Σε ύφεση είναι αυτή την ώρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ (23:15) στην Έξω Χώρα στη Ζάκυνθο. Δυστυχώς, έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, καθώς η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλη περίμετρο.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου με 12 οχήματα και 28 άτομα. Ενώ σήμερα το πρωί έφτασαν στο νησί ενισχύσεις από τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα, 1 Ε/Π για την μεταφορά πεζοπόρου τμήματος, εναέριο συντονισμό και πυρόσβεση, καθώς και 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Συνδρομή από 6 οχήματα ΟΤΑ και ένα μηχάνημα έργου.

Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού έκαναν δύο ελικόπτερα τύπου Έρικσον.

Με super puma ήρθε στο νησί και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ.

Εφιαλτικό βράδυ

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν όλο το βράδυ δυσχέραιναν το έργο των Πυροσβεστών. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί το χωριό Μαριές. Όμως ευτυχώς, άλλαξε γρήγορα η πορεία του ανέμου και άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες ψιχάλες βροχής, με τους κατοίκους να λένε ότι «τη γλίτωσαν για δεύτερη φορά». Υπενθυμίζουμε ότι το χωριό είχε κινδυνέψει και τον Αύγουστο του 2017, όταν αργά το βράδυ είχαν ξεσπάσει τρεις εστίες φωτιάς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Η αντιδήμαρχος Β. Καψαμπέλη και οι κ. Αρβανιτάκης και Τουρκάκης από τον Δήμο

Δύσκολες ώρες…

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ζητήθηκε στις 4 τα ξημερώματα να εκκενωθεί το χωριό Μαριές. Αμέσως κινητοποιήθηκαν άπαντες! Άρχισε να χτυπά η καμπάνα του χωριού, οι αστυνομικοί χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών και ενημέρωναν τον κόσμο, ενώ η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ζακύνθου και η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Μαρία Μουζάκη είχε μεριμνήσει ώστε να φτάσουν έγκαιρα στο χωριό λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλές σημείο.

 

Πηγή:imerazante.gr