στο Λίβα εναποθέτονται χωρίς να δεματοποιούνται».
Σημαντικό στοιχείο σε όσα είπε είναι η συνεχής επιβολή προστίμων με τις ίδιες αιτίες. Αναφέρει: «Πρέπει να πω ότι δεν είναι το πρώτο πρόστιμο που μας επιβάλλεται. Συνέχεια πρόστιμα έρχονται τόσο στο Λίβα όσο βέβαια και στο Σκοπό. Αυτές είναι οι 2 πληγές της Ζακύνθου».
Οι επιθεωρητές εφαρμόζοντας το νόμο υποχρεούνται σε περιπτώσεις που βλέπουν ότι δεν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι να επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις. «Από τη στιγμή που πηγαίνουν επιθεωρητές στα 2 αυτά μέρη, είναι πλέον δεδομένο ότι 2 με 3 φορές το χρόνο έρχονται πρόστιμα. Το σημαντικό είναι να λυθεί το πρόβλημα, όχι μόνο για να σταματήσουν τα πρόστιμα, αλλά κυρίως για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα που τελικά βλέπουμε να χρονίζει στο νησί μας», δηλώνει ο κ. Ζαράνης.
Επιπλέον, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 έγιναν οι εκλογές του Περιβαλλοντικού Συλλόγου ΒΡΑΧΙΩΝΑ και εκλέχθηκαν οι παρακάτω: Πρόεδρος: Μαρίνος Αριστοτέλης, Αντιπρόεδρος: Σκιάδοπουλος Σταύρος, Γραμματέας: Στόκου Δέσποινα, Ταμίας: Λευτάκης Διονύσιος, Τακτικό Μέλος: Κεφαλληνός Νικόλαος, Τεχνικός Σύμβουλος: Ζαράνης Νικόλαος, Νομικός Σύμβουλος: Μπέσκος Γεώργιος, Αναπληρωματικά Μέλη: Μαρίνου Ρωξάνη και Μαρίνος Παναγιώτης.

Πηγή:imerazante.gr