Η προμήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων, ο τρόπος μεταφοράς των απορριμμάτων και η διαμόρφωση του Λίβα είναι τρία μόνο από τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα του Δημάρχου τα τελευταία 24ωρα, ο οποίος προσπαθεί να βρει άμεσες λύσεις στο γρίφο. Ο κ. Αρετάκης αφού ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Παρασκευής σε μία μαραθώνια συνεδρίαση, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις μετά το ραντεβού του στο ΥΠΕΝ, το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε στην Ηλεία μαζί με τεχνικό της «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και συναντήθηκε με τη δημοτική αρχή Ήλιδας, προκειμένου να διερευνήσει αν μπορεί ο Δήμος να του παραχωρήσει έναν δεματοποιητή κατάλληλο, ώστε να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες στον Λίβα.

Ακατάλληλοι οι δεματοποιητές της Ηλείας
Μετά τις επαφές του κ. Αρετάκη με τις δημοτικές αρχές της Ηλείας (Πύργου και Ήλιδας) διαπίστωσε ότι οι δύο δεματοποιητές που διαθέτουν δεν είναι κατάλληλοι, καθώς ο ένας έχει να χρησιμοποιηθεί δέκα χρόνια και χρήζει επισκευής που μπορεί να κοστίσει ακόμα και 150.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος είναι ηλεκτρονικός, χρειάζεται στέγαστρο και δεν δεματοποιεί με πλέγμα. Πλέον, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε μία δημοπράτηση για την ενδιάμεση λύση που θα απαιτεί από τον ανάδοχο να αναλάβει τη διαχείριση και την εγκατάσταση μηχανημάτων (δεματοποιητή και βιολογικό).

Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου
Ο κ. Αρετάκης στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενημέρωσε το σώμα για την επιστολή που του απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, αφού πρώτα κατέστησε σαφές ότι στο ραντεβού της περασμένης εβδομάδας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο Βουλευτής έδειξαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα και κατέθεσαν σωστές προτάσεις.

Δημοπράτηση «πακέτο» η πρόταση του Δήμου
Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι αυτές οι προτάσεις ήταν θετικές, αλλά αντιπρότεινε να γίνει νέο κύτταρο, χωρίς να επεκταθεί η σύμβαση με την εταιρεία. Η πρόταση του Δημάρχου περιλαμβάνει: α) νέο διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μελετητές, β) μέχρι να κατασκευαστεί η νέα μονάδα, να μεταφερθούν τα απορρίμματα στην Τριανταφυλλιά– είχε ήδη εξασφαλίσει τη δέσμευση για βοήθεια των Δημάρχων Ήλιδας και Αμαλιάδας και για την προμήθεια δεματοποιητή – και γ) χρηματοδότηση για βιολογικό και κόσκινο.
Όπως είπε ο κ. Αρετάκης θα διεκδικήσει πιστώσεις για το κύτταρο και τον βιολογικό. Σκοπός του είναι να συνταχθεί μία μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου κυττάρου, τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Λίβα μετά από τις 20/8 που λήγει η σύμβαση της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και τη χρησιμοποίηση από τον εργολάβο που θα κάνει τη διαχείριση ενός βιολογικού καθαρισμού και ενός κόσκινου, ώστε να μην επιβαρυνθεί με αυτές τις αγορές ο Δήμος. Αυτή θα είναι η νέα πρόταση που θα συζητήσει ο κ. Αρετάκης με τον κ. Γραφάκο, ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη χρηματοδότηση από το υπουργείο για το νέο κύτταρο.

Οι εντολές από το υπουργείο
Ο κ. Γραφάκος με επιστολή του ενημέρωσε τον κ. Αρετάκη για τα τρία σημεία της συμφωνίας: 1) Κατάθεση αιτήματος στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση νέου κυττάρου και συστήματος αντίστροφης όσμωσης. Επίσης, μπορεί να αναζητηθεί και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΙΝ. Ο κ. Γραφάκος είπε ότι για το θέμα έχει μιλήσει ήδη με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το οποίο αναμένει τη μελέτη για να την εντάξει για χρηματοδότηση. 2) Προσπάθεια να απομακρυνθούν τα απορρίμματα για διάστημα από 8 έως 10 μήνες στην Ηλεία. Το διάστημα αυτό, η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» θα διαχειριστεί τους 2.000 τόνους απορριμμάτων (Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη) που δεματοποιήθηκαν ανεπεξέργαστα. Επίσης, ο Δήμος θα διαθέσει κατάλληλο χώρο για αποθήκευση του παραχθέντος κομπόστ. Ο Δήμος με την υποστήριξη της «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τον δεματοποιητή, το κόσκινο και τη μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων. 3) Τακτική πληρωμή των υποχρεώσεων του Δήμου προς τη «ΜΕΣΟΓΕΙΟ» από ‘δω και στο εξής. Το ποσό των 900.000 ευρώ που οφείλονται θα πληρωθεί σύμφωνα με πλάνο πληρωμών που θα προτείνει εντός 15 ημερών ο Δήμος.

Επαφές με «Levante Ferries» για τη μεταφορά
Τις προηγούμενες μέρες, ο Δήμαρχος μίλησε με τον ιδιοκτήτη της «Levante Ferries», Γ. Θεοδόση για να εξετάσει τις δυνατότητες και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η μεταφορά των απορριμμάτων στην Ηλεία. Όπως είπε η ανταπόκριση ήταν θετική, όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρξει επικοινωνία με το υπ. Ναυτιλίας για το αν επιτρέπεται η μεταφορά να γίνεται με κανονικό δρομολόγιο ΙΧ επιβατηγών. Σε διαφορετική περίπτωση, η μεταφορά τους θα γίνεται με δρομολόγιο φορτηγών καυσίμων.
Ο κ. Αρετάκης είπε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι άμεσα θα ξεκινήσει έλεγχος για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στον Λίβα και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα δοθούν στη δημοσιότητα ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού να μάθουν την αλήθεια.

Αντιδράσεις και προτάσεις από την αντιπολίτευση
Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αφού άκουσαν από τον Δήμαρχο τον σχεδιασμό του, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή χειρίστηκε το θέμα από τον Σεπτέμβρη, κατέθεσαν τις προτάσεις τους και ζήτησαν από τον κ. Αρετάκη να δράσει άμεσα. Αρκετοί ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, όταν είδαν τον Δήμαρχο να αποχωρεί από την αίθουσα της συνεδρίασης πριν ακούσει τις απόψεις τους. Όπως είπε ο κ. Αρετάκης, ο λόγος της αποχώρησής του ήταν το προγραμματισμένο πρωινό ταξίδι του στην Ηλεία.

Πηγή:imerazante.gr