Με τον Δήμαρχο Ζακύνθου Ν. Αρετάκη συναντήθηκε αντιπροσωπεία των Δ.Σ. των Συλλόγων ξενοδόχων για να τον ενημερώσουν για τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και κυρίως για να του μεταφέρουν τα αιτήματά τους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ξενοδόχοι αναφέρουν:

«Κατόπιν αιτήματος των Συλλόγων Ξενοδόχων Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο συνάντηση αντιπροσωπείας των Προεδρείων των Συλλόγων με το Δήμαρχο, κ. Αρετάκη, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και Αντιδημάρχων.

Σε αυτή τη συνάντηση, που είναι η δεύτερη για το 2020, ο κ. Δήμαρχος ενημερώθηκε για την εκτίμηση της τουριστικής κίνησης στη Ζάκυνθο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτουμε. Ήδη η μισή τουριστική χρονιά έχει χαθεί και οι πληρότητες, σύμφωνα και με τις πιο ευοίωνες και θετικές προβλέψεις, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 50%. Αριθμητικά αυτό σημαίνει ότι από το 1.000.000 αφίξεων στο αεροδρόμιο πέρυσι, φέτος θα είμαστε στις 250.000, δηλαδή το ¼ σε σχέση με το 2019.

Υπό αυτές τις συνθήκες προσπαθήσουμε να καταδείξουμε την αναγκαιότητα για στοχευμένες και άμεσες ενέργειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αφ΄ ενός για την στήριξη των επιχειρήσεων του τόπου και αφετέρου για την υποστήριξη του ζακυνθινού τουριστικού προϊόντος μέσω της υποδειγματικής λειτουργίας των δομών και υποδομών του νησιού και την άψογη εν γένη εικόνα του.

Συγκεκριμένα ζητήσαμε την άμεση εφαρμογή της από 9/4/2020 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την απαλλαγή/μείωση ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη παρεπιδημούντων) για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν. Στο ίδιο πλαίσιο ενημερώσαμε επίσης ότι είναι εντελώς παράλογο να χρεωθεί για το 2020 το ανταποδοτικό τέλος αποχέτευσης σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές.

Αφού ενημερωθήκαμε για τα θέματα του ΦΟΔΣΑ, ζητήσαμε μέριμνα για καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, διάθεση επιπλέον κάδων, συντήρηση και επαναφορά σε χρήση εξοπλισμού καθαριότητας και κυρίως του πλυστικού μηχανήματος κάδων και ετοιμότητα για ενοικίαση απορριμματοφόρων σε περίπτωση που δεν επαρκούν. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης στην πεζή καθαριότητα, στον επιμελή και συνεχή καθαρισμό πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, στο κόψιμο χόρτων και κλαδιών στο δρόμο Αεροδρομίου, στην περιοχή Κρυονερίου, την πόλη και τις τουριστικές περιοχές.

Στην μάχη για την άψογη υγειονομική εικόνα του τόπου, καταστήσαμε σαφές ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αστοχίας στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΖ. Η επιμελής συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού και των δικτύων διαχείρισης των υγρών αποβλήτων είναι αναγκαία για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού και την υγειονομική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, ενώ θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης.

Στην προσπάθεια να παραμείνει η Ζάκυνθος κορυφαίος τουριστικός προορισμός, ενημερώσαμε τον κ. Δήμαρχο για την αναγκαιότητα διευθέτηση της λειτουργίας του υψώματος του Ναυαγίου και τον καλέσαμε να προχωρήσει άμεσα σε υλοποίηση του σχεδίου λειτουργίας που ο ίδιος έχει παρουσιάσει στο Υπουργείο Τουρισμού. Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης η επαναφορά των Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες μας, μέσω της εξασφάλισης των υποδομών που απαιτούνται και της πρόσληψης ναυαγοσωστών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης μας με την Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι έγινε κατανοητή η ανάγκη συντονισμού για την υλοποίηση των ανωτέρω αλλά κάθε αντίστοιχος σχεδιασμός κολλάει πάντα στην επαναλαμβανόμενη αδυναμία οικονομικής υποστήριξης από τον Δήμο.

Δεν είναι ο ρόλος μας να υποδείξουμε τον τρόπο υλοποίησης ούτε να εμπλακούμε στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου, αλλά για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι θα είμαστε στη διάθεση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων ώστε μέσω συνεννόησης και συνεργασίας να βοηθήσουμε και εμείς όπου μπορούμε. Θα θέλαμε όμως να σημειώσουμε ότι η αδυναμία δράσεων τώρα με επίκληση Οικονομικού Προβλήματος, φοβούμαστε ότι θα επιβαρύνει την Δημοτική Αρχή με την επίλυση Κοινωνικού Προβλήματος στο προσεχές μέλλον».

 

Πηγή:imerazante.gr